Kategórie
Tlačové správy

Efektivita vymáhania dlhov exekútormi klesla za predošlé 2 roky až o takmer 40 %

Asociácia slovenských inkasných spoločností upo­zor­ňu­je, že exe­kú­cia sa pre dlžní­kov v mno­hých prí­pa­doch stala ví­ta­nou cestou.

Ilustračný obrázok

Za predošlých 24 mesiacov klesla efektivita exekútorov až o takmer 40 %, pričom tempo znižovania efektivity výberu pohľa­dá­vok sa z roka na rok zvyšuje. Zatiaľ čo v roku 2023 išlo o −18 %, rok 2024 priniesol ďalšie zníženie ich efektivity na −23 %. Tento stav má následne vplyv aj na úspeš­nosť vy­má­ha­nia, ktorá bola vlani len na úrovni 4,3 % zo všetkých pohľa­dá­vok.

Vyplynulo to z analýzy [1] Asociácie slo­ven­ských in­kas­ných spo­loč­ností (ASINS), ktorá preskú­mala viac ako 225-tisíc exe­kuč­ných ko­na­ní za­ča­tých po roku 2017.

Exekúcia už vo väčšine prípadov nie je pre dlžníka strašiakom

Dnes je exekúcia pre mnohých dlžníkov spôsobom ako možno bez vážnejších komplikácii prečkať aj niekoľko rokov. V roku 2023 štát upravil rozsah zrážok zo mzdy tak, že dlžníkovi s čistým príjmom 1 100 € sa zrazí ma­xi­mál­ne 200 €, čím sa výrazne naklonili pravidlá na stranu dlžníkov. Systém je nastavený tak, že dlžníci často žiadajú svojich veriteľov, aby voči nim iniciovali exekučné konanie. Ak chce dlžník požiadať o osobný bankrot, je nutné aby voči nemu bola vedená exekúcia aspoň jeden rok.

„V minulosti bola exekúcia strašiakom a dlžníci sa jej chceli vyhnúť. Dnes je však situácia opačná. Dlžníci, ktorí sa chcú cielene zbaviť dlhov naopak exekúciu vítajú. Žiaľ samotný systém je v súčasnosti nastavený tak, že nenúti samotných exekútorov k efek­tív­nemu vy­má­ha­niu. Nízka efektivita vymáhania sa tak nedotýka iba bánk, ale aj bežných ľudí, ktorí niekomu požičali peniaze a následne sa k nim nevedia dostať späť,“ vysvetľuje Martin Musil, prezident Asociácie slovenských inkasných spoločností.

Až 64 % obyvateľov je za vlastný výber exekútora

S aktuálnym stavom však nie sú spokojní ani bežní občania. Viac ako polovica obyvateľov by privítala zmeny v spôsobe prideľovania exekútorov. Tento údaj pochádza z kvan­ti­ta­tív­ne­ho prieskumu a odráža realitu nefunkčného systému náhodného prideľovania exekútorov samotným štátom. Veritelia tak dávajú menej podnetov na exekúciu a snažia sa pôsobiť voči svojim dlžníkom preventívne. Pôžičky sú tak menej dostupné, majú vyššie úrokové sadzby, prípadne fyzické osoby peniaze prestávajú požičiavať z obavy o ich budúce vrátenie.

„Hoci myšlienka zavedenia náhodného prideľovania exekútorov nebola zlá, prax odhalila viaceré nedostatky tohto systému. Bolo by preto potrebné ho modifikovať tak, aby veritelia mohli pracovať len s tými exekútormi, ktorí vykonávajú svoju činnosť efektívne, aby sa zabezpečila vymožiteľnosť práva pre veriteľov a tiež pri­me­ra­ná ochrana spotre­bi­te­ľov,“ do­dá­va Martin Musil, pre­zi­dent ASINS.

Je tiež veľmi dôležité poukázať na výrazné rozdiely v efek­ti­vi­te jed­not­li­vých exe­kú­tor­ských úradov. Najlepšie úrady tak vymáhajú v priemere dvojnásobok toho ako tie najslabšie pri rovnakom počte prípadov v rámci kraja. Veľké rozdiely možno sledovať aj medzi jednotlivým krajmi. Najefektívnejší je v rámci výberu dlžôb Žilinský kraj s úspešnosťou vymáhania 11,3 % a najmenej efektívny je Prešovský kraj, kde sa vymôže iba 5,7 %. Najväčší pokles v efektivite zaznamenal Trenčiansky kraj s poklesom efektivity až o 43 % a naj­väčšie rozdiely medzi najlepšími a najhoršími boli zaznamenané v Bra­tislavskom kraji, kde je sústredených aj najviac exekútorov. Trenčiansky kraj je zároveň aj krajom, kde je ročný nápad exekúcií zhruba 600 prípadov na exekútorský úrad. Pre porovnanie v Nitrianskom kraji je ročný nápor asi 1 200 prípadov. Inak povedané náhodné pri­de­ľo­va­nie spô­so­bilo, že exe­kú­tori majú rovnaký nápad veci v rámci kraja a sú na tom rovnako ekonomicky zle.

„Na Slovensku už niekoľko rokov pretrvávajú výrazné rozdiely v efek­ti­vi­te jed­not­li­vých exe­kú­tor­ských úradov. Ak teda veritelia nebudú mať toľko šťastia, že im bude pridelený efektívny exekútor, ktorý ich pohľadávku vymôže, k pe­nia­zom sa možno vôbec nedostanú. Okrem poklesu úspešnosti však vidíme aj pokles počtu začatých exekúcií. V roku 2023 ich bolo o 20 % menej a v roku 2024 očakávame ešte výraznejší prepad. Toto všetko sa následne premieta aj do (ne)dôvery ľudí v to, že štát skutočne chráni poctivých občanov a pod­ni­ka­te­ľov, a že im umožní efektívne sa dostať k svojim peniazom,“ vysvetľuje Martin Musil, prezident Aso­ciá­cie slo­ven­ských in­kas­ných spo­loč­ností (ASINS).

Porovnanie situácie s Českom

Zo zistených údajov vyplýva, že na Slovensku máme neprimerane veľa exekútorov. Kým v Česku ich v roku 2023 pôsobilo 154, na Slovensku bolo v rovnakom čase až 250 exekútorov, čo je pre náš trh naddimenzovaný počet. Často ide o malé exekútorské úrady, ktoré nemajú zautomatizované procesy, kapacitne nestíhajú pravidelné lustrácie a v konečnom dôsledku čakajú na vyrubenie trov zo zastavených exekúcií, ktoré im pokryjú ich náklady. Tento stav má za následok finančné straty pre celú spoločnosť.


[1] Prieskum verejnej mienky realizovala pre ASINS agentúra MNForce na vzorke 1 000 res­pon­den­tov z ce­lého Slo­ven­ska od 22. 2. 2024 – 28. 2. 2024.

O Asociácii slovenských inkasných spoločností (ASINS)

Asociácia slovenských inkasných spoločností
Asociácia slovenských inkasných spoločností.

ASINS je záujmové združenie právnických osôb, ktoré vzniklo v roku 2010. Zasadzuje sa za etické inkaso na ná­rod­nej aj eu­róp­skej úrovni a za férovú legislatívu v oblasti správy pohľadávok. Reprezentuje tiež záujmy veriteľov, ale aj dlžníkov s cieľom nastaviť etické štandardy vymáhania a definovania účinnejšej a férovej legislatívy pre všetky zúčastnené strany. Cieľom je zakotvenie tzv. inkasného zákona, ktorý by jasne reguloval oblasť vymáhania nesplatených pohľadávok. Je aktívnym členom FENCA (Európskej federácie národných asociácií inkasných agentúr) a Republikovej únie zamestnávateľov.


Autor: Martin Musil, prezident ASINS.

Správu dodal Vladimír Pabiš, PR manažér NEOPUBLIC.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *