Kategórie
Tlačové správy

Následky povodne sa v ZOO Bratislava podarilo odstrániť v neuveriteľnom čase, otvorí už tento piatok

Extrémne počasie uplynulých dní zanechalo v are­á­li ZOO Bra­tislava značné škody.

ZOO Bratislava

Silné dažde a vietor vyvrátili stromy v mno­hých častiach zoo, poškodili oplo­te­nia a infra­štruk­tú­ru. Vydrica pre­te­ka­jú­ca areálom sa vyliala z brehov, zatopila spodnú časť zoo a zni­či­la aj obľúbený Gazdovský dvor. Len vďaka promptnej pomoci množstva dobro­voľ­ní­kov sa podarilo následky povodne odstrániť a už tento piatok sa zoo otvára aj pre ve­rej­nosť.

Dobrovoľnícke práce (Gazdovský dvor, odstraňovanie následkov potopy)
Dobrovoľnícke práce (Gazdovský dvor, odstraňovanie následkov potopy).

„Po tom, čo v sobotu 14. septembra voda z Vydrice výrazne stúpla a za­ča­la sa vylievať z koryta, boli zvie­ra­tá z Gaz­dov­ského dvora eva­ku­o­va­né do náhrad­ných priestorov. Na­koľko voda naďalej stúpala aj v ne­de­ľu, presťa­ho­va­li sme aj ďalšie zvieratá – lemury, mačiaky a mačky malo­škvrnné. V prie­behu neskorých večerných hodín voda začala ustu­po­vať a za­ne­chá­va­la za sebou spúšť vo forme bahna a napla­ve­nín. Zamestnanci a pra­covné stroje od pon­delka rána zhŕňali blato do kon­taj­ne­rov, aby bol možný pohyb po zoo,“ opisuje situáciu zoologička Kristína Šnegoňová.

Zoo v nadväznosti na vážnu situáciu zre­a­li­zo­va­la výzvy, prostred­níc­tvom ktorých môže ve­rej­nosť po­môcť finančne, ako aj vo forme dobro­voľ­níckej práce. Pred­po­kla­da­lo sa, že zoo čakajú dlhé týždne upra­to­va­nia. Vďaka obrovskej pomoci a pod­pore od takmer 200 dobro­voľ­ní­kov, vyzerá areál takmer ako predtým. Výnimkou ostáva Gazdovský dvor, ktorého obnova ešte bude vyžadovať investície.

ZOO Bratislava bude opäť otvorená v piatok 27. septembra. Areál bude otvorený od 9.00 h do 18.00 h. Posledný vstup je možný o 18.00 h.

Ďakujeme všetkým, ktorí pomohli s prácami, prispeli na zbierku, alebo aj šírili naše prosby o pomoc. Bez vás by sme to nedokázali a sme neskutočne šťastní, že stojíte pri nás aj v náročných časoch, ako sú tieto.

Pomôcť môžete stále. Pozri: Pomôžme bratislavskej ZOO s následkami po povodni.

Dobrovoľnícke práce (Gazdovský dvor, odstraňovanie následkov potopy, ZOO Bratislava)
Dobrovoľnícke práce (Gazdovský dvor, odstraňovanie následkov potopy, ZOO Bratislava).

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!


Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *