Kategórie
Humanizmus Osobné

Osemsmerovka č. 1

Zapojte sa do súťaže o vecné ceny.

Paul Kurtz: Zakázané ovocie, Etika humanizmu (obálka knihy)
Obálka knihy.

V roku 1998 vydal humanista Rastislav Škoda vo vlastnom vydavateľstve knihu Zakázané ovocie – Etika humanizmu. Vyšla v edícii K teórii a praxi humanistickej výchovy.

Autorom knihy je americký humanista Paul Kurtz. Kniha bola preložená z anglického originálu Forbidden Fruit: The Ethics of Humanism. Pôvodne vyšla v roku 1988.

ISBN 80-967906-5-X

Dá sa žiť dobrým životom a byť morálne zodpovedným bez viery v nejaké náboženstvo? Áno, tvrdí v tejto knihe Paul Kurtz, významný sekulárno-humanistický filozof. Kým pravoverní teisti a fundamentalisti popierajú túto možnosť a odmietajú (tajnička osemsmerovky č. 1), Kurtz je pevne presvedčený, že môžeme prekročiť hranice farských postojov a dosiahnuť vyšší stupeň etiky.

Dejiny ukázali, že viera v boha nie je zárukou morálnej cnosti, a že je nesprávne namyslene tvrdiť, že jediní „svätí“ sú tí, ktorí žili vo zväzku s kostolmi a cirkvami, a jediní „hriešnici“ tí, ktorí žili mimo nich.

Kurtz hlása, že pretrhaním pút deistických ilúzií môžeme podnietiť odvahu a zdravý rozum k vytvoreniu racionálnej etiky, založenej na realistickom pohľade na prírodu a na spoznaní všeobecných morálnych pravidiel, spoločných všetkým ľuďom. Presvedčia nás, že musíme jesť „zakázané ovocie“ rajského stromu poznania dobrého a zlého, pustiť sa do etického hľadania a zásady nášho správania budovať na samostatnom rozmýšľaní; len táto cesta vedie k objaveniu etických právd, ktoré môžu usmerňovať aj spoliehanie sa na seba samého aj uznávanie práv iných.

„Zakázané ovocie“ obsahuje zaujímavé state o súkromí a o ľudských právach, a podáva konkrétne etické odporúčania ako alternatívy pre tradičné náboženské názory.

Paul Kurtz bol profesorom filozofie na Newyorskej štátnej univerzite v Buffalo (USA) a je autorom a vydavateľom viac ako dvadsaťpiatich kníh, napríklad The Transcendental Temptation (Transcendentálne pokušenie) a Exuberance (Neviazanosť). Bol prezidentom Medzinárodnej akadémie humanizmu, predsedom Výboru pre vedecké preverovanie oznamov o paranormálnych javoch a vydavateľom časopisu Free Inquiry (Slobodné hľadanie).

Obal stvárnil Gary Hahn.

Stiahnite si súťažnú osemsmerovku č. 1 do počítača, vytlačte a vyškrtávajte slová z legendy. Ostane vám 12 neprečiarknutých písmen, ktoré tvoria tajničku osemsmerovky.

Tajničku zasielajte na e-mailovú adresu admin@humanisti.sk do 30. júna 2021.

Na dvoch výhercov čaká knižná odmena. Súťaží sa o knihu Antológia moderného ateizmu, ktorú zostavili Adam Roman a Rastislav Škoda.

5 odpovedí na “Osemsmerovka č. 1”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *