Kategórie
Tlačové správy

Jeden z najbohatších Slovákov predáva svoj biznis

Slovenské Horalky, Kávenky a Mily padnú do amerických rúk.

Pavol Jakubec
Na snímke Pavol Jakubec si preberá ocenenie v kategórii hospodárstvo počas slávnostného galavečera Krištáľové krídlo za rok 2020 v priestoroch zámku Šimák v Pezinku 20. júna 2021.
Foto: TASR – Jakub Kotian.

Výrobca slovenských kultových cukroviniek Horalka, Mila, Kávenky či Mila, zmení majiteľa. Spoločnosť I.D.C. Holding sa dostane do rúk nového majiteľa. Slovák Pavol Jakubec, ktorý holding vlastní, firmu predáva írskej spoločnosti Valeo Foods Group. Túto spoločnosť zase vlastní americký globálny investičný gigant. Bain Capital. Jakubec je jediný a stopercentný akcionár firmy. Zmluvu obe strany podpísali začiatkom augusta. Podľa magazínu Forbes patrí Jakubec s majetkom okolo 170 miliónov eur medzi 25 najbohatších Slovákov.

Po viac ako 30. rokoch od privatizácie sa najväčší slovenský výrobca trvanlivého pečiva I.D.C. Holding dostáva do rúk nového majiteľa.

Firme Slováka sa ostatné dva roky darilo. Vlani mala zisk 16,4 milióna pri tržbách 163 miliónov. Rok predtým bol zisk ešte vyšší – 26,6 milióna eur pri tržbách 163 miliónov eur. Ďalšie roky dozadu mala firma vyše sto miliónové tržby a niekoľko miliónové zisky.

Hlavnými značkami spoločnosti sú Sedita, Figaro, Verbena či iné. Tie majú silnú pozíciu na Slovensku, v Česku, ale aj Maďarsku. Samozrejme, väčšina ľudí asi najviac pozná ich výrobky ako Horalky, Mila, Kávenky či Lina. Dajú sa však nájsť aj v iných svetových krajinách.

„Názov Horalky v našich končinách doslova zľudovel a stal sa etalónom pre výrobky tohoto typu. Na ikonických Horalkách vyrastali u nás celé generácie spotrebiteľov. Ročne sa ich vyrobí približne 250 miliónov kusov,“ tvrdí spoločnosť v tlačovej správe.

Tržby a zisky I.D.C. Holding (v miliónoch eur)
Tržby a zisky I.D.C. Holding (v miliónoch eur).

Jakubcov holding svoju výrobu koncentruje najmä do Serede pri Trnave. Firma tvrdí, že za posledné roky do nej preinvestovala takmer sto miliónov eur. Tvrdí o sebe, že s ročnou produkciou 35-tisíc ton patrí medzi najsilnejších hráčov v strednej Európe.

V rozvíjaní biznisu jej majú teraz prispieť Íri zo skupiny Valeo Foods. Tí patria k jedným z najrýchlejšie rastúcich európskych potravinárskych skupín a jedným z popredných európskych výrobcov a dodávateľov kvalitných sladkostí, snackov a občerstvenia.

Skupina má ročné tržby cez 1,5 miliardy eur. Zoskupuje viac ako 80 značiek pod ktoré patrí Rowse Honey, Kettle, Balconi alebo Jacob’s, a ktoré poznajú ľudia v 106 krajinách sveta.

„Prevzatím tradičných značiek, výrobných kapacít a celej stredoeurópskej distribučnej siete I.D.C. Holdingu, si chce skupina Valeo Foods vybudovať pevnú pozíciu na rýchlo rastúcom východoeurópskom trhu a posilniť segment sladkostí vo svojom portfóliu. Spoločnosť I.D.C. Holding bude tvoriť základný kameň jej pôsobenia v tomto regióne. Zárukou pre ďalší rast sú tiež overené skúsenosti Bain Capital a Valeo Foods Group s medzinárodnými akvizíciami a následným úspešným rozvojom firiem,“ tvrdí firma v tlačovej správe.

Ďalej v nej informovala, že prípravu spoločnosti na predaj a zastrešenie celej transakcie pre predávajúceho zabezpečoval finančný poradca ProRate, transakčnú dokumentáciu právna kancelária Dentons. Za bankový sektor vstúpila do hry Slovenská sporiteľňa. Transakcia podlieha obvyklým podmienkam uzavretia vrátane schválenia regulačnými orgánmi a jej dokončenie sa očakáva do konca roka 2024.


Autor: denník Pravda.

Prevzaté z článku denníka Pravda.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *