Kategórie
Tlačové správy

Chránime kultúrne pamiatky

Z eurofondov na tieto účely smeruje viac ako štvrť miliardy eur v novej výzve.

Minister investícií, regionálneho rozvoja a in­for­ma­ti­zá­cie Richard Raši spolu so štát­nym tajom­ní­kom Michalom Kaliňákom dnes na tla­čo­vej kon­fe­ren­cii od­pre­zen­to­va­li vyhlá­senie novej výzvy z Programu Slovensko. Viac ako 250 miliónov eur vdýchne život kul­túr­nym pa­miat­kam a po­mô­že rozvoju regiónov.

„Už túto sobotu, 14. septembra, si pripomenieme Dni eu­róp­skeho kul­túr­neho de­dič­stva, ktoré prispie­va­jú k zvi­di­teľ­ne­niu miest a obcí v oblasti ochrany a obnovy kultúrnych pamiatok. My k Dňom európskeho kultúrneho dedičstva prispejeme vyhlá­se­ním novej výzvy s alo­ká­ciou viac ako 213 miliónov eur z Programu Slovensko, ktorá bude v roku 2025 navýšená na viac ako 260 miliónov eur. Pomôže vrátiť život ohrozeným pamiatkam, ochráni naše prírodné dedičstvo a pod­porí cestovný ruch,“ povedal na úvod minister investícií Richard Raši.

Výzva je súčasťou Integrovaných územných investícií, čo znamená, že o re­a­li­zo­va­ných projektoch nerozhodujú ministerstvá, ale priamo regióny. Na pod­poru v rámci výzvy sú opráv­nené len tie projekty, ktoré boli schvá­le­né vo forme pro­jek­to­vého zámeru integrovanej územnej investície Radou partnerstva alebo Koo­pe­rač­nou radou UMR.

„Je to ďalší dôkaz sľubu, ktorý sme dali ľuďom. A to, že nebudeme rozhodovať na ministerstve, ale o tom, kde peniaze z euro­fondov pôjdu, sa bude rozhodovať v re­gi­ó­noch. Táto výzva je presne o tom, lebo jej návrh bol spracovaný v úzkej kooperácii s územím, kde sa k nemu vyjadrovali naši regionálni partneri a pri­po­mien­ko­vali ho tak, aby sa každý pri­jí­ma­teľ mohol v danej výzve nájsť. Výsledkom je, že už v tejto chvíli sú schválené také projekty, o ktorých sú v regiónoch presvedčení, že sú pre územia dôležité,“ vysvetlil Raši.

Obnova historických skvostov pomôže priniesť do regiónov nový život, kultúrne a vzdelávacie akcie, cestovný ruch a určite aj podnikateľské príležitosti. Výzva je otvorená, to znamená, že sa uzavrie v prípade vyčerpania alokovaných finančných prostriedkov.

„Oprávnenými žiadateľmi sú obce, mestá, mestské časti, združenia obcí, vyššie územné celky, rozpočtové alebo príspevkové organizácie, ktorých zriaďovateľmi sú vyššie územné celky alebo mestá, mestské časti, prípadne obce. Medzi oprávnených žiadateľov patria aj registro­va­né cirkvi, ná­bo­žen­ské spo­loč­nosti, ale patria tam tiež občianske združenia, neziskové organizácie, ktoré poskytujú všeobecne prospešné služby, nadácie, záujmové združenia právnických osôb či neinvestičné fondy,“ upresnil minister Raši.

Oprávnenými aktivitami v rámci výzvy sú obnova národných kultúrnych pamiatok, pamiatkových objektov, existujúcich kultúrnych inštitúcií a zariadení, pamäťových a fondových inštitúcií, vrátane sakrálnych objektov. Taktiež obnova a budovanie infraštruktúry v okolí národných kultúrnych pamiatok, pamäťových a fondových inštitúcií a ostatnej kultúrnej infra­štruk­tú­ry. Takisto sa môžu peniaze použiť na budovanie zázemia pre udržateľný rozvoj prírodných lokalít, ale aj kúpeľníctva, ktoré bolo doteraz z podporných schém vynechané a mnohé ďalšie aktivity.

„V predvolebnej kampani sme ubezpečovali starostov a primátorov a ga­ran­to­vali im to, že spo­lu­archi­tek­tom rozvoja regiónov bude územie. Dnešok to jasne dokazuje. Aj táto výzva, ktorou chceme podporiť veľmi širokú paletu investičných aktivít, od spomínaných pamiatkových objektov cez prírodné bohatstvo až po rekreačné účely, kúpeľníctvo a múzeá, bola sprevádzaná pripomienkovým konaním. Robíme to preto, aby sme vytvorili magnety zážitkov, ktoré podporia lokálnu hospodársku politiku a prinesú do regiónov, ktoré majú obrovský potenciál, cestovný ruch,“ skonštatoval štátny tajomník Michal Kaliňák.

„Dovoľte aj mne, ako podpredsedovi pre kultúru za Banskobystrický kraj povedať, že sa tejto výzve veľmi tešíme. Máme pripravených množstvo dobrých projektov, napríklad rekonštrukciu Františkánskeho kláštora v Kremnici, môžeme sa pustiť do práce. Chcem poďakovať pánovi ministrovi a štátnemu tajomníkovi, pretože touto výzvou dokazujeme, že oblasti kultúry podávame pomocnú ruku naprieč celým Slovenskom,“ doplnil podpredseda BBSK zodpovedný za kultúru a poslanec NR SR Roman Malatinec.

„Verím, že táto výzva prinesie naozaj zvýšenie kvality kultúry, cestov­ného ruchu, voľno­ča­so­vých aktivít a vôbec rozvoj územia našich regiónov bez ohľadu na to, ako blízko alebo ďaleko sa od Bratislavy na­chá­dza­jú,“ dodal na záver šéf rezortu investícií Richard Raši.

Viac informácií o výzve nájdete na odkaze Výzva na pred­kla­da­nie žiadostí o poskyt­nu­tie ne­ná­vrat­ného fi­nan­čného príspevku na inves­tí­cie do kul­túry, prí­rod­ného de­dič­stva a cestov­ného ruchu.


Autor: MIRRI SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *