Kategórie
Tlačové správy

46 rokov od narodenia prvého dieťaťa zo skúmavky

Jeho prevratný výskum v embryológii pri­nie­sol nádej pre ne­plod­né páry na ce­lom svete.

Sir Robert Geoffrey Edwards
Sir Robert Geoffrey Edwards.

25. júl je spojený so Svetovým dňom IVF (In vitro fertilization; umelé oplodnenie) vďaka Robertovi G. Ed­ward­sovi, ktorý je po­va­žo­va­ný za zakla­da­te­ľa liečby ne­plod­nosti a naj­význam­nej­šieho prie­kop­níka ume­lé­ho oplod­ne­nia.

Britský vedec pracoval na metóde mimotelového oplod­ne­nia va­jí­čok a ich následného pre­ne­se­nia do ma­ter­nice už od 50. rokov mi­nu­lého sto­ro­čia.

Poznatky získané z experimentov mu v praxi pomohol apli­ko­vať britský gy­ne­ko­lóg Patrick Steptoe, ktorý bol prie­kop­ní­kom v la­pa­ro­sko­pii a po­mo­cou tejto techniky odo­be­ral vajíčka z va­ječ­ní­kov.

Prvým „dieťaťom zo skúmavky“ sa stalo dievča Louise Brown, ktorá sa na­ro­di­la presne pred 46 rokmi v Oldhame. Spolu s Luisou sa tak zrodila metóda oplod­ňo­va­nia v skú­mavke.

Aj napriek nespornému prínosu umelého oplod­ne­nia Edwards čelil celý život množstvu útokov na ne­mo­rál­nosť takýchto postupov. Naj­vyššej vedeckej pocty sa dočkal v roku 2010, kedy mu Krá­ľov­ská švédska aka­dé­mia udelila Nobelovu cenu za fy­zio­ló­giu a me­di­cí­nu.


Ministerstvo zdravotníctva SR

Autor: Ministerstvo zdra­vot­níctva SR.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *