Kategórie
Tlačové správy

Pre celospoločenský zmier navrhujeme tri nevyhnutné predpoklady

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k trom predpokladom pre celospoločenský zmier.

Atentát na premiéra Roberta Fica sme opakovane odsúdili, podporili sme aj koaličné uznesenie národnej rady. Rozličný politický názor totiž nemôže viesť k násiliu.

Napriek tomuto spoločnému gestu na úrovni parlamentu však nenávisť neutícha, masmédiá či opozícia sú zo strany koalície obviňovaní naďalej. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) preto ponúka tri konkrétne predpoklady, ktoré sú nevyhnutné na dosiahnutie celospoločenského zmieru.

„Prvým je zastavenie vulgárnych a osobných útokov na masmédiá, novinárov a politických oponentov. Druhým predpokladom je zaručená sloboda slova a slobodných masmédií a tretím zriadenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra, v ktorej by bola zastúpená opozícia aj koalícia,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling.

Vládne útoky na masmédiá podľa jeho slov totiž nepoľavili, práve naopak, ešte viac sa zintenzívnili.

„Sme svedkami neakceptovateľného tlaku na slobodné masmédiá a slobodu slova. Vládna koalícia sa snaží akýkoľvek náznak kritiky otočiť. Buď atentát schvaľujete alebo ste aktivista či slniečkár, ktorých treba umlčať,“ povedal s tým, že takto celospoločenský zmier nevyzerá.

Nezávislé masmédiá považuje líder SaS za základný prvok demokracie.

SaS preto vyzýva partnerov v opozícii aj koalíciu, aby o navrhnutých bodoch diskutovala a prispela k zastaveniu nenávisti a rozdeľovaniu Slovenska.

„Sloboda, ktorú naša strana háji už 15 rokov, sa momentálne ukazuje ako najdôležitejšia a zároveň najohrozenejšia hodnota pre zachovanie demokracie na Slovensku,“ dodal Branislav Gröhling.

Podľa tímlídra SaS pre kultúru Reného Paráka sme svedkami situácie, keď vláda zneužíva svoju moc a snaží sa ovládnuť verejnoprávne masmédiá, bojkotuje seriózne kritické nezávislé masmédiá, a tým pádom chce manipulovať a ovplyvňovať kritický charakter spravodajských relácií. Sme však svedkami aj toho, že akcionári a iné súkromné strany, ktoré vlastnia masmédiá, chcú získať výhody tak, že ich aktivity presahujú rovnováhu medzi podnikaním a slobodou prejavu masmédií.

„Nedávne trendy v masmédiách a hybridná vojna s Ruskom najmä v online priestore podnietili členské krajiny, aby zvážili prijatie zákonov na reguláciu poskytovania mediálneho obsahu. Prijať treba aj opatrenia na to, aby majitelia, akcionári a poskytovatelia mediálnych služieb zaručili redakčnú nezávislosť,“ povedal René Parák.

Ako dodal, je nevyhnutné, aby existovali záruky na uplatňovanie redakčnej slobody v celej únii, aby sme dostávali pravdivé, overené, odborné a kvalitné informácie.

„V opačnom prípade nám hrozí scenár ako v Maďarsku, kde sú kritické hlasy umlčiavané,“ doplnil.

Jedným z navrhovaných predpokladov na celospoločenský zmier je aj zriadenie medzinárodnej vyšetrovacej komisie k atentátu na premiéra, v ktorej by boli zastúpené koalícia aj opozícia. Podľa poslanca NR SR za SaS Juraja Krúpu pritom nejde o nič nové, takáto komisia za bývalej vlády v prípade inej krízovej situácie existovala a boli v nej koaliční aj opoziční zástupcovia plus rôzni experti. Komisie navyše vznikajú aj v zahraničí.

„Výnimočné situácie si vyžadujú výnimočný postup. Existujú totiž rôzne interpretácie atentátu, a tak má byť zámerom komisie predchádzať a vyšetrovať aj dezinformácie alebo dezinterpretácie, ako aj dozerať na to, aby nedošlo k ďalším pochybeniam,“ povedal Juraj Krúpa.

Ak chceme podľa jeho slov mier, mali by sme sa vedieť spoločne dohodnúť, že nám na ňom záleží.

„Že bude atentát vyšetrený poctivo, informácie sa nebudú zneužívať v politickom boji a postupne sa dopracujeme k utlmeniu vášní. Vytvorenie komisie je jediná správna cesta, ako sa vyhnúť dezinformáciám v súvislosti s atentátom,“ dodal Juraj Krúpa, ktorý verí, že koalícia nebude mať s jej vytvorením problém.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *