Kategórie
Tlačové správy

ZOO Bratislava má ambície stať sa najlepšou zoo pre zvieratá v regióne

Stavebné úpravy, ktoré začali v areáli ZOO Bratislava, sú prvými zme­na­mi vy­chá­dza­jú­ci­mi z novej kon­cep­cie roz­voja zoo­lo­gickej záhrady.

ZOO Bratislava

Práve pomocou koncepčnej práce chce zoo zlepšiť verejný priestor a pod­mienky zvie­ra­tám, ktoré má vo svojej sta­rostli­vosti. Už čoskoro dostanú nový výbeh diviaky lesné a hro­šíky libé­rijské, plánuje sa aj nový výbeh pre rysy ostro­vidy.

V týchto dňoch sa začali stavebné práce na pro­jek­toch, ktoré sa pri­pra­vo­vali nie­koľko mesiacov. Pred­chá­dza­li im presuny zvierat, ktorých výsledkom sú väčšie a lepšie priestory pre zvieratá.

„Hrošíkom v susednom priestore vytvárame zelený výbeh s novým ochla­dzo­va­cím bazénom. Ich pôvodný výbeh mal výmeru 250 m², nový bude mať 1 070 m². Vodná plocha sa im zväčší štvor­ná­sobne. Naj­väč­ším prínosom bude samo­statná zelená plocha s vlastnou časťou bazéna pre samicu aj samca. Súčasťou je aj revi­ta­li­zá­cia ve­rej­ného priestoru pred vý­be­hom s no­vými povrchmi, mobiliárom a vý­sad­bou. Práce by mali byť dokončené túto jeseň,“ informuje Marcel Dzurilla, manažér koncepcie rozvoja zoo.

Nový výbeh pre diviaky lesné sa vytvára v lesnej časti zoo

Súčasťou je aj rozšírenie verejného priestoru o nový chodník pomedzi stromy s la­vič­kami na od­dych, z kto­rých bude možné diviaky pozorovať priamo v bah­nisku. Výbeh sa im zväčší 1,5-násobne. Zoo pripravuje aj projekt na nový väčší výbeh pre rysy ostrovidy, ktorý bude situovaný na mieste súčasného výbehu diviakov lesných. Uvoľ­nený výbeh po di­via­koch po sta­veb­nej úprave poskytne rysom priestor s vý­me­rou 1 020 m², s množ­stvom stromov a prí­rody. Okrem stavebných úprav zoo plánuje po­kra­čo­vať v odstra­ňo­va­ní a zni­žo­va­ní oplo­te­nia všade, kde je to možné.

Zoo začala s vylepšovaním verejného priestoru už minulý rok.

„Opravili sa komunikácie, vymenil a doplnil mobiliár, osadili sa pitné fontány, hmlové brány, tieniace plachty pri detskom ihrisku. Upravený priestor, Dunajská promenáda, nadväzuje na nové využitie ostrova na jazere, ktorý bol zmenený na letný výbeh pre lemury kata. Ďalším prvkom vylepšenia verejného priestoru bol aj no­vo­otvo­rený Gazdovský dvor, kde sa opravili a re­a­li­zo­va­li ko­mu­ni­ká­cie, mobiliár, vytvorila sa vodná plocha, výsadba, a najmä vznikli nové výbehy pre zvieratá,“ dodáva Marcel Dzurilla.

Foto:

Výstavba výbehu v lesnej časti
Výstavba výbehu v lesnej časti.
Výstavba výbehu v lesnej časti
Výstavba výbehu v lesnej časti.
Výstavba výbehu v lesnej časti
Výstavba výbehu v lesnej časti.
Výstavba výbehu pre hrošíka
Výstavba výbehu pre hrošíka.
Výstavba výbehu pre hrošíka
Výstavba výbehu pre hrošíka.

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *