Kategórie
Tlačové správy

Ak prejde pozmeňujúci návrh v zákone o vodách, pôjde o najväčšie znárodnenie od roku 1948

Tlačová správa poslanca strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) Alojza Hlinu.

Poslanec za stranu Sloboda a Solidarita Alojz Hlina upozornil na nebezpečný pozmeňujúci návrh z dielne SNS. Minister životného prostredia Tomáš Taraba prináša do parlamentu návrh zákona o vodách, ktorý sa javil nevinne. Malo ísť predovšetkým o uľah­če­nie podmienok užívania tepelného čerpadla.

„To dáva v kontexte klimatickej zmeny logiku, ako klub SaS sme tento návrh dokonca v prvom čítaní podporili. Do zmien zákona o vodách však dnes na výbore pre pôdohospodárstvo cez pozmeňovací návrh prepašoval poslanec Rudolf Huliak takzvanú vyvlastňo­va­ciu do­ložku,“ povedal na tla­čo­vom brífingu Alojz Hlina.

Do zákona o vodách sa vkladá nový paragraf, 52a, ktorý hovorí o tom, že pri vodných dielach, pod vodnými dielami a na pozemkoch súvisiacich s ich užívaním, ak sú nevysporiadané, môže štát pôdu vyvlastniť.

„To je zásadná vec. Ten rozsah, ako je definovaný a podľa toho, aké stavby špecifikuje, nie je len o ne­vyspo­ria­da­ných pozemkoch pod vodnými hladinami, to znamená pod priehradami. V návrhu sa hovorí aj o po­zem­koch, ktoré súvisia s uží­va­ním tých vodných stavieb. A ako vodné stavby pre účely tejto doložky definujú napríklad aj melioračné zariadenia. Predstavte si ich rozsah na Slovensku, rozsah korigovaných vodných tokov. Budú tam spadať aj pro­ti­po­vod­ňové stavby,“ opísal poslanec problém.

Ak zákon s pozmeňujúcim návrhom prejde tak, ako to prišiel do výboru, tak pôjde podľa Alojza Hlinu o naj­väč­šie zná­rod­ne­nie od roku 1948.

„Posúvame sa o level vyššie, k zjednodušeniu krádeží pridali zná­rod­ňo­va­nie a vy­vlastňo­va­nie. Ak sa bude dať vyvlastniť podľa zákona o vodách, tak už len čakám, kým sa bude dať vyvlastňovať aj podľa školského zákona,“ uzavrel.

Pozmeňujúci návrh výborom prešiel a vládni poslanci zaň zahlasovali.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *