Fast food na kúpalisku je už len pekelný bonus.
Na leto sa vždy tešíme a potom prídu horúčavy, a pokiaľ nie sme v klimatizovanej miestnosti alebo aspoň po krk vo vode, trpíme. Fyzicky aj psychicky. Pri vysokých teplotách sa organizmus prestáva svojpomocne ochladzovať a trpia všetky orgány. Zvyšuje sa teplota tela, hustne krv, namáha sa srdce, obličky, pľúca, mozog aj pečeň.
Základom „prežitia“ v horúčavách je piť dostatok vody, počas najväčších horúčav sa vyhýbať priamemu slnku a jesť ľahšie stráviteľné jedlá. Práve tie by mohli pomôcť celoročne namáhanej pečeni. Lenže často namiesto toho, aby sme si vychutnávali čerstvé ovocie a zeleninu a dali príležitosť stredomorskej strave, dávame pečeni na kúpaliskách či v dovolenkových rezortoch zabrať.
[1] Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie bude frekvencia a intenzita horúčav v 21. storočí v dôsledku klimatických zmien naďalej rásť. Predĺžené obdobia vysokých denných a nočných teplotných podmienok vytvárajú kumulatívny stres v ľudskom tele, čím sa zvyšuje riziko ochorenia a smrti v dôsledku vystavenia teplu.
Starnutie populácie a rastúca prevalencia neprenosných ochorení (respiračné choroby, kardiovaskulárne choroby, cukrovka, demencia, obličkové choroby a choroby pohybového ústrojenstva) znamená, že populácia je náchylnejšia na negatívne vplyvy tepla. Mestá nie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali akumuláciu a tvorbu mestského tepla, strata zelene a nevhodné bytové materiály (napríklad plechové strechy) ešte zosilňujú vystavenie ľudí nadmernému teplu.
[2] V podmienkach extrémneho tepelného stresu môže byť prekročená termoregulačná kapacita tela, čo má za následok ochorenie v dôsledku prehriatia, ktoré môže prejsť do úpalu, ktorý, ak sa nelieči, môže byť smrteľný. Vysoké teploty v kombinácii s ischémiou a zvýšeným oxidačným stresom po redistribúcii krvi môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív alebo orgánov, pričom najväčšie riziko je pre mozog, srdce, obličky, črevá, pečeň a pľúca.
Horúce počasie zasahuje aj pečeň
Vysoké teploty sú záťažou pre celý organizmus, vrátane pečene, detoxikačného centra nášho tela. Pečeň neustále spracováva všetko, čo jete a pijete. Počas horúcich dní môžu dehydratácia, ťažké jedlá a zvýšená konzumácia alkoholu pečeň preťažiť, čo sťažuje jej bezproblémový chod. Toto jej mimoriadne úsilie môže viesť k únave, poruchám trávenia a tiež k zhoršeniu už existujúcich ochorení pečene.
Pokiaľ ide o pečeň a jej zdravie, dlhodobo najmä pod vplyvom konzumácie vysoko spracovaných potravín a sedavého životného štýlu, rastie počet prípadov ochorenia spôsobeného hromadením tuku v pečeni – nealkoholová steatóza (stukovatenie) pečene asociovaná metabolickou dysfunkciou pečene, známa pod skratkou MASLD. A MASLD je hlavnou príčinou zdravotných problémov súvisiacich s pečeňou.
[3] Celosvetová prevalencia MASLD je na úrovni 30 % a stále sa zvyšuje. Predpokladá sa, že sa do roku 2030 stane najčastejšou indikáciou na transplantáciu pečene. Za posledné desaťročie sa ukázalo, že MASLD sa neobmedzuje len na chorobnosť a úmrtnosť súvisiacu s pečeňou, ale stále pribúdajú dôkazy o tom, že je to multisystémové ochorenie, ktoré postihuje extrahepatálne orgány a regulačné dráhy. Napríklad MASLD zvyšuje riziko diabetes mellitus 2. typu, kardiovaskulárnych ochorení a chronického ochorenia obličiek. Hoci primárna patológia pečene pri MASLD ovplyvňuje štruktúru a funkciu pečene, čo spôsobuje morbiditu a úmrtnosť na cirhózu, zlyhanie pečene a prípadne hepatocelulárny karcinóm, väčšinu úmrtí medzi pacientmi s MASLD možno pripísať kardiovaskulárnym ochoreniam.
Samotná MASLD, a najmä jej včasné štádium, zvyčajne nespôsobuje vážne poškodenia. Ak sa však zhorší, môže to viesť k vážnemu poškodeniu pečene, od fibrózy až k cirhóze, ktorá môže viesť k zlyhávaniu, keď pečeň prestáva správne fungovať.
Leto a životný štýl
Počas letných mesiacov sa ľudia častejšie stretávajú, vyrážajú za dobrodružstvom, a na dovolenky. K dobrodružstvám pod stanom patria grilovačky a alkohol, kúpaliská ponúkajú všetky možné priemyselne vysoko spracované jedlá.
No a dovolenkové rezorty sú zárukou takmer nekonečného množstva aj nezdravých jedál pod hlavičkou all inclusive.
A tak často aj ľudia, ktorí od jari chudnú do plaviek a často držia nezmyselné diéty a pôsty namiesto zmeny životného štýlu, si v lete doprajú. Žiaľ, aj veľa nezdravého. Okrem nezdravého jojo efektu a niekoľkých kilogramov navyše, si tak ešte viac zaťažia pečeň.
Čo môžete urobiť tento rok inak?
Tu je 8 veľmi jednoduchých spôsobov, ako si toto leto schladiť pečeň. [4]
- Hydratácia
Počas bežných teplotných podmienok majú podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín ženy vypiť aspoň 2 litre vody a muži 2,5 litra. Ak ste na slnku a potíte sa, vypite ešte viac. - Obmedzte vysoko spracované potraviny
Letné grilovačky, rýchle občerstvenie na kúpaliskách, hamburgery, čipsy a iné vysoko spracované potraviny, sú možno lákavé, ale zaťažujú pečeň. Obmedzte preto ich príjem na minimum. - Jedzte veľa ovocia a zeleniny
Leto je obdobím hojnosti, pokiaľ ide o čerstvé výrobky. Naplňte svoj tanier farebným ovocím a zeleninou, ako je melón, uhorka a listová zelenina. Tieto potraviny nie sú len hydratačné, ale sú tiež plné antioxidantov a živín, ktoré podporujú zdravie pečene. Mimochodom, v tých letoviskách ich majú neúrekom, tak namiesto sladkých koláčikov si dajte ich domáce ovocie. - Poznáte ochladzujúce potraviny?
Tradičná čínska medicína navrhuje začleniť do svojho jedálnička počas letných mesiacov „ochladzujúce“ potraviny, ktoré pomôžu vyrovnať vnútornú teplotu tela. Určite jedzte uhorky, vodný melón a kokosovú vodu, ktoré vám pomôžu ochladiť pečeň. - Povedzte áno citrusom
Citróny, limetky a grapefruity nie sú len osviežujúce. Sú tiež nabité vitamínom C a ďalšími zlúčeninami, ktoré podporujú zdravie pečene. Vytlačte trochu citrusov do vody, pokvapkajte ním šaláty alebo vyšľahajte pikantnú marinádu na grilovanú zeleninu. - Vymeňte kávu za čaj
Vymeňte svoju rannú šálku kávy za osviežujúci čaj. Mäta pieporná, púpava a zelený čaj sú známe pozitívnymi účinkami na pečeň. Navyše popíjanie vychladeného čaju je skvelý spôsob, ako poraziť horúčavy. - Hýbte sa
Fyzická aktivita pomáha zvyšovať prietok krvi do pečene, čím pomáha pri detoxikácii. Takže si zašnurujte tenisky a choďte na rýchlu prechádzku alebo na bicykel. Robte tak skoro ráno alebo podvečer, keď nie sú horúčavy také intenzívne. - Doprajte si kvalitný spánok
Naša spoločnosť je chronicky nevyspatá. Tak v lete spánkom nešetrite. Vaša pečeň robí veľa detoxikačnej práce práve počas spánku. Zamerajte sa na sedem až deväť hodín kvalitného spánku každú noc. Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním, udržiavajte v spálni chlad a tmu a aspoň hodinu pred spaním vypnite všetky obrazovky.
Pečeni pomôžu aj fosfolipidy
Pečeni postihnutej MASLD pritom môžeme tiež pomôcť fosfolipidmi. Siahnuť môžete po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.
Zdroje:
[1] Heat and health
[2] Hot weather and heat extremes: health risks
[3] NAFLD: a multisystem disease
[4] Top 9 Ways to Keep Your Liver Cool This Summer
Správu dodala Andrea Hinková z agentúry Accelerate.