Kategórie
Tlačové správy

Plne podporujeme štrajkovú pohotovosť umelcov

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k štraj­ko­vej po­ho­to­vosti kul­túr­nej obce.

Strana Sloboda a Solidarita podporuje kul­túr­nu obec v štraj­ko­vej po­ho­to­vosti.

„Rezort kultúry sa obrátil proti ľuďom pracujúcim v kultúre. Martina Šimkovičová vedie ministerstvo bez akejkoľvek vízie a odbornosti, prepúšťa dlhoročných a úspešných odborníkov, ruší oddelenia, zastrašuje zamestnancov kultúry, šikanuje a vyhráža sa im. Plne preto podporujeme kultúrnu obec na Slovensku a vyhlásenie štrajkovej pohotovosti. Vláde Roberta Fica sa to rozpadá pod rukami, okrem umelcov a hercov totiž zvažujú štrajk aj učitelia a do štrajkovej pohotovosti vstúpil už aj odborový zväz polície či KOZ SR. Toto je správna cesta, ako dať Robertovi Ficovi pocítiť, že sa proti jeho politike už začínajú búriť aj sektory naprieč celou spoločnosťou,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Strana SaS považuje štrajkovú pohotovosť kultúrnej obce za jasnú reakciu voči konaniu ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej.

„Zákony a fungujúce systémy podpory kultúry nahradil chaos. Vedenie ministerstva jednoducho dokáže len ničiť a paralizovať. Kvôli tomu nevedia ľudia v kultúre, či vôbec budú môcť pracovať, či budú môcť fungovať kultúrne kultúrne inštitúcie a centrá. V celom sektore je obrovská neistota a ani len národné pamiatky sa nedočkali pomoci, akú potrebujú a s akou rátali. Platy tisícok ľudí pracujúcich v kultúre sú v porovnaní s bežnými príjmami na Slovensku často podpriemerné. Kultúra má veľký problém. Toto nie je o zopár postoch a peniazoch, ako sa to snažia vykresliť Šimkovičová a Machala. Toto je o ohrození profesionálnej slobodnej tvorby, pretože Machala so Šimkovičovou riešia od rána do večera len deštrukciu a pomstu,“ doplnil poslanec NR SR za SaS René Parák.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *