Kategórie
Tlačové správy

Ministerka Šimkovičová ukázala v pléne, že netuší, čo rezort potrebuje

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k téme: Od­vo­lá­va­nie Martiny Šim­ko­vi­čo­vej a zhod­no­te­nie jej roku vo funkcii.

Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) je pô­so­be­nie Martiny Šimkovičovej a Lukáša Machala tým naj­hor­ším, čo sa za pre­došlých 35 rokov mi­nis­ter­stvu kul­túry stalo. Tím­lí­der strany René Parák kri­ti­zo­val od­vo­lá­va­nú ministerku za SNS a vyhlásil, že rezort ne­zvláda.

„Argumenty, ktoré dnes používala pani ministerka počas svojho od­vo­lá­va­nia, do­ka­zu­jú jej ne­kom­pe­ten­tnosť a ab­so­lútnu igno­ráciu toho, čo sa deje v re­zorte kultúry. Ukázala neznalosť toho, čo jed­not­li­vé inšti­tú­cie potre­bujú a aký je vlastne ich účel,“ zhod­no­til René Parák.

Ako príklad neznalosti, ktorú v pléne Martina Šimkovičová na svoju obhajobu povedala, označil jej mylnú predstavu fungovania umeleckých fondov.

„Podľa nej nejakí sorošovskí umelci vysávajú z fondov tie peniaze, ktoré by mohli byť použité na výstavbu divadiel, galérií alebo knižníc. Pani ministerka ukázala, že netuší, čo to je Fond na podporu umenia, čo sú to kapitálové výdavky, čo sú to investičné náklady, čo sú to náklady na výstavbu, rekonštrukciu. Nie je divu, že kolabujú všetky programy v rezorte a ministerka nedokáže dotiahnuť ani jeden jediný projekt, ktorého sa chytila spolu so svojim radcom Lukášom Machalom. Pani ministerka porovnáva hrušky s jablkami a s autami,“ povedal tímlíder SaS.

René Parák kritizoval, že dôležité legislatívne návrhy prichádzajú do národnej rady ako poslanecké návrhy, namiesto toho, aby ich ministerka predkladala ako vládne.

„Audiovizuálny fond alebo Fond na podporu umenia rozhodujú o zásadných peniazoch pre živú kultúru na Slovensku. Zaslúžili by si zmeny v klasickom legislatívnom procese. Musí ich pripravovať odborná verejnosť v odbornej diskusii a najmä ministerstvo, nie poslanci,“ uviedol ako príklad.

„Za rok s ničím neprišli. Naopak, to, čoho sa chytili – či ministerka Šimkovičová alebo pán Machala, to znefunkčnili. Vidíme to na STVR, kde navyše ministerka porušila európsku legislatívu. Zákon o ve­rej­no­práv­nej te­le­ví­zii je v roz­pore s Aktom o slo­bo­de médií a ohro­zuje jej ve­rej­no­právny cha­rak­ter,“ po­ve­dal René Parák.

Ako zlyhanie ministerky kultúry označil aj to, že manažérsky nezvláda inštitúcie zriadené rezortom a vyhodených riaditeľov nedokážete nahradiť kvalitnými ľuďmi. Ministerka podľa Paráka paralyzovala fungovanie inštitúcií aj programov.

„Má to nezvratné následky. Najvýraznejšie sa to prejavuje pri ochrane nášho kultúrneho dedičstva, kedy sa rok nedostali ochrancovia pamiatok k peniazom na ich obnovu a údržbu,“ uviedol.

„Ministerke absolútne chýba stratégia a reálna koncepcia rezortu. Martina Šimkovičová sa správa, ako keby jej kultúra patrila. Je to naopak, ona má vytvárať podmienky na to, aby tu kultúra mohla normálne fungovať, prekvitať, aby mohli ľudia tvoriť. Pôsobenie ministerky a jej radcu Lukáša Machalu považujem za to najhoršie, čo sa za 35 rokov kultúre na Slovensku udialo,“ uzavrel.


Celý brífing si môžete pozrieť na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *