Kategórie
Tlačové správy

Boris Susko klame verejnosť

Prinášame viaceré riešenia v oblasti trestnej politiky.

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k tlačovej besede a návrhom, ktoré pripravujeme.

Strana Sloboda a Solidarita považuje nárast krádeží na Slovensku za jasný dôsledok zmeny Trestného zákona, ktorú pretlačila vláda Roberta Fica spolu s ministrom Borisom Suskom. Aj preto SaS pripravuje viaceré novely zákonov, ktoré podá na septembrovú schôdzu.

„Slovensko prišlo do bodu, keď obchody musia prosiť občanov, aby nekradli, pretože im to Ficova vláda uľahčila. Ak totiž zlodej ukradne niečo za menej ako 700 eur, nejde o trestný čin, ale o priestupok, za ktorý môže dostať maximálne pokutu 331 eur. Minister spravodlivosti Boris Susko sa však neštíti klamať verejnosť a tvrdiť, že pri opakovanej krádeži ide o recidívu a o trestný čin. Nie je to ale tak. Zlodej môže po Ficovej novele kradnúť takpovediac donekonečna bez toho, aby išiel do väzenia. Boris Susko účelovo a nehorázne klame. Aj preto musí byť odvolaný zo svojej funkcie,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Podľa podpredsedníčky SaS Márie Kolíkovej sa potvrdzujú slová opozície, keď varovala pred prijatím účelových zmien trestnej politiky z dielne vládnej koalície.

„Minister spravodlivosti sa vyhol odbornej debate o trestných zmenách a hrubou silou ich pretlačil, pričom bolo zrejmé, komu sú na prospech. Boris Susko sám nevedel, aký bude mať novela Trestného zákonu dopady. Dôsledkom nárastu krádeží však čelíme teraz všetci. Toto zlyhanie je kľúčovým predpokladom, aby Susko skončil vo funkcii ministra spravodlivosti. Slovensko nemôže mať ministra spravodlivosti, ktorý klame a zavádza občanov,“ hovorí Mária Kolíková.

Strana SaS preto pripravuje viaceré riešenia v oblasti trestnej politiky.

„Konkrétne pôjde o novelu trestného zákona, kde sa zmení nastavenie výšky škody zo 700 eur na 500 eur. Taktiež na septembrovú schôdzu predložíme novelu priestupkového zákona, v ktorej sa zmení maximálna pokuta za priestupok proti majetku z 331 eur na 2 000 eur podľa vzoru Českej republiky. Je predsa nemysliteľné, aby zlodej ukradol majetok v hodnote do 700 eur a zaplatil len 331 eur pokutu. Ďalšou kľúčovou zmenou je, aby sa už viac nezopakoval prípad Dušana Kováčika a jeho prepustenie na slobodu. Prinesieme preto novelu trestného poriadku, kde sa zmenia podmienky pre prerušenie výkonu trestu pri dovolaní ministra tak, že bez rozhodnutia súdu nebude na Slovensku možný žiadny ‚nový Kováčik‘,“ uzavrela Mária Kolíková.

Tlačovú besedu SaS nájdete na Facebooku.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *