Kategórie
Tlačové správy

Medzinárodný deň vlkov v ZOO Bratislava

Zažite Vlčiu hodinku s cho­va­te­ľom.

Vlk eurázijský (ZOO Bratislava)
Vlk eurázijský (ZOO Bratislava).

Vlky majú pre našu prírodu kľúčový význam. Pri prí­le­ži­tosti Medzi­ná­rod­ného dňa vlkov si ZOO Bra­tislava pri­po­mína vzácnosť a vý­ni­močnosť týchto šeliem. Pri vý­behu vlkov eurázijských sa v utorok 13. 8. 2024 o 14.30 h uskutoční je­di­nečné stretnutie s ich cho­va­te­ľom, Vlčia hodinka. Návštev­níci bližšie spoznajú život vlkov ako aj jed­notli­vých členov svorky.

„Našu svorku tvorí alfa pár a ich traja potomkovia, pričom do­mi­nan­tnou je hlavná samica, ktorá udržuje hie­rar­chiu a po­ria­dok vo svorke. Vlk je úchvatné zviera, veľmi citlivé a pragma­tické. Jeho funkcia pre rov­no­vá­hu v prí­rode je ne­zastu­pi­teľ­ná“, pribli­žuje ich chovateľ Peter Seleštiansky. „Fasci­nuje ma nesku­točná čistota vlka – za­bi­ja­ka, s kto­rou sa stará o prí­rodu a udržuje v nej po­ria­dok. Vlky lovia to, čo v prí­rode nemá byť, slabé a choré jedince, re­gu­lu­jú po­pu­lá­ciu kopytníkov. Sú to plaché zvieratá, ľudí sa boja a vy­hý­bajú sa im. Chov vlkov v zoo je bez­kontaktný. K našej svorke musím pristu­po­vať veľmi vnímavo, sle­do­vať náladu zvierat, pre­tože aká­koľ­vek nezvy­čajná situácia môže vyústiť do stre­so­vej reakcie zvierat.“

Vlk eurázijský je vlajkový druh s vysokou kultúrnou hodnotou a od vzniku ZOO Bratislava bol súčasťou kolekcie zvierat až do začiatku 80. rokov. Vtedy bol pôvodný výbeh vlkov odstránený pre výstavbu diaľnice. Chov vlkov eurázijských bol obnovený v roku 2006. V rámci zoologických záhrad pôsobiacich v Európe riadi chov vlkov eurázijských koordinátor, na základe ktorého odporúčaní sa v januári 2024 uskutočnil presun 5 vlkov z holandskej ZOO Amersfoort do ZOO Bratislava.

Pozrite si video na Facebooku s názvom Zažite Vlčiu hodinku s chovateľom.

Návštevou zoologickej záhrady pod­po­ru­je­te sta­rostli­vosť a och­ranu vzácnych a ohro­ze­ných ži­vo­čí­chov a ich možný návrat do di­vo­kej prí­rody. Spo­loč­nými silami tak prispie­vame k za­cho­va­niu roz­ma­ni­tosti druhov na Zemi.

Ďakujeme!

ZOO Bratislava

Autorka: Mgr. Alexandra Ritterová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *