Kategórie
Tlačové správy

Chuť do jedla prevalcovala prirodzený inštinkt a výsledkom je chorá pečeň

Všimli ste si, že v letných mesiacoch jete zdravšie, dávate si na tanier viac ze­le­ni­ny a kon­zu­mu­je­te aj viac ovocia?

Letné obdobie je pre mnohých reštartom no­vo­roč­ných pred­sa­vzatí o zdrav­šom životnom štýle, vrá­ta­ne zdravej stravy a aktív­ne­ho pohybu. Často ich spolu s vetrom odnesú prvé chladné dni. A znovu sme tam, kde sme byť ne­chce­li.

A tak sa dostávame k otázke: Prečo v zime viac jeme a málo sa hýbeme? A prečo počas chladných mesiacov jeme nielen viac, ale aj menej kvalitné, prípadne vysoko spra­co­va­né jedlá? Iste, môžu za to aj jesenné hody a tiež via­nočné sviatky, ale je v tom aj niečo viac.

Pozrime sa na štúdiu, v ktorej japonskí vedci skúmali a hod­no­ti­li zmeny ba­zál­ne­ho me­ta­bo­lizmu (BMR) súvisiace s klímou a ich vzťah k fy­zickej aktivite. V Ja­pon­sku existujú podobne ako u nás, štyri ročné obdobia a jasný teplotný rozdiel medzi letom a zimou. Vedci už dlhšie pozorovali, že BMR sa zvyšuje v zime a klesá v lete. V štúdii o sezónnych variáciách BMR sa uvádza, že bazálny me­ta­bo­lizmus sa u ja­pon­ských mužov zvýšil o 6 %, keď teplota klesla z 15 na 5 stupňov Celzia.

Predpokladá sa teda, že v chladnom počasí sa me­ta­bo­lizmus zvy­šu­je, aby sa udržala telesná teplota a prispô­so­bil sa chladnému počasiu.

Výsledky štúdie japonských vedcov tiež poukázali na to, že príjem potravy súvisí nielen s klímou, ale aj s men­tál­nym nasta­ve­ním a fy­zickou aktivitou. Zimná depresia a sezónna afektívna (emo­ci­o­nál­na) po­ru­cha, ktoré sa prav­de­po­dobne vyskytujú v regiónoch s krátkym slnečným svitom, údajne zvyšujú chuť do jedla a príjem sacharidov v zime. Okrem toho s fyzickou aktivitou súvisia aj mentálne aspekty a hovorí sa, že depresia je nízka, keď je fyzická aktivita vysoká. A opačne.

Čo to znamená v ľudskej reči? V zimných, chladných obdobiach naše telo „túži po kalóriách a tukoch“, aby stabilizovalo svoju teplotu. Navyše sa v zimných mesiacoch málo hýbeme, čomu nepomáha ani pomerne častá sezónna afektívna porucha, ktorá je odpoveďou na málo svetla a veľa tmy.

Chladné mesiace sú navyše plné hodov (husacina, kačacina) a via­nočné sviatky tiež z hľa­diska príjmu potravy pečeni ne­po­má­ha­jú.

Okrem toho je naša spoločnosť chronicky nevyspatá. Spojenie medzi spánkom a me­ta­bo­lickou dys­funkciou nájdeme už v ranej rímskej medicíne a príliš málo spánku sa spája s obezitou a mnohými kar­dio­me­ta­bo­lickými ocho­re­niami.

A je tu ešte jeden fakt, ktorý by vám možno ani nenapadol, no je zaujímavý. Pod­ve­do­mý strach, že v zime nenájdeme potrebné živiny. Aj pre toto dedičstvo predkov (tzv. gén prežitia), ktoré v sebe nosíme, máme tendenciu v zime svoje telo zásobovať podobne, ako to robia medvede.

Čo k tomu dodať? Počas našej sedem miliónov rokov trvajúcej evolučnej cesty dominovali dva sezónne výkyvy – ne­dosta­tok kalórií a mierny stres z chladu. Vyriešili sme obidve. Chladenie a preprava zásadne zmenili potraviny, ku ktorým máme prístup, a prostredie, v ktorom žijeme. Menej spíme a sme vystavení podstatne väčšiemu množstvu umelého svetla, najmä v zimných mesiacoch. Obezita a chronické ochorenia sa naj­čas­tej­šie vysky­tu­jú u ľudí, ktorí sa udržiavajú v teple a sú „nadvyživení“. Podobne ako v cirkadiánnom cykle a ako väčšina ostatných živých organizmov je rozumné veriť, že tiež reagujeme na ročné obdobia a nosíme v sebe gén prežitia na zimu.

O nutnosti zdravej stravy za začalo hovoriť už v 19. sto­ro­čí, o tom, že tá nezdravá škodí pečeni sa hovorí najmä v ostatných rokoch. Dovtedy bol tento životne dôležitý orgán spájaný najmä s nad­mer­ným pitím alko­ho­lu.

Wilbur O. Atwater, vedúci odborník na výživu 19. sto­ro­čia, na­pí­sal:

„V našej praxi jedenia máme tendenciu byť príliš ovplyvnení chuťou a diktátom podnebia. Sme náchylní nechať prirodzený inštinkt prekonať získanou chuťou do jedla. Musíme dodržiavať našu stravu a regulovať chuť do jedla rozumom. Pritom nám môže veľmi pomôcť poznanie toho, čo naše jedlo obsahuje a ako slúži svojmu účelu vo výžive.“

Vedecký pokrok a dostupnosť informácií o potravinách v mnohých prípadoch prevalcovala práve tá získaná chuť do jedla. Často takého, ktoré nášmu zdraviu neprospieva. A tu sa dostá­va­me k pe­če­ni, naj­väč­šie­mu orgánu v našom tele. Odstra­ňu­je toxíny z krvného obehu, udržiava zdravú hladinu cukru v krvi, reguluje zrážanie krvi a vykonáva stovky ďalších dôležitých funkcii, preto si môže náš mozog zapísať, že sa o tento orgán musíme starať. Pečeň je superman medzi orgánmi čo však neznamená, že ho môžeme ako­koľ­vek zaťažiť a on to proste vyrieši.

Nevyrieši, ochorenie spôso­be­né hro­ma­de­ním tuku v pe­če­ni sa nazýva me­ta­bo­licky aso­cio­va­ná ste­a­to­tická choroba (stu­ko­va­te­nie) pečene a je známe pod skratkou MASLD. A MASLD je hlavnou príčinou zdra­vot­ných problémov súvisiacich s pečeňou.

Prečo je dôležité o tom stále hovoriť a apelovať na ľudí? Lebo ce­lo­sve­to­vá pre­va­len­cia MASLD je na 30 % a stále sa zvyšuje. Samotná MASLD a najmä jej včasné štádium zvyčajne nespôsobuje vážne škody. Ak sa však zhorší, môže to viesť k vážnemu poškodeniu pečene, od fibrózy až k cirhóze, ktorá môže viesť k zlyhávaniu, keď pečeň prestáva správne fungovať.

Je teda nesmierne dôležité diagnostikovať stukovatenie pečene včas a ideálne vzniku tohto ochorenia predchádzať. Ako pri väčšine ochorení, aj v tomto prípade je najdôležitejšia prevencia. Tá spočíva v konzumácii zdravých jedál a pravidelnom pohybe.

Pečeni pomôžu aj fosfolipidy

Pečeni postihnutej MASLD pritom môžeme pomôcť fosfolipidmi. Siahnuť môžete po voľnopredajnom lieku Essentiale® 300 mg, ktorý obsahuje esenciálne fosfolipidy – prírodné látky blízke fosfolipidom, ktoré sa prirodzene vyskytujú v ľudskom tele. Esenciálne fosfolipidy obsahujú nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú súčasťou bunkových membrán, a prispievajú tak k regenerácii a lepšej funkcii pečeňových buniek. Tým celkovo zlepšujú metabolické procesy v pečeni. Hlavnou výhodou esenciálnych fosfolipidov je ich veľmi dobrá znášanlivosť a minimálne vedľajšie účinky.

Voľnopredajný liek Essentiale 300 mg

Vedeli ste, že:

Cirkadiánny rytmus (alebo režim) je pravidelný 20 – 28 hodinový cyklus, počas ktorého prebiehajú všetky dôležité biologické a fyziologické procesy v našom organizme na úrovni mysle aj tela. Tieto procesy sa riadia tzv. biologickými hodinami v našom tele. Jedným z najdôležitejších procesov v cirkadiánnom rytme ľudí je spánkový cyklus.

Koncept „kalórií“ vznikol v roku 1800 v prostredí s obmedzenou dostupnosťou potravín, predovšetkým ako prostriedok na definovanie ekonomických ekvivalentov energetickej hustoty potravinových substrátov. Čoskoro potom boli definované energetické hustoty hlavných makro­živín – tukov, bielkovín a sacharidov. V priebehu niekoľkých desaťročí od svojho vzniku sa však „kalórie“ stali komerčným nástrojom pre priemyselné odvetvia na propagáciu konkrétnych potravinárskych výrobkov bez ohľadu na prínos pre zdravie. Moderné technológie zmenili naše životné podmienky a zmenili náš vzťah k jedlu z vzťahu prežitia k chuti.

Vedecký pokrok dosiahnutý počas 1840. rokov znamenal začiatok modernej vedy o výžive. Potraviny boli teraz klasifikované ako bielkoviny, sacharidy alebo tuky založené na väčšine makroživín, zdôrazňujúc skutočnosť, že celé potraviny zvyčajne obsahujú zmes zložiek.


Zdroje:

  1. Relationship between Seasonal Changes in Food Intake and Energy Metabolism, Physical Activity, and Body Composition in Young Japanese Women
  2. The “Metabolic Winter” Hypothesis: A Cause of the Current Epidemics of Obesity and Cardiometabolic Disease
  3. Center for Liver Disease and Transplantation
  4. Non-alcoholic fatty liver disease (Nealko­ho­lické tu­ko­vé ocho­re­nie pe­če­ne – NAFLD)

Správu dodala Andrea Hinková z agen­tú­ry Acce­le­rate.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *