Kategórie
Tlačové správy

Vyjadrenie strany ZA ĽUDÍ k Svetovému dňu životného prostredia

5. júna je Svetový deň životného prostredia. To, v akom prostredí žijeme, máme z veľkej časti vo svojich rukách.

Strana ZA ĽUDÍ mala vo svojom volebnom programe v otázke klimatickej krízy cieľ – podporovať kroky k dosiahnutiu uhlíkovej neutrality do roku 2050. V tomto zmysle sa na najvyššej úrovni podaril prijať prvý záväzok a to, že Slovensko do roku 2030 zníži emisie o 55 %. Je to viac oproti plánu vlády Roberta Fica, ktorý počítal s redukciou emisií na úrovni 40 %.

To, čo sa podarilo i prostredníctvom poslancov ZA ĽUDÍ, je prerokovanie výzvy „Klíma ťa potrebuje“ v parlamente. Po prvýkrát v histórii Slovenska vznikol pre tému klimatickej krízy tak veľký priestor v pléne Národnej rady SR. Vznikol nebývalý tlak na zmenu postojov a reálnych riešení a v tomto tlaku treba jednoznačne ďalej pokračovať.

Pri téme klimatickej krízy je úspechom, že do plánu obnovy sa dostali opatrenia na ochranu životného prostredia, podpora komplexnej obnovy rodinných domov na zníženie ich energetickej náročnosti, priame opatrenia na zmenu klímy a dekarbonizáciu priemyslu, keďže Slovensko je jednou z najpriemyselnejších krajín v EÚ a je zdrojom vysokej produkcie priemyselných emisií.

Projekty, ktoré prinášajú zeleň do miest, zmierňujúce dopady na klímu a zlepšujúce životné prostredie v mestách a obciach, podporujeme aktuálne z výzvy regionálneho programu IROP. Ide o budovanie zelených striech a stien, predzáhradok pred bytovkami, parky, výsadbu stromov.

Navyše, vicepremiérka Veronika Remišová v novom programovom období navrhla, aby do zelených riešení z eurofondov išli minimálne 3 miliardy eur a Slovensko z Plánu obnovy získa na zlepšenie životného prostredia a zdravia ľudí ďalšiu jednu miliardu eur.

Strana ZA ĽUDÍ podporuje schválenie plánu a stratégie uhlíkovej neutrality na úrovni štátu, a to v čo najskoršom termíne. Rovnako sme naďalej zástancami vyhlásenia stavu Klimatickej núdze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *