Kategórie
Tlačové správy

Vláda predvádza konsolidačný chaos, ktorý zaplatia občania a firmy

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta po tla­čo­vej be­se­de na tému: Kon­so­li­dačný chaos, ktorý za­pla­tia ľudia a firmy.

Koalícia prichádza každý deň s ne­ja­ký­mi zme­na­mi. Podľa lídra strany Slo­bo­da a So­li­da­ri­ta (SaS) je to tak preto, že sa každý potre­buje tváriť ako víťaz.

„Porazení budú ale občania,“ povedal Branislav Gröhling na tla­čo­vej besede ku kon­so­li­dač­né­mu balíku, o kto­rom sa má hla­so­vať tento týždeň.

„Máme rok od volieb a čo tu máme? Hádajú sa, urážajú ženy a zvyšujú ľuďom dane. Zdá sa, že táto vláda vznikla len pre to, aby prepustili svojich ľudí z basy. To sa už udialo a teraz im je všetko úplne jedno,“ kritizoval pred­se­da SaS vládu Roberta Fica.

Strana nazvala skrátené legislatívne konanie k zá­ko­nom z kon­so­li­dač­ného balíka ko­cúr­ko­vom.

„Som zvedavý, či poslanci koalície vôbec vedia, o čom budú hlasovať,“ skonšta­to­val pred­se­da SaS Gröhling.

Spochybnil, že vláda, ktorá každý deň oznamuje nové zmeny v tom, ako budú v bu­dú­com roku vyzerať dane, má budúce príjmy a vý­dav­ky riadne vyrátané.

„Ako môžeme veriť tomu, čo nám tu tvrdí Kamenický? Raz rozpráva s Ficom, že je nutné zvýšiť DPH na gastro na 23 %, na knihy tiež na 23 %, potom je z toho 5 % a výpadok vraj nájdu inde. Najskôr je transakčná daň na úrovni 0,30 %, teraz má byť 0,40 %,“ povedal.

„Začala sa rozprava v 2. čítaní a po včerajšom finančnom výboru sa zas raz bavíme o výrazne zmenenom návrhu, s kopou zmien v hodnote stoviek miliónov. Opravujú fatálne chyby z pô­vod­né­ho zdra­žo­va­cie­ho balíka, ale ani tak im to ne­vy­chá­dza,“ uviedol pod­pred­seda SaS a tím­líder strany pre eko­no­mi­ku Marián Viskupič.

„Konsolidačný balík ukázal svoj nulový ozdravovací potenciál, nulový rastový potenciál, mini­mál­ne šetrenie na strane štátu. A čo z neho zostalo? Vysoký inflačný potenciál a ex­trém­ne brzdiaci vplyv na rast eko­no­mi­ky,“ zana­ly­zo­val Viskupič.

Podpredseda SaS sa na tlačovej besede špeciálne venoval transakčnej dani: tá sa dotkne všetkých, dokonca aj neziskoviek či charít.

„Kamenický nepozná detaily svojich vlastných návrhov, zapisuje do notesa, čo si Danko zmyslí a za jeho chrbtom dohodne. Vždy mení veci až po tom, ako na chybu upozorníme a oni si uvedomia, čo za absurdnosť vymysleli,“ povedal Viskupič.

Podľa neho transakčná daň postihne zásadne viac malé firmy a dlhšie výrobné reťazce na Slovensku. Bude teda oveľa výhodnejšie produkty doviezť ako ich doma vyrobiť.

„Znamená to, že jej následkom bude vyháňanie peňazí zo Slo­ven­ska do za­hra­ni­čia,“ povedal.

Štát podľa Viskupiča prináša financie bankám. Uviedol dva príklady. Firmy môžu totiž obísť transakčnú daň.

„Za platby kartou sú dve eurá ročne. Čo ak sa všetky firmy rozhodnú všetko platiť kartou? Potom nebude mať štát tých 650 miliónov, ktoré plánuje. Použijem príklad: firma má zamestnancov a fi­rem­né vo­zidlá. Tan­ku­jú a platí sa to raz-dva­krát mesačne fak­tú­rou. Tak im majiteľ rozdá karty a budú platiť kartou. Čo bude štát robiť, ak to všetci takto obídu? Nebude mať žiadne peniaze. Na platbách kartou získajú banky a kartové spoločnosti,“ vysvetlil.

Podľa Viskupiča štát podľahol lobingu bánk aj v inom prípade.

„Transakčná daň núti malých živnostníkov urobiť si pod­ni­ka­teľ­ský účet. To zna­me­ná ďalšie náklady pre 190 000 živ­nos­tní­kov a nový biznis pre banky. Aj takto vyzerá vytvá­ra­nie pre­ká­žok v pod­ni­ka­ní. Budú služby živ­nos­tní­ka za týchto pod­mie­nok lac­nej­šie? Nie – práve naopak, budú drahšie,“ povedal.

Celý návrh zákona navrhuje zrušiť.

„Ak to prijmeme, politikov vládnej koalície budú páliť prsty. Čoskoro navrhnú to, čo funguje v Maďarsku – transakčnú daň aj pre fyzické osoby,“ poznamenal.

„Pozmeňujúcim návrhom sa budeme snažiť odsunúť účinnosť o rok. Som presvedčený, že do roka by sa jasne zistili všetky negatívne dôsledky, urobili analýzy a vytvoril by sa priestor na zrušenie transakčnej dane,“ povedal Marián Viskupič.

„Toto je vládny chaos a absolútne ne­po­ro­zu­me­nie eko­no­mi­ke. Risku­je­me, že takáto kon­so­li­dá­cia nakoniec vyrobí v roz­počte len ďalšiu dieru. Čo je naj­hor­šie, každý občan bude tento chaos platiť,“ uzavrel Gröhling.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *