Kategórie
Tlačové správy

Pozor na lacné tepelné čerpadlá

Šetrenie sa môže nepekne vypomstiť.

STIEBEL ELTRON Slovakia

Tepelné čerpadlá v súčasnosti patria medzi nákladovo a ener­ge­ticky najefek­tív­nej­šie alter­na­tívy k tra­dičným systémom vy­ku­ro­va­nia a chla­de­nia rodinných a by­to­vých domov, či komer­čných priestorov.

Aj keď mnohých odrádzajú vyššie počiatočné náklady na ich kúpu a inšta­lá­ciu, od­bor­níci zo STIEBEL ELTRON Slovakia va­ru­jú pred nástra­ha­mi lac­nej­ších variantov od ne­o­ve­re­ných výrobcov, ktorých pre­vádz­ka alebo servis sa môžu pre­dra­žiť.

Tepelné čerpadlá sa na Slovensku tešia veľkej obľube kvôli cenám energií aj pre zvy­šu­jú­ce sa envi­ron­men­tál­ne po­ve­do­mie. Vše­stranne vy­u­ží­va­né v no­vo­stav­bách aj pri re­kon­štruk­ciách dokážu znížiť súčasné ne­pred­ví­da­teľ­né ceny za energie aj o 75 % oproti kon­ven­čnému vy­ku­ro­va­niu – a tým, že vy­u­ží­vajú takmer ne­ob­me­dzený zdroj energie z oko­li­tého prostredia, znižujú emisie oxidu uhli­či­tého a pri­ná­šajú ener­ge­tickú ne­zá­vislosť od fo­síl­nych palív.

Pre väčšinu Slovákov sú hlavným problémom počiatočné náklady na kúpu tepelného čerpadla a práce spojené s jeho inštaláciou. Odborníci však upozorňujú, že hoci sa niekomu môže táto investícia javiť ako príliš vysoká, v ko­neč­nom dôsledku sa ľuďom pre­do­všet­kým v dlho­do­bých úsporách energií vráti. Na základe vlastných skúseností a praxe od­po­rú­čajú záujemcom sa pri výbere te­pel­ného čer­padla ne­ria­diť cenou, ale ro­zu­mom.

„Keď si kúpite lacné čerpadlo, v najhoršom prípade cez internet, možno neskôr zistíte, že jeho servisná a tech­nická pod­po­ra je prak­ticky nulová. Zháňanie a zapla­te­nie experta, ktorý to potom ‚dá do poriadku‘, bude zrejme drahšie, než rozdiel ceny v po­rov­na­ní s kva­litným výrobkom,“ hovorí Alžbeta Jendrichovská, tech­nický špe­cia­lista spo­loč­nosti STIEBEL ELTRON Slovakia, a jed­ným dychom zároveň varuje pred kúpou lacných typov tepelných čer­pa­diel od menej známych a ne­pre­ve­re­ných výrobcov.

„Ľudia by si mali pri kúpe tepelného čerpadla dôsledne zvážiť viaceré kritériá, pričom dbať by mali v prvom rade na kvalitu a dô­ve­ry­hod­nosť výrobcu a za­u­jí­mať sa o tech­nickú pod­poru pri pro­jek­to­vaní a inšta­lácii, či dostupnosť servisu a náhrad­ných dielov,“ dopĺňa Jendrichovská s tým, že dô­le­ži­tým pa­ra­met­rom je aj efektívnosť a hlučnosť te­pel­ného čer­padla.

Obe funkcionality si záujemcovia majú možnosť overiť priamo počas návštevy show­roomu spo­loč­nosti, kde uvidia tech­no­ló­gie v pre­vádzke a ne­chajú si ich predviesť pri ma­xi­mál­nom výkone. Zá­ro­veň môžu požiadať o od­po­ru­če­nie ich správneho za­po­je­nia do vlastnej vy­ku­ro­va­cej sústavy.

Pri výbere tepelného čerpadla je podľa expertky nutné si preveriť aj to, či má výrobca priame zastú­pe­nie na Slo­ven­sku a koľko má servisných stredísk – vlastných a zmluvných, prí­padne, či sa v kra­jine nachádza sklad náhrad­ných dielov. Pri sa­mot­nom prístroji je vhodné sa za­u­jí­mať, či jeho para­metre overila nezávislá skúšobňa. Najmä pri mimo­európ­skych výrobcoch je to zložité, pre­tože tí namiesto na­me­ra­ných rele­van­tných údajov, tie vlastné len „dekla­rujú“. Vysoké renomé tepelných čerpadiel od STIEBEL ELTRON Slovakia potvrdilo ne­zá­vislé testo­va­nie spotre­bi­teľ­skej orga­ni­zá­cie dTest, v ktorom získal flex set s te­pel­ným čer­padlom HPA-O 07.1 CS Premium prestížnu značku kva­lity.

Tepelné čerpadlo HPA-O 07.1 CS Premium
Tepelné čerpadlo HPA-O 07.1 CS Premium.

„Keďže tepelné čerpadlo potrebuje kvalitný projekt a montáž, zod­po­vedný a spo­ľahli­vý výrobca by mal pre svojich obchod­ných partnerov, pro­jek­tan­tov a inšta­la­té­rov za­bez­pe­čiť pra­vi­delné ško­le­nia. Ne­me­nej potrebné je tiež bu­do­va­nie siete servisných partnerov, inter­ných aj exter­ných,“ uzatvára Jendrichovská.


Správu dodal Martin Erdöfy z PR Clinic.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *