Kategórie
Tlačové správy

Vládna koalícia koná bez rešpektu k Slovensku

Jesenná politická sezóna pokračuje tam, kde skon­či­la pred let­nými do­vo­len­kami. Bez rešpektu k pra­vidlám, do­ho­dám, k ľuďom, k Slo­ven­sku.

Kresťanská únia
Bez rešpektu k pravidlám, do­ho­dám, k ľu­ďom, k Slo­ven­sku.

„Ani takmer po polroku nemá parlament svojho riadneho predsedu. Tento stav je výsledkom bezohľad­ného do­ha­do­va­nia sa o tom, komu post jedného z najvyšších ústavných činiteľov patrí alebo nie, aj keď to je jasné odo dňa podpísania koaličnej zmluvy. To, že doposiaľ Národná rada nemá šéfa, považujeme za hrubú neúctu nielen voči samotnej inštitúcii a Ústave SR, ale voči občanom Slovenska, od ktorých vláda dostala mandát vo voľbách. Zotrvanie v tomto provizóriu vnímame ako de­ho­nesto­va­nie ústavných zvyklostí, slušnosti a úcty k vlastnému národu,“ kon­šta­tuje Anna Záborská.

Návrh opozičného kandidáta na predsednícku stoličku parla­men­tu Kres­ťan­ská únia vníma v ko­neč­nom dôsledku len ako gesto, nie možné riešenie problému, nakoľko karty – komu aký post prináleží, boli rozdané vo voľbách, pričom ich výsledok by mal byť vždy určujúci.

„Tento stav nikomu na pokoji nepridá. Spomeňme si na situáciu, kedy sme v jednom čase nemali v plnej sile premiéra, zvolený prezident ešte nezložil sľub a kreslo šéfa parlamentu je neobsadené doteraz. K sta­bi­li­te a po­koju, ktorý vláda občanom sľúbila, neprispeje ani aktuálne odvo­lá­va­nie pod­pred­sedu Národnej rady z radov opozície. Vláda neustále vyzýva politických partnerov, aby rešpektovali výsledky volieb. Sama koná bez rešpektu k nim,“ dodal Richard Vašečka.

Popri sporoch vo vládnej koalícii idú ruka v ruke konsolidačné opatrenia, ktoré vo veľkej miere zaplatia ľudia. Súčasné nastavenie daňového bonusu na deti, za ktorý sme bojovali v predchádzajúcej vláde, sa otriasa v základoch. Jeho plánované zníženie sa dotkne väčšiny rodín, najvýraznejšie tých viacdetných, pričom ich rozpočet príde o stovky eur. Práve tieto peniaze reálne rodinám pomáhali zvládať ich každodenné povinnosti a skvalitňovali starostlivosť o deti. Tento nesystémový krok vlády nepomôže nikomu, no ublíži všetkým, ktorí vychovávajú budúcu generáciu.


Autor: Kresťanská únia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *