Kategórie
Tlačové správy

Odmietame kádrovanie koalície

Trváme na nominácii Márie Kolíkovej.

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k Oso­bit­nému kon­trol­nému vý­bo­ru NR SR na kon­trolu čin­nosti SIS.

Strana Sloboda a Solidarita trvá na no­mi­ná­cii Márie Kolíkovej na post pred­sed­níčky Oso­bit­ného kon­trol­ného výboru Ná­rod­nej rady na kon­trolu čin­nosti SIS.

„Bezpečnosť na Slovensku je skutočne ohrozená. Vidíme to nielen pri krádežiach a prepúšťaní zločincov z väzenia, ale aj pri každodenných bombových vyhrážkach Toto je jeden obrovský chaos. Píšu nám desiatky ľudí, ktorí zažívajú strach a vidia, že polícia nekoná a nič nezmôže. Učitelia sa sťažujú, že sa nevedia domôcť odpovede a pomoci ani keď zavolajú na 158. Toto je skutočne nehoráznosť. Zlyhania sú tak na strane ministerstva vnútra, ako aj na strane tajných služieb. Prenikajú nám správy, že vláda nakúpila softvér Pegasus, cez ktorý budú vedieť špehovať všetky mobily. Kto bude najviac špehovaní je nám asi všetkým jasné. Nebudú to ani zlodeji, ani zločinci či tí, čo rozposielajú bombové vyhrážky, bude to opozícia a slušní občania. Je však úplne prirodzené, že sa na tento systém a sledovacie metódy SIS chceme pýtať aj v parlamente. Koalícia sa však bojí, na čo všetko by sme prišli. A keďže najlepšie metódam SIS pozerala na prsty Mária Kolíková, rozhodli sa ju odvolať, a tak zne­funkčniť výbor na kon­trolu SIS,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

„Za SaS môžem deklarovať, že opätovne budeme trvať na nominácií Márie Kolíkovej na post predsedníčky Osobitného kontrolného výboru Národnej rady na kontrolu činnosti SIS. Odmietame, aby tu koalícia robila čistky a kádrovala poslancov, ktorí im vyhovujú a ktorí nie. Aj preto navrhneme Máriu Kolíkovu opätovne na tento post. V rámci demokratického zastúpenia a našej hlavnej úlohy kontrolovať kroky vlády máme ako SaS na tento výbor nárok. A preto budeme trvať na našej nominácií. Určite neobstojí to, aby sme ustúpili vládnej koalícií len pre to, že tam chcú iného poslanca alebo poslankyňu, ktorí nebudú proble­ma­tike SIS rozumieť zďaleka nie tak dobre ako Mária Kolíková,“ povedal Branislav Gröhling.

Vládna koalícia odvolaním Márie Kolíkovej z postu pred­sed­níčky za­blo­ko­vala výbor na kon­trolu SIS, čím zne­mož­nila akú­koľ­vek kontrolu nad jej čin­nosťou.

„Samotné odvolanie bolo postavené na preukázateľných klamstvách a výmysloch vládnych politikov. Vládna koalícia tým dáva jasne najavo, že si nepraje dôslednú opozičnú kontrolu SIS. Aj s ohľadom na nedávne výroky pána premiéra Fica k hrozbám útokov na ústavných činiteľov považujem za podstatné, aby bol výbor na kontrolu SIS sfunkčnený a premiér spolu so šéfom SIS predstúpili pred výbor. Rovnako potrebujeme odpovede na otázku ako je zabezpečená ochrana súkromia ľudí s ohľadom na me­dia­li­zo­va­né infor­má­cie o mo­ni­to­ro­va­com systéme Pegasus,“ hovorí pod­pred­sed­níčka SaS Mária Kolíková.

„Prichádzame o možnosť na súkromie. Vláda okresáva naše základné práva. Dokazuje to aj nákup sledovacieho zariadenia Pegasus. Práve tento systém zneužívali viaceré krajiny na sledovanie opozície, novinárov a občianskych politikov. Toto momentálne hrozí aj na Slovensku. Navyše, naši zahraniční partneri majú veľmi nízku dôveru voči SIS, čo tiež vedie k znižovaniu bezpečnosti v našej krajine. Aj preto zvolávame mimoriadnu schôdzu, na ktorej sa chceme pýtať na bezpečnostnú situáciu na Slovensku, ale aj na situáciu v policajnom zbore,“ uzavrel poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa.


Tlačová beseda je na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *