Kategórie
Tlačové správy

Kamenického kroky budú znamenať kolaps pre zdravotníctvo

Dolinková hanebne mlčí.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) po tla­čo­vej be­se­de ku kon­so­li­dá­cii v zdra­vot­níctve.

Kamenického a Ficove kroky povedú ku ko­lapsu zdra­vot­níctva. Poslanci strany Sloboda a So­li­da­rita (SaS) Tomáš Szalay a Janka Bittó Cigá­ni­ková upo­zor­nili na to, že kon­so­li­dá­cia prinesie dlhšie čakacie doby, exodus zdravotníkov zo Slo­ven­ska a zvýšia sa aj poplatky pacientov.

„Peniaze, ktoré mali byť určené na mzdy zdravotníckych pracovníkov do re­zortu ne­po­te­čú, pre­tože treba platiť iné veci. Napríklad ministerstvo športu stojí každý rok toľko, čo chce zobrať kon­so­li­dá­cia zdra­vot­níctvu – 260 mi­lió­nov eur ročne. Inými slovami, zdravotníci svojimi nižšími platmi zaplatia existenciu Dankovho ministerstva,“ povedal poslanec Tomáš Szalay.

„Mysleli sme si, že zdravotníctvo bude prioritou vlády, ako to majú napísané v progra­mo­vom vyhlá­sení vlády, žiaľ nie je. Čakal by som v nor­mál­nom štáte, že sa ministerka Dolinková ozve proti kon­so­li­dá­cii cez zdra­vot­níctvo. Ona len odkázala, že berie konsolidáciu na vedomie. Je to len ďalší dôvod na jej odvolanie. Za svoj rezort nebojuje, nie je vhodným adeptom na výkon funkcie ministerky,“ kri­ti­zo­val ministerku Szalay.

Pripomenul, že ministerku budú poslanci na aktuálnej parlamentnej schôdzi odvolávať.

Podľa neho bude mať navrhovaný odliv 260 miliónov eur zo zdra­vot­níctva de­vastačné dôsledky.

„Viac lekárov a sestier bude mať motiváciu odísť pra­co­vať k našim su­se­dom. Bude pre nich zaujímavejšie pracovať v Rakúsku, v Česku, kde­koľ­vek inde, len nie na Slo­ven­sku. Po druhé, stúpnu čakacie lehoty, pretože menej peňazí, menej zdravotníkov znamená menšiu produktivitu práce. Po tretie, pacienti budú platiť viac na poplatkoch, pretože sa predĺžia čakacie doby. Je to v priamom rozpore s tým, čo vláda deklarovala, že chce dosiahnuť. Zobrať z tak citlivého rezortu, ako je zdravotníctvo, chce veľa odvahy a zo strany ministerky aj veľa zbabelosti, keďže nebojuje,“ povedal Szalay.

Ako príklad nedostatku sestier uviedol situáciu v Univerzitnej nemocnici v Bratislave.

„Od roku 2016 počet sestier markantne klesol a dnes pracuje v UNB o 425 sestier menej, to je úbytok o 19 per­cent,“ spomenul.

Janka Bittó Cigániková poukázala na anomálie, ktoré kon­so­li­dá­cia pri­ne­sie do príjmov sestier.

„Sestrám sa venujeme špeciálne preto, že s ich nedostatkom je najväčší problém. Ak by sme nemali konsolidáciu, základná zložku mzdy sestry je v tomto roku 1 304 eur. Budúci rok by mala o 126 eur viac. Ale keďže konsolidácia bude, tak v skutočnosti bude mať 1 343 eur, čo je o niečo viac, ale o 87 menej, ako by mala mať bez konsolidácie. Rozdiel medzi dnešnou a budúcoročnou realitou je 39 eur. INESS vypočítal, že každý občan za konsolidáciu zaplatí 36 eur mesačne. Takže sestrám dávame vlastne 3 eurá? A ešte sa poďme baviť o inflácii, tá má byť 3,8 percenta. A už dnes sestry brigádujú pri pokladniach. Môže mi niekto vysvetliť, ako môže jedna normálna ministerka, ako môže jeden normálny štát toto dopustiť?“ povedala poslankyňa.

Podľa nej sa nemôžeme čudovať, že sestry láka Česko.

„Nemáme jazykovú bariéru a navyše české nemocnice aktívne vyhľadávajú naše sestry. Spomínam si na diskusiu s českým ministrom zdravotníctva. Spýtala som sa ho, čo bude robiť, ak sestrám zvýšime plat. Povedal, že ho zvýšia aj oni. No a táto vláda im ho ide znižovať. Výborný plán,“ povedala Bittó Cigániková.

Podľa Szalaya je jediným pozitívnym návrhom zmena nemocníc na akciové spoločnosti. „Teším sa, že si Robert Fico osvojil návrh SaS, ktorý má vo svojom programe odkedy vznikla. On to 20 rokov odmietal, ale priznali, že tá situácia je skutočne vážna a musia k tomu pristúpiť,“ uzavrel poslanec SaS Tomáš Szalay.


Celú tlačovú besedu nájdete na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *