Kategórie
Tlačové správy

Nebudeme súhlasiť s daňou zo sladených nápojov

Tlačová správa strany Sloboda a So­li­da­ri­ta (SaS) k schvá­le­nej dani zo sla­de­ných nápojov.

Vláda SR dnes schválila novú daň zo sla­de­ných nápojov.

Po našom tlaku, hromadnej pripomienke a následnom rozporovom konaní dodržala sľub, že nová daň sa nebude týkať proteínových a jogurtových nápojov, čo pôvodný návrh vlády zahŕňal. Strana Sloboda a Solidarita (SaS) sa proti tomu ostro postavila, výsledkom čoho je čiastkový úspech.

„Sme radi, že ministerstvo financií vypustilo z pôvodného zámeru zdaňovať aj proteínové a jogurtové nápoje. Pre športovcov to je výrazný úspech. Mala by to však byť ale práca ministra športu, ktorý by mal športovcov ochraňovať a postaviť sa za nich. Je to však len čiastkový úspech, nová daň zo sladených nápojov nemala vzniknúť vôbec. Opäť raz na to doplatia všetci, pretože to v konečnom dôsledku predraží celkovú sumu nákupu. Vláda by mala začať výrazne šetriť na sebe a svojich výdavkoch a nezaťažovať občanov ďalšími vyššími daňami. Aj preto bude strana SaS hlasovať proti tejto dani,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

„Oceňujem, že ministerstvo financií aj po našom tlaku vypustilo vyššie dane aj pre mliečne či dojčenské nápoje, nápoje na rastlinnej báze alebo nápoje na lekárske účely. Celkový zákon je však stále pre občanov zlý,“ povedal Marián Viskupič.

Vláda podľa strany SaS priznáva, že je nevyhnutné kon­so­li­do­vať.

„Opäť sa to však deje na strane príjmov a nie výdavkov. Ku dnešnému dňu je pritom deficit na úrovni 4,8 miliardy eur. Navyše, tohoročný deficit sa vyvíja veľmi zle, no konsolidačné opatrenia vlády sú nepremyslené, neefektívne a aj zle nastavené. Daň zo sladených nápojov má budúci rok priniesť do štátneho rozpočtu 100 miliónov eur, čo je len kvapka v mori pre štátnu kasu, ale citeľný dopad pre bežného občana. Ministerstvo financií by malo prísť nie s vyššími daňami, ale so skutočným súborom opatrení, ako kon­so­li­do­vať 1,3 miliardy eur,“ doplnil pod­pred­seda SaS a tím­líder pre fi­nan­cie Marián Viskupič.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *