Kategórie
Tlačové správy

Koľko detí bude chýbať v škole, pretože zbierajú kakao pre našu čokoládu?

September je u nás typicky spojený s návra­tom detí do škôl.

ECAMOM Cote-d-Ivoire
ECAMOM Cote-d-Ivoire.

Niektoré do školy chodia rady, niektoré menej, ale všetky ab­sol­vu­jú po­vin­nú školskú do­chádzku. Našťastie nemusia od útleho detstva prispievať do ro­din­ného rozpočtu napríklad tým, že by namiesto vzdelávania pracovali s mo­ty­kou na poli alebo s ma­če­tou zberali kakaové plody na ka­ka­ových plantážach. V mno­hých krajinách Afriky, Ázie a La­tinskej Ameriky deti také šťastie nemajú.

Podľa štúdie NORC pri Chicagskej uni­ver­zite na ka­ka­ových plantážach Pobrežia Slonoviny a Ghany, kde sa produkujú dve tretiny svetovej produkcie kakaa, pracuje približne 1,5 milióna detí. A podľa údajov UNICEF pra­cu­je na celom svete stále 160 miliónov detí, z toho 70 % práve v poľ­no­hospo­dár­stve.

Ide o hlboko zakorenený problém. Organizácia Fairtrade International chápe, že jednou z hlavných príčin detskej práce je chudoba, a snaží sa situáciu zmeniť. Podporuje iniciatívy, ktoré posilňujú práva detí, ako je napríklad Program prevencie a nápravy detskej a nútenej práce.

Tento program, ktorý sa začal v roku 2023, už prináša konkrétne výsledky. Tohto roku v lete dostali štyri organizácie drobných pestovateľov fairtradového kakaa (družstvá CANN, DAVO a SOCAMEA v Pobreží Slonoviny a družstvo ABOCFA v Ghane) celkovo 80 000 eur. Tieto peniaze im umožnia začať realizovať projekty na podporu detí v miestnych komunitách. Družstvo SOCAMEA napríklad rieši dopravu detí do školy. V niektorých prípadoch žijú deti tak ďaleko od školy, že bez zodpovedajúcej dopravy je pre ne dochádzka do školy nemožná. Družstvo preto nakúpi pre žiakov miestnych škôl bicykle. Družstvá CANN a DAVO sa zamerajú na rekonštrukciu škôl, využijú prostriedky najmä na výstavbu nových tried. Družstvo DAVO pristavia toalety, solárne panely a vrt, ktorý bude školu zásobovať pitnou vodou.

Program prostredníctvom týchto iniciatív zároveň poskytuje vývozcom, dovozcom, výrobcom, značkám a maloobchodným predajcom kakaa v dodávateľských reťazcoch v rámci systému Fairtrade možnosť, ako podporiť organizácie pestovateľov pri riešení problému detskej a nútenej práce, čo je požiadavka aktualizovaného štandardu Fairtrade pre kakao. Ten vstúpil do platnosti 1. júla 2023 a vzťahuje sa na dodávateľské reťazce, ktoré kakao nakupujú z regiónov s ľahko preukázateľným rizikom detskej práce, teda práve napríklad Ghany a Pobrežia Slonoviny.

„Stále však platí, že hlavným problémom a príčinou detskej práce je chudoba pestovateľov v krajinách Afriky, Ázie a Latinskej Ameriky. Okrem čiastkových programov zameraných na podporu školskej dochádzky a prevenciu detskej práce je kľúčovým riešením detskej práce to, aby sa pestovatelia dokázali dôstojne uživiť vlastnou prácou bez toho, že by na poliach a plantážach museli pracovať deti ako najlacnejšia pracovná sila,“ vysvetľuje Lubomír Kadaně, riaditeľ Fairtrade Česko a Slo­vensko. „K tomu smerujú také opatrenia systému Fairtrade, ako sú zaručená minimálna výkupná cena alebo fairtradový príplatok,“ dodáva Kadaně.

Fairtrade a detská práca

  • Štandardy Fairtrade prísne zakazujú detskú prácu a ich dodržiavanie v certifikovaných organizáciách pravidelne kontroluje nezávislý certifikačný orgán FLOCERT.
  • Fairtrade, samozrejme, robí rozdiel medzi tým, keď deti prispievajú k chodu domácnosti – pomáhajú rodičom napríklad po škole alebo počas prázdnin, ako je napokon bežné aj u nás (taká práca je označovaná ako „child work“), a tým, keď deti pracujú namiesto školskej dochádzky a často v podmienkach, ktoré nezodpovedajú ich veku a schopnostiam („child labour“). Taká práca, ktorá dieťaťu bráni vo vzdelaní alebo narušuje jeho zdravý fyzický, duševný, morálny alebo sociálny vývoj, je zakázaná aj medzinárodným Dohovorom o právach dieťaťa.
  • Organizácia Fairtrade sa zaviazala bojovať proti základným príčinám detskej a nútenej práce a podporovať práva detí. Uplatňuje holistický prístup, ktorý sa opiera o tri hlavné mechanizmy:
    • Dôkladné certifikačné štandardy, ktoré stanovujú pravidlá týkajúce sa detskej práce a zároveň podporujú pestovateľov pri riešení základných príčin.
    • Fairtradové minimálne ceny a príplatky, ktoré umožňujú väčšiu stabilitu a vyššie príjmy domácností pestovateľov a možnosť investovať do verejne prospešných projektov, ako sú školy.
    • Spoločnosti sa môžu rozhodnúť platiť referenčné ceny životného minima, ktoré sa hradia vo forme príplatkov.

Ďalšie informácie o tom, ako organizácia Fairtrade rieši proble­ma­ti­ku detskej práce, nájdete v článku Child labour.

Viac aj v našom článku Světový den boje proti dětské práci: Chudoba nutí nově víc než 160 milionů dětí pracovat místo toho, aby chodily do školy z roku 2021.


Autorka: Kateřina Šimonová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *