Kategórie
Tlačové správy

Viac chemikálií zdravie školákov neochráni

Dlho očakávané otváranie škôl prináša aj otázky, ako zabezpečiť ochranu zdravia detí, učiteľov, pracovníkov školy. Je nutné používanie veľkého množstva koncentrovaných a agresívnych čistiacich chemických prípravkov a dezinfekčných prostriedkov?

Aké čistiace a dezinfekčné prostriedky a aké postupy sú povinné v školských zariadeniach? Je možné v školách používať environmentálne čistiace prostriedky?

„Environmentálne čistenie je ohľaduplnejšie k prírode aj k zdraviu človeka, pričom finálny hygienický efekt je rovnaký ako pri bežnom čistení. Väčší dôraz sa kladie na prevenciu znečistenia a efektívne metódy čistenia – vyššia teplota vody, doba pôsobenia čistidla, správne dávkovanie, mechanickí pomocníci a tiež poznanie základných chemických reakcií pri čistení,“ vysvetľuje Ivana Poláčková, ekoporadkyňa a riaditeľka Centra environmentálnej a etickej výchovy Živica.

Environmentálne čistenie je teda hlavne o efektívnom použití správnych metód čistenia, nielen o zložení čistiacich prostriedkov, ktoré je ale v rámci procesu tiež dôležité.

„S otázkou, či sú environmentálne čistiace prostriedky v školských zariadeniach povolené sa na nás uplynulé týždne opakovane obracali učiteľky z nášho programu Zelená škola. Konzultovali sme s viacerými regionálnymi úradmi verejného zdravotníctva a potešilo nás, že aj v dnešnej dobe je enviročistiace prostriedky možné v školách používať a výber čistiaceho prostriedku v školách nie je podmienený žiadnym špeciálnym vyjadrením, alebo súhlasom. Ide nám o ochranu zdravia a zároveň o minimalizáciu agresívnych chemických látok v prostredí škôl,“ povedala Zuzana Gallayová, manažérka programu.

Aké princípy a postupy je nutné pri upratovaní v školských zariadeniach dodržať?

Vyjadrenie Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Banskej Bystrici môžeme zhrnúť:

Dezinfikujme s rozumom:

– neexistuje predpis, ktorý by určoval povinnosť používať v školách čistiace prostriedky s obsahom chlóru

– dezinfekčné prostriedky na báze alkoholu (etanol, propan-2-ol, propan1-ol ) výrazne znižujú infekčnosť obalených vírusov, ako je vírus SARS-CoV-2 v koncentráciách 70 – 80 % s časom expozície v trvaní jednej minúty.

Ako čistiť a upratovať v škole?

– dverové kľučky, madlá, stoličky a opierky, stoly, vypínače svetla, zábradlia, vodovodné kohútiky, tlačidlá vo výťahu, podlahy tried, chodieb, šatní sa bežne denne čistia čistiacim prostriedkom

– len v prípade výskytu infekčného ochorenia sa čistenie povrchov doplňuje dezinfekciou, a to dezinfekčným prostriedkom, ktorý je účinný na práve prebiehajúcu infekciu.

Vetrajme

– často a intenzívne.

Kompletné stanovisko úradu je uverejnené na stránke www.zelenaskola.sk.

„Jednou z možností prevencie a znižovania príp. šírenia vírusu v budovách škôl, je okrem spomínaného častého vetrania aj prenesenie časti vyučovania z tried von, na školský dvor, či do parku. Prírodné prostredie je aktuálne hygienickejšie ako pobyt v interiéri a na vyučovanie vonku sme pre učiteľov pripravili množstvo metodík pre rôzne predmety. Inšpirácie nájdete na www.huravon.sk alebo vo facebookovej skupine www.facebook.com/groups/huravon,“ dopĺňa Ivana Poláčková.

Ďalšie informácie:

Príručka environmentálneho čistenia

Webinár o ekoupratovaní

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *