Kategórie
Tlačové správy

Kontroverzným výrokom o pandémii verí takmer každý štvrtý občan Slovenska a takmer každý siedmy si myslí, že atentát na Roberta Fica sa nestal

Vyplýva z prieskumu Agentúry SCIO na repre­zen­ta­tív­nej vzorke tisíc res­pon­den­tov, ktorý bol re­a­li­zo­va­ný v dňoch 7. – 11. októbra 2024.

Pri otázke „Aký je váš názor na tvrdenia vládneho splno­moc­nenca na pre­ve­re­nie riadenia pandémie ochorenia COVID-19 Petra Kotlára, v kto­rých o. i. konštatuje, že koronavírus bol umelo vytvorený a úmy­sel­ne rozšírený, prípadne že vakcinácia môže zmeniť ľudskú DNA?“ mali res­pon­den­ti na výber štyri odpovede. S ná­zo­rom, že tieto tvrdenia nemajú oporu v žiadnych vedeckých faktoch a poznat­koch, preto sú mi­mo­riad­ne nebezpečné a od­sú­de­nia­hodné, sa stotožnilo 39 % respondentov. Krajne opačný názor, že splnomocnenec Kotlár odhalil a do­ká­zal pravdu, ktorá konečne poopraví pokrivené vnímanie sveta, čím vlastne bola tzv. pandémia, ale zastáva až 23,3 % res­pon­den­tov. 23,9 % res­pon­den­tov uviedlo, že o tejto veci nemá dostatok poznatkov, ale zároveň veria, že pravda by mohla byť niekde uprostred a 13,8 % nemá na túto tému názor.

V ďalšej otázke mali respondenti odpovedať, kto je podľa nich zodpovedný za atentát na Ro­berta Fica? 32,8 % ozna­čilo od­po­veď, že Robert Fico si za atentát môže vo veľkej miere sám, kvôli svojej ne­ná­vistnej rétorike a po­li­ti­ke. Naopak 32 % si myslí, že zod­po­ved­nými sú mas­médiá, opo­zícia a mimo­vládky, ktoré štvú proti súčasnej vláde. Len 22,1 % vidí za atentátom výhradne atentátnika a 13,1 % sa domnieva, že atentát na Roberta Fica bol zinscenovaný a neveria, že sa reálne udial.

Z oboch prieskumných otázok a diametrálne odlišných odpovedí na ne je podľa za­kla­da­te­ľa Agentúry SCIO a jej hlavného analytika Martina Klusa úplne zrejmé, ako ne­zmie­ri­teľ­ne roz­de­le­ná je väčšia časť slovenskej spoločnosti.

„Odpovede takmer presne kopírujú výroky predstaviteľov tých politických strán, ktoré res­pon­den­ti neskôr uvádzali aj ako svoje volebné pre­fe­ren­cie,“ uviedol Klus.

Grafické zobrazenie:

Aký je názor na Kotlára
Atentát na Fica

Autor: Agentúra SCIO.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *