Kategórie
Tlačové správy

Vyjadrenie Viskupiča a SaS k hlasovaniu o minimálnych mzdách

Vyjadrenie podpredsedu SaS Mariána Viskupiča k téme hlasovania o minimálnej mzde, pri ktorej bola strana SaS jediná proti.

Zvyšovanie minimálnej mzdy nevyrieši problémy Slovenska. Práve naopak, poškodí najslabších a zabrzdí ekonomický rast. Štát má robiť také pravidlá, aby bola ekonomika konkurencieschopná, aby podnikanie bolo jednoduché a aby chcelo čo najviac podnikateľov investovať na Slovensku.

Mzdy zamestnancov najprirodzenejšie rastú práve vtedy, keď sa o nich zamestnávatelia bijú.

Umelé zvyšovanie minimálnej mzdy môže poškodiť práve tých, ktorých má chrániť. Môže sa totiž stať, že ich práca už nevygeneruje dostatok pridanej hodnoty, aby ich zamestnávateľ dokázal zaplatiť. Následne sa také pracovné miesto zruší a zamestnanec paradoxne namiesto ochrany minimálnou mzdou nebude mať žiadnu mzdu. Bude závislý na dávkach a príde o pracovné návyky.

Minimálna mzda má negatívny dopad aj na zamestnávateľov, ktorých zaväzuje k ďalším a ďalším povinnostiam. Súčasťou zákona o minimálnej mzde je totiž aj otvorenie reprezentatívnych kolektívnych zmlúv vyššieho stupňa. Všetky firmy a zamestnávatelia tak budú viazaní niečím, čo stáží ich fungovanie. Práve menšie firmy stratia vyššou minimálnou mzdou konkurencieschopnosť a v konečnom dôsledku budú nútené opustiť sektor, v ktorom roky podnikali a pôsobili. Nesystémové zvyšovanie minimálnej mzdy spolu s transakčnou daňou a ďalšími vyššími daňami tak bude mať zásadne negatívny dopad na ekonomický rast na Slovensku.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *