Kategórie
Tlačové správy

Lyofilizované jahody – pesticídna maškrta

Ktorá potravina je zaujímavá ako pre rodičov malých detí, tak i pre športovcov? Mohli by to byť mrazom sušené, tzv. lyofilizované jahody.

Test lyofilizovaných jahôd (dTest)
Test lyofilizovaných jahôd.

Prví ich dávajú deťom ako zdravú pochúťku, druhí si nimi spestrujú svoj špeciálny jedálny lístok. Podľa zistenia spotrebiteľskej organizácie dTest v nich možno ale nájsť okrem vitamínov tiež pesticídy, kvasinky a plesne.

Lyofilizace je špeciálny druh sušenia, pri ktorom sa voda neodstraňuje pomocou vysokej teploty, ale naopak pôsobením mrazu. Tento postup je veľmi šetrný a hojne využívaný pri sušení citlivých farmaceutických materiálov a tiež potravín.

„Pokiaľ ide o potravinárske využitie, najčastejšie sa môžete stretnúť s lyofilizovaným ovocím, zeleninou alebo mäsom. Pri tomto spôsobe sušenia sa u potravín darí zachovávať i vitamíny a príliš sa nemení ani chuť, takže sa, okrem vzhľadu, blížia skôr svojej čerstvej forme,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Prvá vec, ktorú laboratórium zisťovalo, bol obsah vitamínu C. Podľa údajov databáz zloženia potravín by 100 g čerstvých jahôd malo obsahovať približne 60 mg vitamínu C. Sušené jahody by ho tak po odstránení vody mohli mať až 600 mg/100 g.

„Realita je však značne rozdielna a rozkolísaná,“ zhrnuje Hana Hoffmannová a pokračuje: „Obsah vitamínu C sa pohyboval od 362 mg/100 g po 72,5 mg/100 g. O dôvodoch až päťnásobného rozdielu v obsahu vitamínu môžeme len špekulovať. Ako vysvetlenie sa ponúka napríklad použitá odroda jahôd alebo spôsob ich pestovania. Obaly nám nič z toho, žiaľ, neprezradili.“

Mnoho pesticídov (prekvapivo) škodí

Najznepokojúcejšie výsledky však priniesla analýza rezídua pesticídov, pri ktorých laboratórium pátralo po pozostatkoch viac než siedmich stoviek rôznych látok používaných ako ochrana rastlín pred škodcami všetkého druhu. V každom výrobku zhodnotila počet nájdených látok a následne skontrolovala, či ide o prostriedky schválené v Európskej únii a či namerané koncentrácie neprekračujú povolené limity.

„Pohľad na výsledky laboratórnych protokolov nás veľmi nemilo prekvapil neobyčajne vysokými počtami nájdených pesticídov,“ hovorí šéfredaktorka dTestu a doplňuje: „Nechceným rekordmanom sa stala značka allnature, v ktorých jahodách zaznamenalo laboratórium rezíduá 30 rôznych pesticídov naraz. S tak vysokým počtom sme sa v jednej vzorke počas ostatných rokov v žiadnom teste nestretli.“

V minulosti boli zistené početné nálezy dajme tomu v teste ovocných čajov z roku 2019, alebo v teste hrozienok z roku 2022, ale i tam bolo ale nájdených najviac 24 rôznych pesticídov v jednej vzorke. Aktuálny test lyofilizovaných jahôd tento rekord prekonal, a to nielen raz. Vysoký počet látok ukrývali rovnako značky Farmland, Vilgain (obe po 28) a tiež výrobky Emco Jahoda plátky sušené mrazom a GymBeam Lyophilized Strawberries (obe po 26). Samotný počet súčasne nájdených látok predpisy nelimitujú, dTest s ohľadom na možný kokteilový efekt v hodnotení uprednostnil výrobky s čo najnižším počtom nálezov.

Suveníry z ciest?

Vo výpočte zachytených látok sa objavili i tie, ktorých používanie európska legislatíva neumožňuje. Konkrétne išlo o trojicu prostriedkov proti hmyzu (insekticídov) cyenopyrafen, dinotefuran a tolfenpyrad.

„Ich prítomnosť dáva tušiť, že jahody na náš trh pricestovali z neeurópskych krajín. Použitie cyenopyrafenu pri pestovaní jahôd spomínajú čínske vedecké články. Dinotefuran sa smie používať napríklad v USA, ale podľa tamojších pravidiel ním nie je možné ošetrovať jahody. A tolfenpyramid je japonským vynálezom určeným pôvodne k ochrane čaju,“ približuje Hoffmannová a dodáva: „Európske úrady používanie ani jednej z týchto látok neschválili, avšak tolerujú ich stopy.“

Rada na záver

Za pozornosť stojí i informácia o obsahu cukru. Lyofilizované jahody sa často považujú za lepšiu alternatívu sladkostí. Sú vyrobené len z ovocia, aj tak však obsahujú pomerne vysoké percento (v priemere 51 %) prirodzene sa vyskytujúceho cukru. Zvlášť rodičia by tak mali mať na pamäti, že i lyofilizované jahody sú svojim spôsobom dezertom.

Kompletný text vrátane zistenia prítomnosti nežiaducich mikroorganizmov a senzorického hodnotenia je k dispozícii v októbrovom vydaní časopisu dTest, a tiež na webovej stránke spotrebiteľskej organizácie.


Autorka: Lucie Korbeliusová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *