Kategórie
Humanizmus Osobné

Som brajťan

Ján Parada

A dúfam, že žiaden náboženský fanatik nezneužije toto slovo pre seba.

Uznávam humanistickú organizáciu Humanists International. Pre jej krédo, že humanizmus je demokratický a etický životný postoj. Vyhovuje mi aj myšlienka, že humanizmus nie je teistický a neprijíma nadprirodzené pohľady na realitu.

Teistický. Čo to v praxi znamená? Teizmus je náboženská viera v osobného boha, ktorý sa zaujíma o ľudí, a často taký boh zasahuje do ich osobných životov. Typickým príkladom je židovský, kresťanský alebo moslimský boh.

Ale svet nie je taký jednoduchý. Existuje aj takzvaná „humanistická nadácia“ Cirkev humanizmu. Opíšem, čo vidím na ich stránke:

The Church of Humanism

And its division

The Humanist Foundation

Humanist Culture

Mne to príde ako cynizmus, ako keby si niekto založil Ateistickú cirkev. Alebo Bezbožnú cirkev. Kto so zdravým rozumom si vie predstaviť pôsobenie náboženskej organizácie, ktorá neverí v boha? Ja si to predstaviť neviem. A rovnako nechápem vznik cirkvi humanizmu.

Som brajťan, a dúfam, že žiaden náboženský fanatik nezneužije toto slovo pre seba. Nezneužije ho rovnako ako sprznil slovo humanizmus pre šírenie náboženskej ideológie.

The Church of Humanism.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *