Kategórie
Tlačové správy

Bojujeme za ľudí a podnikateľov!

Pripravujeme podanie transakčnej dane na Ústav­ný súd SR.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k pri­pra­vo­va­né­mu po­da­niu transakčnej dani na Ústav­ný súd SR.

Strana Sloboda a solidarita (SaS) pripravuje po­da­nie transakčnej dane na Ústav­ný súd SR. Pod­pred­sed­níčka strany Mária Kolíková sa domnieva, že zákon môže mať rozpor s eu­róp­skym právom, preto je na­mieste, aby sa zá­ko­nom za­o­be­ral nielen ústavný, ale aj Európsky súdny dvor.

„Budeme žiadať na Ústavnom súde SR, aby bola položená pred­bež­ná otázka ohľa­dom súladu transakčnej dane s právom EÚ s ohľa­dom na do­pa­dy, ktoré má pre pod­ni­ka­te­ľov na Slo­ven­sku, oso­bitne pre tých, ktorí majú účty v zahra­nič­ných bankách,“ uviedla Mária Kolíková.

Rovnako strana SaS požiada Ústavný súd SR o po­zasta­ve­nie účin­nosti zá­ko­na o transak­čnej dani, ktorá by mala na­do­bud­núť plat­nosť už od 1. apríla 2025.

Mária Kolíková opísala dôvody, ktoré viedli SaS k po­da­niu kon­so­li­dač­né­ho balíka na Ústav­ný súd SR.

„V rozpore so základnými ústavnými princípmi, na ktorých stojí právny štát, je nielen spôsob, ako sa tento balík dostal do par­la­men­tu, ale aj obsah kon­so­li­dač­né­ho balíka, špe­ciálne v časti transakčnej dane. Závažné zákony nesmú prichádzať do ná­rod­nej rady bez ro­ko­va­nia tri­par­tity, bez vše­o­bec­nej a od­bor­nej diskusie a v skrá­te­nom legis­la­tív­nom konaní,“ uviedla.

„Transakčná daň je ojedinelá. Jej dopady nielen pre ekonomický rast vôbec nepoznáme. Považujeme za vážne aj vyjadrenie prezidenta, že podpísal zákon s výhradou, že musia nastať zmeny, nie je však zrejmé aké. Tak ako pri trestnej novele, aj teraz presadila vládna koalícia právnu úpravu s tým, že vie o probléme a chce ho riešiť, lenže nikto nepozná ako,“ doplnila Mária Kolíková.

Nezaradená poslankyňa Martina Bajo Holečková poukázala na ďalšie riziká transakčnej dani v prípade neziskového sektora.

„Urobíme všetko preto, aby sme transakčnú daň zastavili. Budeme bojovať za ľudí, ale aj za neziskové organizácie. Vláda sľubovala, že transakčnú daň upraví tak, aby ju niektoré neziskové organizácie nemuseli platiť. Kto však zodpovie, či je napríklad Post Bellum, ktorá zaznamenáva príbehy preživších holokaustu, zlá alebo dobrá neziskovka? Bude patriť medzi tie, ktoré budú oslobodené od transakčnej dane? Je Transparency Slovensko, ktorá pozerá na prsty politikom, zlá neziskovka, ktorá si zaslúži platiť transakčnú daň?“ pýtala sa.

Vládu opätovne vyzvala, aby zmenila transakčnú daň.

„Ak chce koalícia vyňať neziskovky, nech ich vyjme všetky,“ dodala.

Podľa podpredsedu SaS Mariána Viskupiča je transakčná daň škodlivá daň.

„V prvý deň, keď bude mať SaS vládnu zodpovednosť, túto daň zrušíme. Vláda má ešte stále možnosť transakčnú daň opraviť. Vyzývam ju, nech zíde z kratšej cesty a nech ju zruší, pre ochranu našej ekonomiky, pre ochranu podnikateľov, pre ochranu našej konkurencieschopnosti,“ povedal.

Podľa Viskupiča je slovenská verzia transakčnej dane napísaná ešte horšie z pohľadu európskeho práva ako maďarská.

Marián Viskupič ukázal nezmyselnosť transakčnej dane a to, aká je neproporčná na konkrétnych príkladoch.

„Vzťahuje sa na každú vystavenú faktúru v produkčnom reťazci. Čím je na Slovensku tento reťazec dlhší, tým horšie. Vezmite si výrobu chleba. Začína tým, že slovenský poľnohospodár pestuje obilie. Potrebuje na to stroje, osivá, zamestnancov. Na všetko bude musieť zaplatiť transakčnú daň. Mlynár musí zaplatiť za obilie, za služby, zamestnancov, všade vrátane transakčnej dane. Niekto ten chlieb musí upiecť – pekár musí nakúpiť múku, droždie, platí energie. Potom samozrejme logistika, všetko sa musí prepraviť – múka z mlynu, obilie z polí. Takisto tu stúpnu náklady, lebo pri každej faktúre sa zaplatí transakčná daň. Na záver si potravinový obchod kupuje chlieb, ktorý chce predávať slovenskému zákazníkovi. Slovenský výrobca chleba zo slovenských surovín zaplatil daň päťkrát. Ak si obchod kúpi chlieb z Poľska, zaplatí ju raz,“ opísal.

„Ak by niekto chcel ublížiť slovenskej ekonomike, ťažko by sa našiel lepší nástroj,“ uzavrel Viskupič.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *