Kategórie
Zošity humanistov

Nové dimenzie americkej demokracie

Komentár amerických ateistov k zvo­le­niu Baracka Hu­saj­na Obamu za pre­zi­den­ta. (Výťah.)

Boli to dlhé, často búrlivé, voľby. Redakcia Free Inquiry bla­ho­že­lá zvo­le­né­mu pre­zi­den­tovi Barackovi Obamovi a sľu­buje mu pod­poru pre jeho snahy.

Bushova administratíva mu zanechala úžasné problémy, ale zatiaľ sa kon­cen­truj­me na po­zi­tív­ne stránky.

Obama je prvý prezident, narodený zo zmieša­ných anglo-afric­kých pred­kov. Pred­sta­vu­je významné potvrdenie rastu americkej de­mo­kra­cie: že USA sú vskutku uni­ver­zál­nou spo­loč­nos­ťou na na­šej pla­né­te, že sú pravým, čo aj nie do­ko­na­lým, multi­ra­so­vým, multi­etnickým a multi­kul­túr­nym ame­rickým ná­ro­dom.

USA boli prvým z veľkých národov, založeným na základe ideálov osvietenstva, zviazaným so se­ku­lár­nymi hod­no­tami „života, slo­bo­dy a hľa­da­nia šťastia“. Sú štátom možností a roz­voja jed­not­livca, viery v pokrok, vzde­la­nie, vedu, hu­ma­nizmus a de­mo­kra­tické hod­noty.

To však niečo stálo. Takmer storočie bolo potrebné na pre­ko­na­nie škvrny otroctva a ešte viac na pre­ko­na­nie štátneho egoizmu.

Amerika si zvolila dvojrasového prezidenta; keby boli primárky dopadli inakšie, bola by si asi zvolila ženu. Ako dlho to potrvá, kým bude môcť byť za prezidenta zvolený uchádzač, ktorý sa otvorene priznáva k svojej neviere? Ústava USA vraví, že „neslobodno vyžadovať nijaký test, aby niekto mohol vykonávať nejaký úrad“. Prieskumy však ukazujú, že väčšina Američanov by nechcela za kandidáta na prezidentstvo ateistu. Treba ešte veľa urobiť, kým sa u nás vybuduje ozajstná sekulárna spoločnosť.

(Nielen v USA, aj na Slovensku. Tak dajme sa do roboty! We can – Môžeme. Pozn. prekl.)


Autori: Paul Kurtz a Tom Flynn.

Prameň: Paul Kurtz a Tom Flynn, New Dimensions for American Democracy, Free Inquiry, 29/1, s. 4, 2008 – 2009.

Preložil Rastislav Škoda.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 75 v utorok 27. januára 2009.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *