Kategórie
Tlačové správy

Stanú sa kryptoaktíva vhodným nástrojom daňovej optimalizácie?

Je krypto riešením pre daň z fi­nan­čných transakcií?

Highgate Law & Tax

Kryptomeny sú aktuálne horúcou témou nie­len pre in­ves­to­rov, ale aj pre re­gu­lá­to­rov. Najmä z da­ňo­vé­ho a účtov­ného hľa­diska vy­vo­lá­vajú mnoho otázok. Slo­ven­ská legisla­tíva sa v ostat­ných rokoch mení a prispô­so­buje potrebám mo­der­nej di­gi­tál­nej eko­no­miky. Ako sa však vyvíja právny rámec v oblasti kryp­to­mien na Slo­ven­sku a v Eu­ró­pe a ako sa k nim posta­viť z po­hľa­du daní? Aj týmto otázkam sa venujú odborníci z High­gate Group.

Kryptoaktíva dnes už nie sú doménou iba úzkej skupiny nadšencov, ale s daňovými a regulačnými otázkami sa potykajú aj veľké inštitucionálne finančné domy. Daň z fi­nan­čných transakcií, ale aj iné oblasti daňového, účtovného a prak­tic­kého sveta zasahujú do života podnikateľov. Odborníci z Highgate radia, ako reagovať na výzvy existujúcej aj pripravovanej finančnej regulácie.

Je dôležité pozrieť sa na to ako vlastne slovenská legislatíva chápe pojem kryp­to­me­ny. Pojem virtuálna mena obsahoval prvý­krát zákon o účtovníctve z roku 2017. Aj vďaka Európskej únii a jej smerniciam sa správna terminológia začína presadzovať už aj v našich zákonoch.

Zdaňovanie kryptomien: Komplikovaný proces?

Jedným z najväčších problémov pre investorov do kryptomien je spôsob ich zdaňovania. Podľa slovenských daňových pravidiel je akékoľvek využitie kryptomien na bežné transakcie považované za zdaniteľné. To znamená, že ak niekto nakúpi Bitcoin a neskôr ho použije na kúpu tovaru alebo služby, rozdiel medzi nákupnou cenou Bitcoinu a jeho hodnotou pri transakcii sa musí zdaniť.

Právna neistota

„Na Slovensku stále existuje mnoho nejasností týkajúcich sa účtovania a zdaňovania kryptomien. Príkladom je otázka, akým spôsobom si môže daňovník uplatniť náklady pri predaji kryp­to­aktív. Zákon ne­špe­ci­fi­ku­je presné metódy a zanecháva značnú voľnosť pre daňovníka. Táto právna neistota môže viesť k nezhodám s finančnou správou, čo zvyšuje riziko z daňových kontrol a následných sankcií,“ vysvetľuje Peter Varga, partner a advokát poradenskej spoločnosti Highgate Group.

Ako minimalizovať daňové riziko?

Jednou z legitímnych stratégií, ktoré môžu investori do kryp­to­mien zva­žo­vať, je štruk­tú­ro­va­nie svojich transakcií a cel­ko­vo pod­ni­ka­nia na trhu s kryp­to­ak­tí­vami tak, aby mini­ma­li­zo­vali riziko daňových kontrol. Aj keď to môže byť kontroverzné, cieľom je vyhnúť sa ne­pred­ví­da­teľ­nosti zo strany slo­ven­ských da­ňo­vých úradov pri výklade a ap­li­ká­cii príslušných predpisov.

Aj keď legislatíva prešla v ostatných rokoch významnými zmenami, stále existuje mnoho nejasností a praktických otázok, ktoré je potrebné riešiť. Pre investorov je dôležité sledovať nové pravidlá a zohľadňovať riziká spojené s možnými daňovými kontrolami.

„Jedným z problémov je legislatívna nejasnosť, ktorá odrádza najmä veľké finančné inštitúcie od investícií do kryptoaktív. Legislatívne prekážky ako inštitút zabezpečenia dane a problémy s prekladmi európskych noriem, môžu brzdiť rozvoj trhu. Napriek nejakej vôli zo strany veľkých finančných inštitúcií vstúpiť do oblasti kryptoaktív, legislatívna nejasnosť vytvára riziko nepredvídateľnosti a odrádza ich od vstupu do tohto prostredia,“ upresňuje Peter Varga.

K uvedeným otázkam sa 24. októbra 2024 v priestoroch hotela Carlton v Bratislave pod záštitou poradenskej skupiny Highgate Group uskutoční odborná konferencia venovaná rôznym investičným a kor­po­rát­nym štruk­tú­ram z hľa­diska daní a fi­nan­čnej re­gu­lá­cie s dô­ra­zom na oblasť kryp­to­aktív.

Unikátna konferencia 24. 10. 2024
Unikátna konferencia 24. 10. 2024.

O Highgate Group

Je moderná poradenská skupina pre právo, dane, finančnú re­gu­lá­ciu a úč­tov­níc­tvo. Na slo­ven­skom trhu ponúka unikátny balík po­ra­den­ských služieb pre pod­ni­ka­te­ľov pod jednou strechou. Tím má viac ako 30 členov a tvoria ho po­rad­co­via s rozsiahlymi skú­se­nos­ťami z malých, ale aj veľkých poradenských a účtovných spo­loč­ností. Najmä skú­se­nosti zakla­da­te­ľov Petra Vargu a Tomáša Dema, doplnené o skú­se­nosti ostat­ných členov tímu, nám dávajú pred­po­klady na to, že na aký­koľ­vek právny, daňový, ale aj účtovný problém sa vieme pozerať v celej jeho kom­plex­nosti (vrátane pod­ni­ka­teľ­ského a prak­tic­kého pohľadu).

Správu dodala Karmen Procházková z Neopublic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *