Kategórie
Zošity humanistov

Mýlil sa Einstein, keď išlo o socializmus?

Socializmus zapríčinil, že tento chýrny fyzik od­mie­tol všetky základy vedy.

Keď išlo o politiku, Einstein prestal byť Einsteinom. Bol jeden z naj­ši­kov­nej­ších vedcov histórie ľudstva, ale keď disku­to­val s ko­le­ga­mi o svojich so­cia­lis­tic­kých názoroch, odmietal základy vedy.

Veda sa zakladá na faktoch, modeloch a ex­pe­ri­men­toch. Fakty sú základné po­zo­ro­va­nia sku­toč­nosti, ktoré každý potvrdí. Modely sú historky, ktoré vymýšľame, aby sme uži­točne vysvetlili svet. Logika nás vedie od histo­riek k pred­po­ve­diam o našich modeloch a k po­ku­som o ich testo­va­nie.

Aj Einsteinova logika sa porúčala, keď sa socializmus zmocnil jeho ducha a za­čal vysvet­ľo­vať:

„Veda nevytvorí ciele; najviac, čo môže dať, sú prostriedky. Ciele vy­na­chá­dzajú osobnosti s ušľach­ti­lými etickými ideálmi.“

Nepovedal však, kto sú tieto ušľachtilé osobnosti, ktoré majú kon­tro­lo­vať náš život a ne­vá­hal dodať:

„Dajme si pozor, aby sme neprecenili vedu a jej metódy, keď ide o ľudské problémy. Zmysel života sa dá nájsť len v záujme o spo­lo­čen­stvo.“

Tu sa zásadne mýlil. Vy aj ja sme našli zmysel našich životov bez od­da­nia sa spo­loč­nosti. Toto oddanie nie je model, pre­tože ne­vy­svet­ľuje svet. Chýba tomu logika. Samo si to proti­rečí. Oddať sa nejakej idei zna­me­ná zrieknuť sa seba samého v jej prospech. Keby sa každý oddal spoločnosti, neostal by nikto, čo by na túto oddanosť dohliadal. Ex­pe­ri­ment by sa ne­vy­da­ril. Vaša a moja mi­nu­losť sú na to príklady.

Einstein navrhoval centrálne plánované hospodárstvo, jednu celo­sve­to­vú vládu, všetky pro­dukčné prostriedky vo ve­rej­ných rukách, prácu rovno­merne roz­de­le­nú medzi všetkých, čo sú schopní pracovať, zaručený príjem pre kaž­dé­ho na celej zemi a vý­chovný systém za­me­ra­ný na so­ciálne cítenie.

Čo by bol robil s tými, čo by boli schopní pracovať, ale sa im nechce? Alebo s tými, čo chcú vymeniť zaručený dobrý dnešok za prí­le­ži­tosť veľkého bohatstva zajtra – a sú ochotní riskovať chudobu? Alebo s fan­tastami, ktorí by od­mie­tali zaužívané princípy? Tých všetkých by chcel pre­vy­cho­vá­vať?

Socializmus je červ, ktorým nepohne ani Einstein. Ak pod­ľa­hol so­cia­lis­tickej infekcii naj­väčší fyzik dvad­sia­teho sto­ro­čia, môže sa to stať každému. Jediná obrana je asi ešte prísnejšie sa pridŕžať hľadania pravdy, ako to robil Einstein.


Autor: Phil Maymin.

Dr. Phil Maymin je profesor financovania a rizík in­ži­nier­stva na Poly­tech­nickom inšti­túte Newyorskej uni­ver­zity a autor knihy Yankee Wake Up (asi Prebuď sa, Yankee).


Poznámka prekladateľa: Nesúhlasím s názorom prof. Maymina – ale dávam mu slovo. Pripomínam čitateľom, že preklad Einsteinovej eseje „Prečo socializmus?“ z mája 1949 sme uverejnili v ZH č. 72, september 2008.

* * *

Prameň: Phil Maymin, “Einstein Was Wrong When It Came To Socialism”.

Článok bol pô­vod­ne uve­rej­ne­ný v Zo­ši­toch hu­ma­nis­tov č. 85 vo štvrtok 21. októbra 2010.

2 odpovede na “Mýlil sa Einstein, keď išlo o socializmus?”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *