Kategórie
Tlačové správy

Ministerka Dolinková na svoj rezort nestačí, musí odísť

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tla­čo­vej be­se­de.

Strana Sloboda a Solidarita upozor­ňu­je, že na­miesto silného štátu tu máme rozhá­da­nú ko­a­lí­ciu, ktorá rieši len seba, svoje stoličky a svoje platy. Ako prvá by mala skončiť ministerka zdra­vot­níc­tva Zuzana Dolinková.

Dnes sa k piatim dôvodov na jej odvolanie, ktoré SaS uverejnila už v lete, pridal ďalší. Bez boja sa v rámci konsolidácie vzdala 260 miliónov zo zdravotníctva.

Podľa predseda SaS Branislava Gröhlinga sa vláda Roberta Fica stáva symbolom zdražovania a chaosu.

„Fico, Danko a Šutaj Eštok nespravili za 10 mesiacov pre ľudí na Slovensku absolútne nič. Teraz oznámil Ladislav Kamenický zdražovanie, zvýšenie DPH a má tú drzosť sa spýtať lekárov a sestier, či by im nevadilo, že to zvyšovanie platov nebude také rýchle, ako bolo dohodnuté. Pritom on si ten svoj plat zvýšil,“ povedal.

„Namiesto toho, aby koalícia konečne myslela na občanov, tak tu skoro rok riešime len tresty pre zlodejov a mafiánov, nenaplnené túžby Andreja Danka a prešľapy neschopných ministrov – od Šimkovičovej, Suska, Tarabu, Eštoka až po Dolinkovú,“ konštatoval a pýtal sa ako neschopná musí byť ministerka Dolinková, keď si to už všimol aj Andrej Danko.

„Nie je prvý, kto zistil, že je zrelá na uterák. My sme to zistili dávno pred ním a aj preto sme s opozičnými partnermi podali návrh na jej odvolanie, ktorý je už zaradený medzi bodmi septembrovej schôdze. Dokonca aj premiér Robert Fico hovorí, že výsledky v zdravotníctve nie sú žiadne,“ povedal líder SaS.

O stave, v akom sa nachádza koalícia, podľa Gröhlinga hovorí reakcia strany Hlas na Dankovu kritiku Dolinkovej.

„Reakcia bola minimálna. Šutaj Eštok sa zmohol akurát tak na všeobecné frázy na Facebooku. To ukazuje, že aj v Hlase sú nespokojní s ministerkou. V plnej nahote sa ukazuje, aký je Hlas slabý. Keď mali v Hlase príležitosť ozvať sa proti krokom ministerky Šimkovičovej či Tarabu, nespravili vôbec nič, ešte sa aj rozhádali kvôli odvolávaniu Michala Šimečku. Na čo je táto koalícia? Veď ľudia toho majú už plné zuby. Vôbec neriešia to, čo ľudia potrebujú,“ povedal Gröhling.

SaS vyzvala poslancov SNS a aj Hlasu, ktorí sú nespokojní s výkonom ministerky Dolinkovej, aby zahlasovali za jej odvolanie. Poslanec Tomáš Szalay pripomenul, že SaS-ka to chcela od Roberta Fica už v lete.

„Vtedy sme priniesli 5 dôvodov: Po prvé, chaos vo Fakultnej nemocnice v Trenčíne. Nejde len o kardiológiu a to, že tam slúžia supermani a urológovia. Ide aj o nevymenené potrubie s teplou vodou. Ukázalo sa, že sú v nich životunebezpečné baktérie. Po druhé, ⁠VšZP je v bankrote, poistenci sú ohrození, budú mať nie kratšie čakacie doby, ako im sľúbila vláda, ale dlhšie,“ vymenoval.

Tretí dôvod na Dolinkovej odvolanie je, že rezort zdravotníctva nestíha plniť míľniky Plánu obnovy.

„Ak ich nesplníme, neprídu peniaze napríklad na stavbu nemocníc. Zodpovednosť nesie pani ministerka. Po štvrté, ambulantný sektor je ešte nedostupenejší. Každý vie, ako dlho sa čaká a koľko sa platí za to, aby ste sa dostali ku kardiologóvi, endokrinológovi, k špecialistom. Navyše je ministerstvo bez vízie a ustupuje dezinformátorom,“ pokračoval Szalay s tým, že odvtedy pribudli ďalšie.

Zdravotníctvu hrozí kolaps, pretože ministerka Do­lin­ková sa pri kon­so­li­dač­ných opatreniach nepostavila za svoj sektor.

„Taká ministerka, ktorá sa nebije za svoj rezort, by nemala zostávať vo svojej funkcii ani minútu,“ uzavrel.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *