Kategórie
Tlačové správy

Ešte týždeň môžete hlasovať za európsky strom roka

Milovníci stromov zo Slovenska majú posledné dni na hlasovanie za slovenského finalistu, vzácny 700-ročný Dub z Drnavy, ktorý sa uchádza o titul Európsky strom roka 2021. Posledný týždeň (22. – 28. 2. 2021) je však hlasovanie tajné.

Európsky strom roka

Vo finále ankety Európsky strom roka sa každoročne ocitnú víťazi národných súťaží zo štátov naprieč Európou.

„Sme veľmi radi, že tento rok zastupuje Slovensko v európskom finále vzácny a prastarý Dub letný z Drnavy, ktorý má viac ako 700 rokov a ktorý v hlasovaní doteraz získal viac ako 22 tisíc hlasov,“ povedala Martina Ragalová z Nadácie Ekopolis, ktorá je členom Environmental Partnership Association, ktorá súťaž organizuje.

Víťaz tohoročnej ankety bude oficiálne vyhlásený počas online konferencie, ktorá sa bude konať 17. marca 2021 o 13.00 h. Konferencie sa zúčastnia členovia Európskeho parlamentu a patróni ankety Luděk Niedermayer a Michal Wiezik spolu s ostatnými zástupcami európskych či národných inštitúcií a organizácií.

Príbehy všetkých finálových stromov i samotné hlasovanie je uverejnené na oficiálnej webovej stránke www.treeoftheyear.org. Každý hlasujúci má dva hlasy, ktoré môže prideliť dvom ľubovoľným stromom. Tento rok súťažia stromy z Belgicka, Holandska, Francúzska, Španielska, Portugalska, Bulharska, Chorvátska, Slovenska, Česka, Maďarska, Poľska, Ruska, Spojeného kráľovstva a Talianska. Na víťazný strom, ktorý získa titul Európsky strom roka, čaká finančná odmena určená na jeho odborné ošetrenie alebo výsadbu stromov v jeho okolí.

Tree of the Year

Príbeh Staručkého dubu z Drnavy, ktorý reprezentuje Slovensko

Druh: Dub letný
Latinský názov: Quercus robur L.
Vek: 700 rokov
Obvod: 528 cm
Výška: 14 m
Región: Drnava, okres Rožňava, Košický kraj, Slovensko
GPS súradnice: N 48° 38.669′ E 20° 39.706′

Prastarý dub z Malej Pešti
Starý dub sa nachádza pri bývalom areáli slávnych Drnavských železiarní grófa Andrássyho. Práve tu sa v 40. rokoch 19. storočia odlievali konštrukčné diely slávneho Reťazového mosta „Lánchíd“ v Budapešti, za čo si obec vyslúžila prezývku „Kis Pest – Malá Pešť“. Dnes je tento strom jedným zo zastavení na náučnom chodníku na starej obchodnej ceste a je neodmysliteľným symbolom obce už niekoľko generácií. Zmienka o dube sa nachádza v obecnej kronike už v roku 1670.

Viac informácií o ankete Európsky strom roka: www.treeoftheyear.org.

Pozri: Dub z Malej Pešti stromom roka 2020 a Hľadáme európsky strom s najsilnejším príbehom.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *