Kategórie
Tlačové správy

Ťažké kovy a morfín. Polovica testovaných balení maku prepadla

Nenápadnú ingredienciu spravidla nájdeme v špajzách väčšiny domácností.

Spotrebiteľskú organizáciu dTest preto zaujímalo, ako si zakúpené vzorky maku poradia nielen s ohľadom na požiadavky vyhlášky. Osemnásť vzoriek sa ocitlo pod drobnohľadom laboratórnych prístrojov a výsledky testu nepríjemne prekvapili. Viac než polovica vzoriek si totiž kvôli nadlimitnému obsahu nežiadúcich látok odniesla nedostatočné hodnotenie.

Odborné laboratórium preskúmalo desať vzoriek maku mletého a osem s celými semenami. Pokiaľ si chcete užiť lepšiu chuť i vôňu maku, v obchode najskôr siahnete po tom celom, ktorý si doma sami rozomeliete. Pri mletom maku môžete naraziť na horšiu kvalitu, nakoľko požiadavky vyhlášky na čistotu sa na neho nevzťahujú. Senzoricky tak bude pravdepodobne vždy horší a tiež náchylnejší k žltnutiu.

Mletý mak je spravidla ošetrený takzvanou termostabilizáciou. Ide o úpravu mletých semien horúcou parou, ktorá zároveň môže negatívne ovplyvniť ich chuť a vôňu. O tejto skutočnosti však musí byť spotrebiteľ informovaný na obale. Termostabilizácia má zabrániť nechceným chemickým procesom v porušených semenách a zhoršovaniu ich kvality. Okrem toho tento proces znižuje obsah morfínu, kodeínu a ďalších ópiových alkaloidov.

„Medzi desiatimi vzorkami mletého maku, ktoré sme otestovali, deklarovali termostabilizáciu všetky až na jeden. Šesť z nich zároveň uvádzalo ako pôvod Českú republiku, tri krajinu pôvodu neuvádzali,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Vyhláška ustanovuje mimo iné najvyšší povolený obsah vlhkosti, ktorého zmyslom je zabrániť množeniu mikroorganizmov. Ďalej potom maximálne podiely nežiaducich prímesí, ako sú napríklad nečistoty najrôznejšieho charakteru, semena iného maku a iných burinových či jedovatých rastlín.

„Polovica výrobkov nemala so splnením požiadaviek väčšie problémy, štyri si však odniesli dostatočné hodnotenie, pretože niektoré z predpísaných kritérií nedodržali. Nesplnenie už jediného sa potom negatívne prejavilo na celkovom hodnotení akosti,“ vysvetľuje Hana Hoffmannová.

Príliš vysokú vlhkosť dTest zistil pri maku bio nebio alebo pri vzorke Allnature Mák modrý Bio a Country Life Mák modrý Bio.

Tučné semená maku obsahujú olej. Najmenej i najviac tuku dTest zistil pri celom maku – bio nebio (39,1 %) a Country Life (47 %). V teste však nešlo len o obsah, ale tiež o kvalitu tuku. V laboratóriu tak došlo na stanovenie takzvaného čísla kyslosti, ktoré udáva stupeň rozkladu tuku. Asi desaťnásobne vyššie číslo kyslosti v porovnaní s ostatnými odhalil dTest pri Natura Mák modrý mletý. Za vysokým číslom kyslosti môže byť napríklad nezrelosť semien, ich poškodenie či nevhodné skladovacie podmienky. Žiadny zo vzoriek však svojou hodnotou nevybočoval z normálu.

Nie je žiadnym tajomstvom, že mak v nezrelých makoviciach obsahuje až 80 ópiových alkaloidov, medzi tie najznámejšie patrí návyková látka morfín. Podľa Ministerstva poľnohospodárstva ČR sa obsah morfínu v semenách potravinárskeho maku pohybuje do 20 mg na kilogram.

Aj keď sú odrody českého potravinárskeho modrého maku vyšľachtené tak, aby v nich bol obsah morfínu nízky, a v samotných semenách sa alkaloidy nenachádzajú, môžu sa do nich dostať spolu s makovinou. Celkový súčet morfínových alkaloidov prípustných v potravinárskom maku limituje maková vyhláška na 25 mg na kilogram. Kvôli vyšším hodnotám tak šesť vzoriek celého i mletého maku úplne prepadlo.

Vyhláška pri maku ustanovuje i limity ťažkých kovov.

„Dva skúmané vzorky kvôli nadlimitným hodnotám prepadli. Ar. Rashid Mák modrý nevyhovel obsahom arzénu, Albert Mák modrý potom prevyšoval povolené množstvo obsiahnutého kadmia, a to i so započítaním neistoty merania v ich prospech,“ uzatvára Hana Hoffmannová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *