Kategórie
Tlačové správy

Všetci sa zložíme na to, aby si Fico, Eštok a Danko mohli užívať

Na strane štátu je rozhadzovanie, nie kon­so­li­dá­cia.

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta k roz­počtu na rok 2025.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) kritizuje pred­sta­ve­ný roz­po­čet na rok 2025. Všetci občania sa totiž cez vyššie dane poskla­dajú na štát, ktorý na sebe ne­šetrí.

Strana SaS opakovane vyzvala prezidenta Petra Pelle­gri­ni­ho, aby ve­to­val kon­so­li­dačný ba­lí­ček.

„Žiadajú ho o to aj odborári a zamestnávatelia. Do­kon­ca ne­vy­lu­čujú ani protesty. Od nás majú plnú pod­poru. Ak plánuje SMER – SD 17. no­vem­bra veľko­lepé oslavy svojho vzniku, občania by mali v uliciach dať Ficovi najavo, čo si myslia o jeho zdra­žo­va­ní. Ne­vy­lu­ču­jem ani istú formu štrajku a bu­de­me sa o tom baviť tak s od­bormi, ako aj so za­mestná­va­teľ­mi a na­šimi partnermi v opo­zícii. Zá­ro­veň chcem dekla­ro­vať, že v naj­bliž­ších dňoch pred­sta­víme víziu ‚Alter­na­tívy po nich‘ a jed­ným z návrhov tejto alter­na­tívy bude, že keď sa dosta­neme do vlády, prvú z vecí, ktorú uro­bí­me, bude zru­še­nie transakčnej dane,“ priblížil pred­seda SaS Branislav Gröhling.

„Ak je Peter Pellegrini skutočne prezident všetkých, tak nemôže ani sekundu uvažovať o tom, že konsolidačný balíček podpíše. Ak to však spraví, má na to zrejme dosť dobrý dôvod. Odpoveď môžeme nájsť v pred­sta­ve­nom roz­počte na rok 2025. Kan­ce­lá­ria pre­zi­den­ta si totiž v roku 2025 polepší o 4,5 milióna eur, čo je ne­u­ve­ri­teľ­ných 57 %. Rozpočet kancelárie prezidenta vyskočí zo 7,4 milióna eur na 11,7 milióna. Bol by som zvedavý, čo by robil Fico s Blahom, keby bola prezidentkou Zuzana Čaputová. Ako by skákali až po plafón a vykrikovali by, ako sa prezidentka nevie uskromniť v týchto ťažkých časoch. Ako si ľudia nemôžu dovoliť kúpiť maslo, ale kancelária dostane o 4 milióny eur viac. Či si chce len koalícia takto kúpiť prezidenta Pellegriniho, aby im nevetoval Ficove zdražovanie a rozpočet? Toto je to šetrenie na strane štátu?“ pýta sa Branislav Gröhling.

Podpredseda SaS Marián Viskupič kritizuje zámer vlády, ktorá občanom zvýšila dane, ale štát sa neplánuje uskromniť.

„Rozpočet na rok 2025 sa dá zhrnúť asi takto – všetci občania sa cez vyššie dane zložíme na to, aby si Fico, Eštok a Danko mohli užívať. Viete, Robert Fico tu ľuďom odkazuje, že máme najhoršie verejné financie a musia to pochopiť aj ľudia, a tak sa musia uskromniť. My sme oprávnene čakali, že keď sa majú uskromniť ľudia, tak sa uskromní štát. Ladislav Kamenický však predstavil paškvil rozpočtu, v ktorom nie je žiadne šetrenie,“ povedal Marián Viskupič.

Strana SaS upozorňuje, že štát chce od občanov, živnostníkov a firiem vybrať me­dzi­ročne o tak­mer 22 % viac – pri ma­xi­mál­nom 2% raste eko­no­mi­ky.

„Už len toto číslo jasne hovorí ako výrazne štát zasiahne do životov ľudí a kon­ku­ren­cie­schop­nosti ekonomiky. Tiež ne­po­va­žu­jeme za nor­málne, aby výdavky v čase, keď slovom roka je kon­so­li­dá­cia, medzi­ročne rástli výdavky o 12,2 %. Zní­že­nie deficitu iba o 1,24 mld eur je pľuvancom do tváre všetkým občanom. Navyše, štát nezmyselne míňa. Napríklad kan­ce­lá­ria NR SR si polepší o 5,7 %, kan­ce­lá­ria prezidenta o ne­u­ve­ri­teľ­ných 58 %, zo 7,43 milióna eur v tomto roku na 11,7 milióna eur v roku budúcom. SIS čaká taktiež nárast 84 milióna eur na 94 milióna. Ale NKÚ – úrad, ktorý má veľa čo povedať k efek­tív­nosti vy­na­kla­da­nia financií, čaká pokles o 2,5 %,“ priblížil Marián Viskupič.

Suma summarum:

„Všetci občania sa cez vyššie dane zložíme na to, aby si mohol Fico a jeho kumpáni užívať. Aby mohli mať vyššie platy a ich rezorty a kan­ce­lá­rie dostali viac peňazí. Ficove zdra­žo­va­nie sa dotkne každého jedného občana okrem štátu a inštitúcií, ktoré idú vláde po ruke. Tá, ktorá by sa mala vláde pozerať na prsty, ako je NKÚ, dostane jediná menej peňazí. So­cia­lis­tická vláda Fica oklamala občanov. Ako pravicová strana voláme po šetrení zo strany štátu. Tak by sme k ve­rej­ným fi­nan­ciám pristúpili my – menší štát, nižšie dane,“ uzavrel Viskupič.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *