Kategórie
Tlačové správy

Web na porovnávanie cien potravín je absurdný nápad a vyhodené peniaze

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k tla­čo­vej besede k návrhu novely zákona o cenách z dielne MF SR, ktorý bol pred­lo­žený do me­dzi­re­zor­tného pri­po­mien­ko­vého konania.

Strana Sloboda a Solidarita kritizuje novelu zákona o cenách, ktorú do me­dzi­re­zor­tného pri­po­mien­ko­vého konania pred­lo­žilo ministerstvo financií. Zriadiť web na po­rov­na­nie cien potra­vín je podľa strany ne­hospo­dárne a ne­efek­tívne.

„Vláda sa chystá minúť státisíce eur na niečo, čo urobí vaša babka, dedko alebo mama zadarmo. Zdá sa, že vláda Fica už nechce znižovať ceny potravín, tak ako to sľubovali pred voľbami. Miesto toho plánuje vytvoriť web na porovnanie cien. Toto je vskutku absurdné. Kde sú predvolebné sľuby Roberta Fica, Petra Pellegriniho či Andreja Danka? Títo páni by sa mali verejne priznať, že oklamali ľudí vo voľbách. Namiesto reálneho zníženia cien potravín, ako sľubovali, prichádzajú s nápadom zriadiť web, ktorý nás všetkých vyjde státisíce eur. Slováci tak budú mať ešte drahšie potraviny len pre to, aby vláda dala peniaze nejakej spriatelenej IT firme na absolútne zbytočný web,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

„Vláda nám tvrdí, že vytvorením webovej stránky na porovnávanie cien potravín pomôže ľuďom ušetriť. V skutočnosti však potraviny lacnejšie nebudú. Lacnejšie budú maximálne len niektoré, ktoré budú sledované, pričom zdražie iný tovar. Na konci dňa tento krok zvýhodní veľké zahraničné reťazce, ktoré ho budú využívať ako ďalšiu formu svojich cenových akcií, pričom tento marketing im vlastne zaplatí štát. Znevýhodnené zostanú menšie slovenské reťazce a malé potraviny, ktoré s nimi nedokážu cenovo súperiť. Toto sú reálne skúsenosti z Maďarska, kde je podobný porovnávač zavedený,“ hovorí podpredseda SaS Marián Viskupič.

Podľa strany SaS prinesie takéto porovnávanie cien len zby­točnú byro­kra­ciu, úrad­ní­kov a ďal­šie náklady.

„Vláda, ktorá nám sľubovala, že nás bude chrániť a zlepší naše životy, sa ukazuje ako vláda prázdnych sľubov a falošných riešení. Namiesto trhovej konkurencie, ktorá by prirodzene znižovala ceny potravín, tu budeme mať len ďalší nezmysel, na ktorom sa možno niekto nabalí a ktorý v konečnom dôsledku zaplatíme my všetci,“ tvrdí Viskupič.

„Takmer 200-tisíc eur nás bude stáť vytvorenie webového sídla porovnávača cien potravín a ďalšie desiatky tisíc eur zaplatíme za jeho správu. Toto je absurdné, pričom to nijako nevyrieši ceny potravín. Naopak, pomôže to akurát tak silným zahraničným reťazcom, malých predajcov to zadusí. Vláda týmto krokom pomáha monopolizácií potravinového sektora. Na to, aby zlacneli potraviny ne­potre­bu­jeme nejaký web, potre­bu­jeme férové pod­ni­ka­teľ­ské prostredie, vy­mo­ži­teľ­nosť práva a kon­ku­ren­ciu,“ uzavrel poslanec NR SR Alojz Hlina.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *