Legionella číha aj v ohrievačoch vody.
Množstvo ochorení zapríčinených nebezpečnou baktériou legionella na Slovensku mierne klesá. Kým pred piatimi rokmi evidoval Úrad verejného zdravotníctva SR 87 pacientov s potvrdenou legionárskou chorobou, v roku 2022 ich bolo už 108 a vlani zaznamenali 76 prípadov.
Legionella je vodná baktéria, ktorá môže spôsobiť závažné zápaly pľúc, a dokonca aj smrť. Darí sa jej v stojatej teplejšej vode a izolovaná bola aj zo zásobníkov vody či bojlerov. Problémom s ňou sa však v domácnosti môžete vyhnúť. Odborníci zo spoločnosti Stiebel Eltron Slovakia radia ohrievať vodu v zásobníkoch pri teplote viac ako 55 °C, dlhšie stagnujúcu vodu v bojleri často meniť či stav bojlera pravidelne kontrolovať.
Počet ohlásených prípadov legionelly sa každoročne ráta v desiatkach. Práve táto baktéria spôsobuje aj legionársku chorobu, ktorou sa podľa štatistík každý rok v EÚ nakazí viac ako 6 000 ľudí, a iac ako 250 z nich jej podľahne. V súčasnosti je opísaných vyše 60 druhov rôznych baktérií rodu legionella, pričom takmer polovica z nich dokáže infikovať aj ľudí. Jej úmrtnosť je 5 až 15 percent, ak sa však nelieči antibiotikami, zabiť môže až 40 percent nakazených. Na Slovensku bol dlhodobo hlásený nízky výskyt tohto ochorenia, avšak pred a počas obdobia pandémie nového koronavírusu začali aj u nás množstvá nakazených kontinuálne pribúdať. Kým ešte v roku 2018 bolo potvrdených 54 pacientov s legionárskou chorobou, v roku 2020 to bolo už 104 ľudí, a v priebehu roka 2021 bolo podľa Úradu verejného zdravotníctva SR dokonca hlásených 148 ochorení.
„Legionella je jeden z najčastejších vyvolávateľov pneumónií. Legionárska choroba zvyčajne postihuje ľudí vo veku nad 50 rokov a pacientov s oslabenou imunitou. Prejavuje sa zápalom pľúc, vysokou teplotou, kašľom či poruchami vedomia. Infekcia môže v niektorých prípadoch prerásť aj do sepsy a multiorgánového zlyhávania a v desatine prípadov môže končiť smrťou. Nevyhnutná je preto včasná liečba. U mladších ľudí môže legionella spôsobiť takzvanú pontiacku horúčku. Ide o miernejší prejav ochorenia, ktorý nespôsobuje zápal pľúc. Má podobné prejavy ako chrípka, s ktorou sa zamieňa, a úmrtnosť je prakticky nulová. Ochorenie zvyčajne odíde samo bez toho, aby sa rozpoznalo,“ vysvetľuje infektológ Peter Sabaka.
Legionelle sa darí rozmnožovať vo forme biofilmu a sedimentu vo vnútri potrubí a ohrievačov vody zvyčajne pri teplotách vody 25 až 50 °C a predovšetkým v dlhšie stagnujúcej vode. Človek sa môže nakaziť aj vdýchnutím kontaminovaného aerosólu napríklad pri sprchovaní. Lekári aj odborníci preto odporúčajú ohrievať vodu teplotou nad touto hranicou, lebo pri nej baktéria pomerne rýchlo zomiera. Veľa (nielen) slovenských domácností využíva pre prípravu teplej vody zásobníkové ohrievače vody. Hoci sú technológie a materiály, ktoré sa používajú na ich výrobu, optimalizované, je potrebné, aby sa o niektoré správne nastavenia bojlera starali aj sami užívatelia.
„Aby sme zamedzili výskytu legionelly, teplota studenej vody nemá byť vyššia ako 25 °C. 30 sekúnd po úplnom otvorení výtokovej armatúry musí vytekať teplá voda s teplotou 50 °C. Aspoň takúto teplotu by mala dosahovať teplá voda v potrubí, pričom v ohrievači vody by mala mať minimálne 55 °C,“ hovorí Alžbeta Jendrichovská, technická špecialistka spoločnosti Stiebel Eltron Slovakia s tým, že sedimenty v zásobníkoch by mali byť odstraňované aspoň raz ročne. Vodu v potrubí treba vymeniť minimálne raz za týždeň, najmä v prípade, ak človek nie je dlhší čas doma. „Po návrate odporúčam vykonať termickú dezinfekciu. Preventívne ju môžete vykonávať tak, že zvýšite teplotu vody na 60 °C po dobu 20 minút, na 65 °C po dobu 10 minút alebo na 70 °C po dobu päť minút a následne vypustiť vodu v každom odbernom mieste,“ dopĺňa.
Legionella sa môže v umelom prostredí rozmnožovať aj pri nesprávnej údržbe vodovodných rozvodných systémov či zásobníkových ohrievačov vody. Nevyhnutné je preto zariadenia na ohrev vody nielen nastavovať na potrebnú teplotu, ale aj pravidelne kontrolovať. Dôležité je to z hľadiska zdravia aj nákladov na energie a predchádzania škodám na majetku. Šetrenie v tejto súvislosti sa totiž naozaj nevypláca.
„Jedným z dôvodov, kedy treba bojler skontrolovať, je napríklad dlhý čas ohrevu na požadovanú teplotu. Tá nám jasne napovedá, že ohrievacie teleso alebo iný zdroj ohrevu nie je v úplnom poriadku alebo je ohrievač vody zavápnený. Chyba tak môže byť na viacerých miestach naraz a za zváženie stojí servisná kontrola a oprava. Navyše, ak sa problém s neštandardne dlhým časom ohrevu nerieši, môže vyústiť aj do ďalších komplikácií. Ak má však bojler už za sebou desiatky rokov, treba zvážiť jeho výmenu – z bezpečnostného, ekonomického, zdravotného aj ekologického hľadiska,“ dodáva Alžbeta Jendrichovská, technická špecialistka spoločnosti Stiebel Eltron Slovakia.
Správu dodal Martin Erdöfy z PR Clinic.