Kategórie
Tlačové správy

Petičný výbor odovzdal hárky petície vo veci neznesiteľného zápachu všetkým dotknutým subjektom

6. septembra spustili zástupcovia vlastníkov bytov z lo­ka­li­ty Slneč­nice a petržalský miestny posla­nec petíciu vo veci agre­sív­neho zápachu, ktorý pre­važne trápil oby­va­te­ľov Petržalky kon­com augusta a za­čiat­kom sep­tem­bra.

Juraj Mravec s potvrdením o odovzdaní hárkov petície
Juraj Mravec s potvrdením o odovzdaní hár­kov pe­tí­cie.

Signatári petície žiadajú o preverenie stavu ovzdušia, množstva jednotlivých znečisťujúcich látok, poskytnutie informácie z preverenia o možných znečisťujúcich, prípadne zápašných látkach, ktoré boli zaznamenané ovzduší v termíne 30. 8. až 31. 8., 1. 9. až 2. 9. 2024, kedy bol zápach najviac cítiteľný.

Zároveň však žiadajú o zabezpečenie urýchlenej inštalácie vhodného meracieho zariadenia na presnú identifikáciu charakteru látok a ich intenzity.

Napriek tomu, že petícia stále prebieha a je možné ju podpísať, predseda petičného výboru Juraj Mravec bol zaniesť prvé petičné hárky s 800 podpismi do podateľní dotknutých subjektov. Ide o Slovenskú inšpekciu životného prostredia, Slovenský hydrometeorologický ústav, Ministerstvo životného prostredia SR, Hlavné mesto SR Bratislavu, Bratislavskú vodárenskú spoločnosť (BVS) v správe ktorej je Čistička odpadových vôd (ČOV) Petržalka a v ktorej vlastníctve je Bionergy, a.s., Odvoz a likvidácia odpadu a.s. v správe ktorej je Zariadenie na energetické využitie odpadu ZEVO – Bratislava), Prezídium Hasičského a záchranného zboru a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) vo veci ochrany zdravia obyvateľov, preverenia či nešlo o únik z priemyselnej prevádzky v regióne BSK, ktorý by mohol poškodiť zdravie obyvateľov.

„Verím, že dotknuté subjekty budú konať v zmysle požiadaviek petície čo najskôr. Ako uvádzame, chceme predísť prípadnému ohrozeniu zdravia obyvateľov a obyvateliek Petržalky. Nakoľko sa niektorí naši susedia stále sťažujú na opakovaný zápach, rozhodli sme sa podať prvé petičné hárky už dnes,“ uvádza Juraj Mravec, poslanec miestneho zastupiteľstva v Petržalke a predseda petičného výboru.


Autor: JUDr. PhDr. Ing. Juraj Mravec PhD., MBA, poslanec mestskej časti Bratislava-Petržalka; zástupca vlastníkov bytov a nebytových priestorov bytového domu A2, Zuzany Chalupovej 12, 12/A, 14, 14/A a 14/B.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *