Kategórie
Tlačové správy

V lete sú už samotné horúčavy pre organizmus peklom

Fast food na kúpalisku je už len pekelný bonus.

Na leto sa vždy tešíme a potom prídu horúčavy, a pokiaľ nie sme v kli­ma­ti­zo­va­nej miestnosti alebo aspoň po krk vo vode, trpíme. Fyzicky aj psychicky. Pri vysokých teplotách sa orga­nizmus prestáva svoj­po­mocne ochla­dzo­vať a trpia všetky orgány. Zvyšuje sa teplota tela, hustne krv, namáha sa srdce, obličky, pľúca, mozog aj pečeň.

Základom „prežitia“ v horúčavách je piť dostatok vody, počas najväčších horúčav sa vyhýbať priamemu slnku a jesť ľahšie stráviteľné jedlá. Práve tie by mohli pomôcť celoročne namáhanej pečeni. Lenže často namiesto toho, aby sme si vychutnávali čerstvé ovocie a ze­le­ni­nu a dali príležitosť stre­do­morskej strave, dávame pečeni na kú­pa­liskách či v do­vo­len­ko­vých rezortoch zabrať.

[1] Podľa údajov Svetovej zdravotníckej organizácie bude frekvencia a in­ten­zi­ta ho­rú­čav v 21. sto­ro­čí v dôsledku klimatických zmien naďalej rásť. Predĺžené obdobia vysokých denných a nočných teplotných podmienok vytvárajú kumulatívny stres v ľudskom tele, čím sa zvyšuje riziko ochorenia a smrti v dôsledku vystavenia teplu.

Starnutie populácie a rastúca prevalencia neprenosných ochorení (respiračné choroby, kardiovaskulárne choroby, cukrovka, demencia, obličkové choroby a choroby pohybového ústrojenstva) znamená, že populácia je náchylnejšia na negatívne vplyvy tepla. Mestá nie sú navrhnuté tak, aby minimalizovali akumuláciu a tvorbu mestského tepla, strata zelene a nevhodné bytové materiály (napríklad plechové strechy) ešte zosilňujú vystavenie ľudí nadmernému teplu.

[2] V podmienkach extrémneho tepelného stresu môže byť prekro­če­ná ter­mo­re­gu­lačná ka­pa­cita tela, čo má za následok ocho­re­nie v dôsledku prehriatia, ktoré môže prejsť do úpalu, ktorý, ak sa nelieči, môže byť smrteľný. Vysoké teploty v kombinácii s isché­miou a zvý­še­ným oxidačným stresom po re­distri­bú­cii krvi môžu spôsobiť poškodenie buniek, tkanív alebo orgánov, pričom naj­väč­šie riziko je pre mozog, srdce, obličky, črevá, pečeň a pľúca.

Horúce počasie zasahuje aj pečeň

Vysoké teploty sú záťažou pre celý organizmus, vrátane pečene, detoxikačného centra nášho tela. Pečeň neustále spracováva všetko, čo jete a pijete. Počas horúcich dní môžu de­hydra­tá­cia, ťažké jedlá a zvý­še­ná kon­zu­má­cia alko­holu pečeň preťažiť, čo sťažuje jej bez­problé­mo­vý chod. Toto jej mi­mo­riadne úsilie môže viesť k únave, poruchám trávenia a tiež k zhor­še­niu už existujúcich ochorení pečene.

Pokiaľ ide o pečeň a jej zdravie, dlho­do­bo najmä pod vplyvom konzumácie vysoko spra­co­va­ných potravín a se­da­vého život­ného štýlu, rastie počet prí­pa­dov ochorenia spô­so­be­né­ho hro­ma­de­ním tuku v pe­čeni – ne­alko­ho­lo­vá steatóza (stu­ko­va­te­nie) pe­če­ne aso­cio­vaná meta­bo­lickou dysfunkciou pečene, známa pod skratkou MASLD. A MASLD je hlavnou príčinou zdravotných problémov súvisiacich s pečeňou.

[3] Celosvetová prevalencia MASLD je na úrovni 30 % a stále sa zvyšuje. Pred­pokladá sa, že sa do roku 2030 stane naj­čas­tej­šou indi­ká­ciou na transplan­tá­ciu pečene. Za posledné desať­ročie sa ukázalo, že MASLD sa ne­ob­me­dzuje len na cho­robnosť a úmrtnosť súvisiacu s pe­če­ňou, ale stále pribúdajú dôkazy o tom, že je to multi­systé­mo­vé ochorenie, ktoré postihuje extra­he­pa­tálne orgány a re­gu­lačné dráhy. Napríklad MASLD zvyšuje riziko diabetes mellitus 2. typu, kar­dio­vasku­lár­nych ochorení a chro­nického ocho­re­nia obličiek. Hoci primárna patológia pečene pri MASLD ovplyv­ňu­je štruk­tú­ru a funkciu pečene, čo spôsobuje morbiditu a úmrtnosť na cirhózu, zlyhanie pečene a prípadne he­pa­to­ce­lu­lár­ny kar­ci­nóm, väčšinu úmrtí medzi pacientmi s MASLD možno pripísať kar­dio­vasku­lár­nym ochoreniam.

Samotná MASLD, a najmä jej včasné štádium, zvyčajne nespôsobuje vážne poškodenia. Ak sa však zhorší, môže to viesť k vážnemu poškodeniu pečene, od fibrózy až k cirhóze, ktorá môže viesť k zlyhávaniu, keď pečeň prestáva správne fungovať.

Leto a životný štýl

Počas letných mesiacov sa ľudia častejšie stretávajú, vyrážajú za dobro­družstvom, a na do­vo­lenky. K dobro­družstvám pod stanom patria grilovačky a alko­hol, kúpaliská po­nú­kajú všetky možné prie­my­selne vysoko spra­co­va­né jedlá.

No a dovolenkové rezorty sú zárukou takmer ne­ko­neč­né­ho množstva aj nezdravých jedál pod hlavičkou all inclusive.

A tak často aj ľudia, ktorí od jari chudnú do plaviek a často držia nezmy­sel­né diéty a pôsty namiesto zmeny životného štýlu, si v lete doprajú. Žiaľ, aj veľa nezdravého. Okrem nezdra­vé­ho jojo efektu a nie­koľ­kých kilo­gra­mov navyše, si tak ešte viac zaťažia pečeň.

Čo môžete urobiť tento rok inak?

Tu je 8 veľmi jednoduchých spôsobov, ako si toto leto schladiť pečeň. [4]

  1. Hydratácia
    Počas bežných teplotných podmienok majú podľa Európskeho úradu pre bezpečnosť potravín ženy vypiť aspoň 2 litre vody a muži 2,5 litra. Ak ste na slnku a potíte sa, vypite ešte viac.
  2. Obmedzte vysoko spracované potraviny
    Letné grilovačky, rýchle občerstvenie na kúpaliskách, hamburgery, čipsy a iné vysoko spracované potraviny, sú možno lákavé, ale zaťažujú pečeň. Obmedzte preto ich príjem na mi­ni­mum.
  3. Jedzte veľa ovocia a zeleniny
    Leto je obdobím hojnosti, pokiaľ ide o čerstvé výrobky. Naplňte svoj tanier farebným ovocím a zeleninou, ako je melón, uhorka a listová zelenina. Tieto potraviny nie sú len hydratačné, ale sú tiež plné antioxidantov a živín, ktoré podporujú zdravie pečene. Mi­mo­cho­dom, v tých letoviskách ich majú neúrekom, tak namiesto sladkých koláčikov si dajte ich domáce ovocie.
  4. Poznáte ochladzujúce potraviny?
    Tradičná čínska medicína navrhuje začleniť do svojho jedálnička počas letných mesiacov „ochladzujúce“ potraviny, ktoré pomôžu vyrovnať vnútornú teplotu tela. Určite jedzte uhorky, vodný melón a ko­ko­so­vú vodu, ktoré vám pomôžu ochladiť pečeň.
  5. Povedzte áno citrusom
    Citróny, limetky a grapefruity nie sú len osviežujúce. Sú tiež nabité vitamínom C a ďalšími zlú­če­ni­na­mi, ktoré pod­po­ru­jú zdravie pečene. Vytlačte trochu citrusov do vody, pokvap­kajte ním šaláty alebo vyšľahajte pikantnú marinádu na grilovanú zeleninu.
  6. Vymeňte kávu za čaj
    Vymeňte svoju rannú šálku kávy za osviežujúci čaj. Mäta pieporná, púpava a ze­le­ný čaj sú známe pozitívnymi účinkami na pečeň. Navyše popíjanie vychladeného čaju je skvelý spôsob, ako poraziť horúčavy.
  7. Hýbte sa
    Fyzická aktivita pomáha zvyšovať prietok krvi do pečene, čím pomáha pri detoxikácii. Takže si zašnurujte tenisky a choďte na rýchlu prechádzku alebo na bicykel. Robte tak skoro ráno alebo podvečer, keď nie sú horúčavy také intenzívne.
  8. Doprajte si kvalitný spánok
    Naša spoločnosť je chronicky nevyspatá. Tak v lete spánkom nešetrite. Vaša pečeň robí veľa detoxikačnej práce práve počas spánku. Zamerajte sa na sedem až deväť hodín kvalitného spánku každú noc. Vytvorte si relaxačnú rutinu pred spaním, udržiavajte v spálni chlad a tmu a aspoň hodinu pred spaním vypnite všetky obrazovky.

Pečeni pomôžu aj fosfolipidy

Voľnopredajný liek Essentiale 300 mg

Pečeni postihnutej MASLD pritom môžeme tiež pomôcť fosfolipidmi. Siahnuť môžete po voľ­no­pre­daj­nom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne fosfo­li­pi­dy – prírodné látky blízke fosfo­li­pi­dom, ktoré sa pri­ro­dze­ne vyskytujú v ľudskom tele. Esen­ciálne fosfolipidy obsahujú ne­na­sý­te­né mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú me­ta­bo­lické procesy v pe­če­ni. Hlavnou výhodou esen­ci­ál­nych fos­fo­li­pi­dov je ich veľmi dobrá zná­šan­li­vosť a mi­ni­mál­ne ved­ľaj­šie účinky.

Zdroje:

[1] Heat and health
[2] Hot weather and heat extremes: health risks
[3] NAFLD: a multisystem disease
[4] Top 9 Ways to Keep Your Liver Cool This Summer


Správu dodala Andrea Hinková z agen­tú­ry Acce­le­rate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *