Kategórie
Tlačové správy

Deň Zeme? Zúfalo málo. Robme, čo učíme!

Upozorniť na problémy životného prostredia, apel na ich riešenie, aktivizácia spoločnosti, záujem masmédií. Tieto ciele má už vyše 50. rokov Deň Zeme – 22. 4.

Kampane OSN, infostánky školákov v mestách, súťaže rôznych organizácií, viac rozhovorov s vedcami, firemné zapájanie dobrovoľníkov, výzvy k činom. V rôznych odtieňoch každý rok.

„Od 70. rokov sme sa posunuli – máme informácie, výsledky výskumov, časť problémov sa pokúšame riešiť a veľké výzvy nás čakajú. Klimatická zmena a jej dôsledky nie je sú len témou debát. Ide o vážnu výzvu, jej riešenie je akútne, ale na dlhé trate. Pre dosiahnutie uhlíkovej neutrality naozaj nestačí si symbolicky pripomenúť raz za rok, že potrebujeme vodu, pôdu a vzduch, to je zúfalo málo,“ upozorňuje Zuzana Gallayová, manažérka programu Zelená škola (Živica).

Environmentálna výchova a vzdelávanie sú jednou z puzzle dielikov riešení a prevencie problémov životného prostredia.

„Témy životného prostredia sú síce súčasťou osnov rôznych predmetov, no napr. správa Inštitútu environmentálnej politiky Čo vás v tej škole učia poukazuje na vážne nedostatky vo vedomostiach aj zručnostiach žiakov. Len výučba týchto tém však nestačí. Je nutné robiť to, čo učíme denne v škole. Ak napríklad učíme o odpadoch a na škole v bežnom chode neminimalizujeme, je to vážny problém,“ vysvetľuje Gallayová.

Robiť, čo učíme. Učiť inak a zmeny na školách robiť spoločne – žiaci, učitelia, rodičia, upratovačka aj školník. To sú ciele najväčšieho environmentálne-výchovného programu Zelená škola, ktorý je súčasťou celosvetovej siete Eco-schools. Aktuálne v ňom pracuje na Slovensku vyše 230 materských, základných, stredných aj špeciálnych škôl.

Krok po kroku menia svoju výučbu aj fungovanie v témach Odpad, Potraviny, Energia, Voda, Zeleň a ochrana prírody, Doprava a ovzdušie, Zelené obstarávanie a úradovanie. Krok za krokom preberajú žiaci a študenti zodpovednosť za realizáciu zmien svojich škôl, učia sa celý rad zručností a najmä – že problémy sú na to, aby sa riešili. Sami riešenia navrhujú, predkladajú starostke či primátorke, prispievajú k riešeniam, preberajú zodpovednosť. Vedú ich učiteľky a učitelia, ktorí aj počas koronakrízy dokázali, že životné prostredie nie je len jedna z kapitol v učebnici.

Registrácia už do 17. ročníka programu Zelená škola je možná od 22. 4. do 30. 6. – on-line na www.zelenaskola.sk.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *