Kategórie
Tlačové správy

Polícia nemá stratégiu, ako bojovať proti drogovej kriminalite

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita k Vý­bo­ru NR SR pre obranu a bez­peč­nosť na té­mu po­li­caj­ných razií v klu­boch.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) upozor­ňu­je na to, že vláda si na­miesto rie­še­nia zlyhaní systému, aj pri téme po­li­caj­ných zásahov v bra­tis­lav­ských pod­ni­koch vybrala opäť po­pu­lizmus – ma­ni­fes­tá­ciu sily bez reálneho výsledku. Po za­sad­nu­tí Výboru NR SR pre obranu a bez­peč­nosť vyzvala ministra vnútra, aby sa za­sa­di­li za dôsledné pre­ve­re­nie pri­me­ra­nosti postupov polície.

Tak ako pri vyšetrovaní atentátu na premiéra, sa verzie vládnej koalície rozchádzajú aj v prípade razií v podnikoch centra Bratislavy. V utorok sa branno-bez­peč­nostný výbor zaoberal témou primeranosti týchto zásahov, ktoré sa udiali koncom augusta.

„Najskôr nám ministerstvo vnútra, Finančná správa a nakoniec aj prezident Policajného zboru tvrdili, že tieto zásahy polície súviseli s kontrolou bločkov. Nakoniec z toho bola kontrola či sa na miestach deje drogová kri­mi­na­li­ta,“ po­ve­da­la pod­pred­sed­níčka SaS Mária Kolíková.

Kolíková dostala osobne podnety od ľudí, ktorí policajný zásah zažili na vlastnej koži.

„Týkali sa neprimeranosti zásahu, zničenia niektorých ich predmetov, osobitných vulgárností voči ženám,“ konkretizovala.

„Z diskusií na výbore vyplynulo, že policajné akcie, ktoré polícia vykonala v pod­ni­koch sú vlastne akousi stratégiou boja proti drogovej trestnej činnosti na Slo­ven­sku. Rozhodli sa naháňať mladistvých a kon­tro­lo­vať ich po pod­ni­koch, či nemajú pri sebe nejakú drogu,“ komentoval dianie poslanec Juraj Krúpa.

Vedenia rezortu vnútra aj polície sa Krúpa pýtal na vše­o­becnú stratégiu krajiny voči orga­ni­zo­va­nej drogovej trestnej činnosti.

„Namiesto toho, aby sme sa zameriavali na to, že chceme bojovať proti dílerom a orga­ni­zo­va­nej dro­go­vej čin­nosti, uchy­ľu­je­me sa k re­pre­sá­liám a bu­ze­ro­va­niu mladistvých po pod­ni­koch, po uli­ciach. To odzrkadľuje beznádej tejto vládnej koalície. Nie sú schopní konať systémovo a syste­ma­ticky, riešiť reálne problémy, či v tejto oblasti alebo v iných. Uchyľujú sa k tomu, že majú silu, hoci neprináša žiadny efekt. Toto je populistická metóda, nerobia nič, ale budia dojem, že niečo robia,“ kritizoval.

Od ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka poslanci odpovede nedostali. Na vý­bor neprišiel. Kolíková sa pýtala štátnej tajomníčky Lucie Kurilovskej, či vyvinie iniciatívu na prešetrenie policajných akcií.

„Vyzvali sme štátnu tajomníčku Kurilovskú, aby sa spoločne s mi­nistrom vnútra zasadili za to, aby boli postupy polície preverené. Urobiť tak môže Úrad inšpekčnej služby. Ministerstvo vnútra sa nemôže alibisticky vyhovárať na to, že ľudia nepodali sťažnosti a tak nič preverovať nemusia,“ povedala Kolíková.

„Nemožno čakať, že sa všetci dotknutí budú sťažovať. Je to úlohou ministra vnútra aj prezidenta Policajného zboru, aby to preverili,“ doplnila Mária Kolíková dôvody.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *