Kategórie
Tlačové správy

Menšie firmy si v lete brali pôžičku priemerne vo výške 4 700 eur

Predovšetkým na úhradu faktúr a nákladov.

Home Credit

Neodkladná úhrada faktúr, vyšších prevádzkových nákladov, mimoriadnych výdavkov či potreba preklenúť nečakané finančné problémy. To sú najčastejšie dôvody, prečo si malé eseročky a živnostníci brali neúčelovú pôžičku počas letných prázdnin.

Ako ďalej vyplýva z údajov spoločnosti Home Credit [1], jej priemerná výška bola na úrovni 4 700 eur. Od júla začal Home Credit okrem živnostníkov poskytovať flexibilnú pôžičku už aj eseročkám. Home Credit ako jediný na Slovensku dokáže schváliť pôžičku plne online aj pre s.r.o. s viacerými konateľmi. Malí podnikatelia v prieskume spoločnosti okrem iného ocenili aj to, že celý proces schválenia sa dá vybaviť veľmi rýchlo, plne online, a to aj cez mobil.

Flexibilná pôžička pre podnikateľov, slúži od jesene 2023 pre potreby živnostníkov, no od júla 2024 už aj pre menšie eseročky. Ako ukázali dáta spoločnosti Home Credit, počas uplynulých dvoch mesiacov si ju títo malí podnikatelia brali priemerne vo výške 4 700 eur. Najčastejšie podľa ich vyjadrení išlo o úhradu faktúr, prevádzkových nákladov, mimoriadnych výdavkov či finančných problémov. Potom to bola kúpa nového vybavenia do firmy, nástrojov a náradia, investícia do automobilu či spotrebnej elektroniky.

Nakoľko ide o bezúčelovú pôžičku, ktorá má malým firmám pomáhať hlavne v podnikateľskom raste, dokáže flexibilne vyriešiť aj problém s cashflow. Práve aj na takéto účely ju firmy v lete často využívali, pričom v dotazovaní počas prieskumu ocenili predovšetkým rýchlosť celého procesu vybavenia a získania peňazí a taktiež úrokové sadzby porovnateľné s veľkými bankami. Na rozdiel práve od spomínaných bánk privítali absenciu mať minimálne ročnú podnikateľskú históriu, ktorú zvyčajne vyžadujú. Tu dokážu s pôžičkou uspieť aj začínajúce spoločnosti, a to už po troch mesiacoch ich fungovania.

„Dáta z uplynulých mesiacov nám jasne ukazujú, že malí podnikatelia majú záujem o rýchlo vybavenú pôžičku, a to bez zbytočnej byrokracie a taktiež s možnosťou flexibilného splácania. Teda, že si ju vybavia jednoducho aj cez mobil, následne môžu každý mesiac splácať inú čiastku a sami si tak spravovať svoje úverové zaťaženie, alebo dokonca celý úver splatiť jednorazovo kedykoľvek. Práve to preferujú predovšetkým firmy, ktoré sú poznačené výkyvmi sezónneho podnikania, nakoľko im príjmy a výdavky počas roka výrazne kolíšu,“ vysvetľuje Milan Cáder, riaditeľ divízie Produkty a Marketing spoločnosti Home Credit SR a ČR.

Prakticky to znamená, že podnikatelia môžu každý mesiac poslať inú výšku splátky, samozrejme, pri zachovaní úhrady minimálnej nastavenej čiastky.

Ako sa ďalej vyjadrili podnikatelia v prieskume, väčšina z nich skúšala aj iné možnosti na získanie úveru, ale často ich odradili prísnejšie podmienky poskytovateľov, zdĺhavý proces schvaľovania a zložitého dokladovania.

„Ak porovnávali niekoľko ponúk, tak si najčastejšie vyberali podľa najrýchlejšieho a najjednoduchšieho spôsobu dojednania, ktoré nevyžaduje osobnú návštevu a ani množstvo rôznych materiálov na dokladovanie,“ dodáva Milan Cáder.

Flexibilná pôžička pred podnikateľov od Home Creditu pritom podlieha bežným schvaľovacím procesom, no odpadá tu zbytočná byrokracia, kde na rozdiel od väčšiny bánk, nie je potrebné kvôli žiadosti o pôžičku nútiť podnikateľov k osobnej návšteve či vysvetľovaniu účelu jej využitia. Schvaľovanie prebieha plne online a dá sa vybaviť za 15 minút, vrátane podpisu zmluvy prostredníctvom SMS. Pritom je celkom bez poplatkov, vrátane predčasného doplatenia a poskytuje sa vo výške od 1 000 do 20 000 eur. Online schválenie zmlúv pre právnické osoby je na slovenskom trhu skôr ojedinelé a Home Credit týmto krokom predbieha aj viaceré banky. Je tak na Slovensku jediným poskytovateľom, ktorý dokáže schváliť pôžičku plne online aj eseročke s viac ako jedným konateľom.


[1] Prieskum bol realizovaný v Slovenskej republike a Českej republike interným dopytovaním spoločnosti Home Credit.

Autor: Home Credit.

Správu dodal Michal Račko z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *