Kategórie
Tlačové správy

Ficova vláda je vládou chaosu, urážania žien, vyšších daní

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k téme: Rok vlády Roberta Fica.

Vládnu nám populisti a klamári, ktorí prepúšťajú zločincov, urážajú ženy a dvíhajú dane. Takto zhodnotila jednou vetou rok vlády Roberta Fica strana Sloboda a Solidarita (SaS). Jej predseda Branislav Gröhling povedal, že po nástupe koalície Smeru, Hlasu a SNS zavládol chaos a nastúpili vyššie ceny potravín.

„Celý čas sme tu počúvali, ako tu zavládne pokoj. Prišiel chaos a vyššie ceny potravín. Občania Slovenska sa od vzniku samostatnosti ešte nemali horšie. Zdravotníctvo je v troskách, lekári dávajú masívne výpovede, odchod policajtov je na historickom maxime, ceny masla a benzínu sú najdrahšie v Európe, na hradoch a zámkoch vejú čierne vlajky, spravodlivosť je ohýbaná v prospech mafiánov, informácie sú cenzurované a RTVS bola zrušená. Toto je výsledok Ficovho vládnutia,“ zhodnotil Branislav Gröhling.

Podpredsedníčka SaS Mária Kolíková povedala, že namiesto pokoja a stability prišiel s vládou chaos a únik ich ľudí pred spravodlivosťou.

„Hanebná novela trestných kódexov priniesla únik ľudí tejto koalície pred spravodlivosťou. Príkladom je prípad podpredsedu parlamentu poslanca Žigu. Zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry, ale aj NAKA, teda špeciálnych jednotiek pre boj s organizovaným zločinom a korupciou, sú vizitkou tejto vlády a osobitne ministra spravodlivosti,“ opísala.

S výpočtom zlyhaní rezortu spravodlivosti Mária Kolíková pokračovala ďalej.

„Likvidácia štruktúr na ministerstve spravodlivosti, ktorá je dôležitá pre chod justície, pre zabránenie vnútornej korupcie, zrušenie analytického centra. Prepustenie Dušana Kováčika, odsúdeného za korupciu a minister vnútra, ktorý pokračoval v týchto šľapajach a dohodol súdny zmier s agentom ŠtB Andrejom Babišom. Toto je práca vlády: spochybňovanie nezávislých súdov a inštitúcií štátu,“ dodala Mária Kolíková.

Podpredseda SaS Marián Viskupič vymenoval katastrofálne výsledky vlády v oblasti ekonomiky.

„Po prvé, nulové šetrenie. Vláda v oblasti verejných financií za prvý rok ukázala absolútnu bezradnosť, nedokázala zlepšiť rozpočtové hospodárenie, nedokázala prísť so štrukturálnymi reformami či úsporami vo verejnom sektore. Dokázala jediné – zdražieť ľuďom život. Zvýšili odvody, dane, poplatky, znížili príspevok do druhého piliera. Jednotkou zúfalstva aktuálnej vlády je zavedenie škodlivej a zúfalej dane z finančných transakcií, kde aj proces a samotný výsledok sú klincom do rakvy slovenskej ekonomiky,“ povedal Viskupič.

„Už dva štátne rozpočty tejto vlády odhaľujú, že socialisti vo vláde netušia, ako naštartovať ekonomiku, aby Slováci robili kvalitnejšiu prácu za lepšie platy. Národ je čoraz závislejší od rôznych dávok a pomocí od štátu. Nikomu – okrem vlády – sa nezvyšuje životná úroveň a to sa najbližšie roky ani nezmení,“ dodal poslanec Marián Viskupič.

Poslanec a tímlíder SaS v oblasti zdravotníctva Tomáš Szalay uviedol, že zdravotníctvo je po roku od nástupu štvrtej Ficovej vlády horšie, ako bolo pred rokom.

„A to napriek tomu, že išlo do neho tento rok rekordné množstvo peňazí. Napriek tomu, že dnes ľudia platia 15-percentné, teda vyššie zdravotné odvody, platia viac na doplatkoch, majú dlhšie čakacie doby, majú to k lekárovi ďalej. Sestry sú frustrované, lekári sú frustrovaní, všetko sa nám to tu pred očami rúca a to vraj malo byť zdravotníctvo prioritou,“ povedal.

Uviedol tri príklady problémov.

„Koncová nemocnica nebude. V máji nás ohlupovali vizualizáciou, ako to bude pekne vyzerať v Ružinove. Tri týždne po odchode ministerky povedali, že je to chiméra a nová nemocnica v Bratislave nebude. Zlyhali, nesplnili volebný sľub, verím, že im to voliči neodpustia. Dlho upozorňujeme v SaS na chaos vo Všeobecnej zdravotnej poisťovni a plytvanie peniazmi. Teraz to vybublalo a ľuďom rušia operácie na jednodňovkách. Teraz to vybublalo a hazarduje sa so životmi a zdravím pacientov. Aj napriek tomuto Robert Fico opovrhuje zdravotníctvom a odmieta z neho urobiť premiérsku tému,“ vymenoval Tomáš Szalay najväčšie zlyhania vlády v tejto oblasti.

Poslanec Juraj Krúpa kritizoval vedenie ministerstva vnútra.

„Videli ste niekedy v minulosti demonštrovať policajtov voči vedeniu rezortu? Ministrovi Šutajovi Eštokovi sa to podarilo. Rozložil políciu, má najväčšiu odchodovosť, policajti sú maximálne nespokojní, ale on je spokojný. Je spokojný, lebo sa tvári, že tu vedie nejakú politickú stranu, ktorá sa nedokáže presadiť ani vo vládnej koalícii. Namiesto toho, aby riešil situáciu v polícii, vyšetruje kovid a očisťuje eštebákov,“ povedal Krúpa.

Spomenul tiež, že ministerstvo vnútra musí zaplatiť 90-tisíc eur za to, že vyhodili vyšetrovateľa Čurillu.

„Navrhol by som pánovi Šutajovi Eštokovi, aby predal svoje hodinky. No a ministerstvo obrany koná v absolútnom protiklade so sľubom ani náboj na Ukrajinu. Zvyšujeme vývoz munície na Ukrajinu. Čo sa týka ministra zahraničných vecí: vidíte niekto pána Blanára? Je to tá šťuka, ktorou mal byť? Zviditeľňuje sa len tým, že si podáva ruku so svojím ruským kolegom Sergejom Lavrovom. Čo dokázal? Robí hanbu vo svete, vyhadzuje skúsených diplomatov a nahrádza ich lokajmi Smeru,“ povedal.

Poslanec Alojz Hlina hodnotil roky vlády na ministerstve pôdohospodárstva.

„Minister Takáč natočil video s Robertom Ficom na Úrade vlády, ako idú bojovať za nízke potraviny. Konkrétne spomenuli maslo, vajcia a eidam. Úspech je to obrovský. Ceny týchto potravín stúpli o 35 percent. Nevymýšľame si, robili sme nákup 16. januára a dnes. Po tom urputnom boji majú takýto výsledok. Poprosil by som Roberta Fica, aby nám nepomáhal, lebo to dopadne presne opačne,“ opísal.

„Najnovšie vyhodil minister Takáč dlhoročného riaditeľa Národného žrebčína v Topoľčiankach. A to tri mesiace predtým, ako mal nastúpiť na dôchodok. Pán Horný tam nechal svoje srdce, svoje zdravie, svoj celý život. Pekná vďaka za dobre vykonanú prácu, páni socialisti,“ povedal Hlina.


Celý brífing si môžete pozrieť na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *