Kategórie
Tlačové správy

Botanici na svojom zjazde vyjadrili znepokojenie so stavom ochrany prírody na Slovensku

Členovia Slovenskej botanickej spoločnosti (SBS) pri SAV vyjadrujú osobitne znepokojenie s aktuálnym stavom ochrany prírody na Slovensku aj v súvislosti s nedávno prijatými, prípadne avizovanými legislatívnymi návrhmi zákonov v oblasti ochrany biodiverzity a životného prostredia.

Nespokojní sú aj s nerešpektovaním odborných a vedecky overených poznatkov týkajúcich sa ochrany prírody, výmenami vedúcich odborných pracovníkov a ich nahrádzaním politickými nominantmi bez odbornej kvalifikácie, ako aj so šírením dezinformácií a všeobecným podceňovaním dôležitosti výskumu a ochrany životného prostredia. Konštatovali to na svojom 12. zjazde spoločnosti, ktorý sa konal začiatkom septembra na Donovaloch.

Na zjazde, ktorý organizovali SBS pri SAV, Centrum biológie rastlín a biodiverzity SAV, v. v. i., Lesnícka fakulta Technickej univerzity vo Zvolene, Fakulta prírodných vied Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a Správa Národného parku Nízke Tatry v Banskej Bystrici, sa zúčastnilo 66 botanikov zo Slovenska a Česka. V programe okrem iného odznelo 40 referátov na témy: verejné botanické zbierky a elektronické botanické databázy; využitie molekulárnych a genetických metód v tradičných botanických disciplínach, fyziológia rastlín; nepôvodné rastliny na Slovensku; výskum biodiverzity: cievnaté rastliny, machorasty, lišajníky; osobnosti slovenskej botaniky a regionálny botanický výskum; vegetačná ekológia.

V rámci podujatia prebiehala aj diskusia o súčasných problémoch a perspektívach botaniky a ochrany prírody na Slovensku. Botanici prijali viacero uznesení, v ktorých sa okrem iného konštatuje:

  1. Plnenie cieľov občianskeho združenia je v súčasnosti o to naliehavejšie, že slovenská spoločnosť čelí viacerým závažným negatívnym javom poškodzujúcim životné prostredie, vrátane rastlinstva, ktoré v konečnom dôsledku ohrozujú aj stabilitu ľudskej spoločnosti a kvalitu života jednotlivcov. Najvýznamnejšími z týchto negatívnych javov sú znižovanie výmery nezastavaných a zachovalých častí prírody, intenzifikácia a homogenizácia využívania krajiny, šírenie inváznych organizmov, eutrofizácia, úbytok hmyzu, vrátane opeľovačov a v neposlednom rade i prebiehajúce klimatické zmeny.
  2. Účastníci zjazdu, ktorí sa pri svojej práci riadia výhradne vedeckými poznatkami, so znepokojením vnímajú viaceré negatívne javy prejavujúce sa na politickej scéne vo vzťahu k životnému prostrediu a rastlinstvu, akými sú najmä (i) nerešpektovanie odborných a vedecky overených poznatkov týkajúcich sa ochrany prírody, (ii) rozsiahle výmeny vedúcich odborných pracovníkov národných parkov a chránených krajinných oblastí a ich nahrádzanie politickými nominantmi bez odbornej kvalifikácie, (iii) šírenie dezinformácií, a (iv) všeobecné podceňovanie dôležitosti výskumu a ochrany životného prostredia. Politici majú v rukách rozhodujúce právomoci a je preto veľmi dôležité, aby pri svojich rozhodnutiach plne rešpektovali vedecké poznatky a mali skutočný záujem na ochrane životného prostredia.

Výrazné znepokojenie vyjadrili účastníci zjazdu SBS nad aktuálnym stavom ochrany prírody na Slovensku, a to aj v súvislosti s nedávno prijatými, prípadne avizovanými legislatívnymi návrhmi zákonov v oblasti ochrany biodiverzity a životného prostredia. Zhodli sa, že v týchto otázkach je nevyhnutné dôsledne využívať vedecké poznatky a že rozhodnutia, ktoré majú dlhodobé vplyvy na ochranu životného prostredia, je potrebné robiť na základe dôkladných diskusií s renomovanými vedcami z príslušných vedných odborov. Slovenská botanická spoločnosť združujúca približne 370 členov, vrátane množstva odborníkov v oblasti botaniky, má záujem sa podieľať na ovplyvňovaní manažmentu chránených území, biotopov, a s tým súvisiacich legislatívnych procesov a ponúka svoje odborné kapacity na poradenstvo a expertízy.

Rovnako nesúhlasia aj s dlhodobo nevyhovujúcim počtom botanických odborníkov na Slovensku, kde neustále dochádza k znižovaniu počtu botanických miest na pracoviskách vysokých škôl, štátnej ochrany prírody a ďalších štátnych inštitúciách, pričom personálne obsadenie botanickými odborníkmi je v týchto inštitúciách dlhodobo podhodnotené a nezodpovedá významu, aký má botanické poznanie pre ochranu prírody. Stanoviská botanických pracovníkov, osobitne v štátnej ochrane prírody v národných parkoch a chránených krajinných oblastiach, často nie sú rešpektované a konečné rozhodnutia sú tak nezriedka v priamom rozpore s cieľmi ochrany prírody.

Slovenská botanická spoločnosť pri Slovenskej akadémii vied je občianske združenie, ktoré reprezentuje botanickú obec na Slovensku. Združuje približne 370 profesionálnych aj amatérskych botanikov. Spoločnosť vznikla v roku 1955 a jej hlavným poslaním je rozvoj a propagácia botaniky v Slovenskej republike a výskum a ochrana druhového bohatstva kveteny Slovenska. Jej vrcholným podujatím sú zjazdy, ktoré sa konajú od roku 1970 v približne 5-ročných intervaloch.

Plné znenie správy o podujatí a prijatých uzneseniach je na stránke Slovenskej botanickej spoločnosti pri SAV.

Zjazd sa konal na Donovaloch
Zjazd sa konal na Donovaloch.
Zjazd sa konal na Donovaloch
Zjazd sa konal na Donovaloch.

Spracoval: Pavol Mereďa ml., Botanický ústav CBRB SAV, v. v. i.

Foto: autor a Jana Májeková, BÚ CBRB SAV, v. v. i.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *