Kategórie
Tlačové správy

Minister Keketi musí jasne vysvetliť prenájom luxusnej budovy

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k prenájmu luxusnej budovy ministerstva cestovného ruchu a športu.

Sloboda a Solidarita

Zmluva na prenájom luxusnej budovy pre ministerstvo cestovného ruchu a športu v najlukratívnejšej časti Bratislavy bola konečne uverejnená, pričom informácie v nej sú ešte horšie, ako sa čakalo.

Podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) neexistuje exemplárnejší príklad rozhadzovania verejných financií, ako je spomínaný prenájom. Daňoví poplatníci totiž za rok prenájmu sídla ministerstva zaplatia takmer 1,8 milióna eur, za 10 rokov viac ako 20 miliónov eur a za 25 rokov viac ako 61 miliónov eur. Vyzývame preto ministra Dušana Keketiho, aby jasne a transparentne oznámil presné náklady prenájmu a zdôvodnil kritériá, podľa ktorých bola táto budova vyhodnotená ako najvýhodnejšia.

Základným pravidlom, ktorým sú politici povinní sa pri správe verejných financií riadiť, sú podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča hospodárnosť a efektívnosť. Politici totiž nemajú vlastné peniaze, všetko sú to financie občanov.

„Pri pohľade na aktuálny stav verejných financií, keď je hotovostný deficit štátneho rozpočtu 4,8 miliardy eur, pričom rozpočtovaný koncoročný deficit verejných financií približne 7,6 miliardy eur, je konanie ministra Keketiho dôkazom, že hospodárnosť ani efektívnosť mu nič nehovoria,“ povedal Marián Viskupič s tým, že sa navyše vynárajú rôzne podozrenia z klientelizmu.

Toto konanie je dôkazom, že SNS si absolútne neváži občanov.

Marián Viskupič je presvedčený, že pri danom stave verejných financií nemalo nové ministerstvo vôbec vzniknúť.

„Suma 260 miliónov eur, čo je jeho rozpočet, mala byť použitá oveľa efektívnejšie a zmysluplnejšie,“ poznamenal.

Zo zmluvy vyplýva, že cena prenájmu na m² na mesiac je 19,94 eur, prenajímaná plocha je 4 975 m² a záloha za energie 3,13 eur s DPH rovnako na m².

„Je totálne neakceptovateľné, že si štát prenajíma budovu, akú si vie dovoliť máloktorá súkromná spoločnosť. Štátni úradníci by o nej nemali ani len uvažovať,“ povedal Marián Viskupič.

Za nereálnu považuje aj zálohu za energie, ktorá je podľa neho ťažko dosiahnuteľná aj v budove s energetickou triedou A, pričom sklad 7, kde bude ministerstvo sídliť, je historickou budovou, pôvodne industriálnou a veľmi pravdepodobne nedosahuje parametre triedy A. Zmluva nehovorí o skutočnej energetickej triede budovy, pričom z verejne dostupných údajov vyplýva, že ide o najhoršiu možnú energetickú triedu G. Marián Viskupič pritom odhaduje, že reálne náklady na energie a služby môžu byť približne 10 eur na m² bez DPH.

Problémom je aj to, že zmluva je počas prvých 10 rokov zo strany štátu prakticky nevypovedateľná, čo je v prípade nového ministerstva pomerne vysoké riziko, keďže nikto nevie, ako dlho bude existovať.

„Zároveň je koncipovaná tak, že stačí neprejaviť vôľu o jej ukončenie a automaticky bude predĺžená o ďalších päť rokov, na maximálne 25 rokov,“ upozornil poslanec za SaS.

V jednom z článkov v zmluve sa píše, že úrok z omeškania je 0,05 percenta za každý jeden deň, čo na jeden rok predstavuje 18,25 percentný úrok bez DPH. Najvyšší akceptovateľný sankčný úrok je pritom aktuálne 13,5 percenta ročne, vzhľadom na predpokladané znižovanie úrokových sadzieb sa bude skôr znižovať. Problémom sú aj zmluvné pokuty, ktoré predstavujú pri porušení zmluvy 24-násobok mesačného nájomného plus 24-násobok mesačnej zálohovej platby za energie, čo vo finále predstavuje viac ako tri milióny eur. Medializované boli aj informácie o cyperskom sídle jediného spoločníka nájomcu, ako aj spoločníka firmy, ktorá budovu vlastní. Ďalšia otvorená otázka sa týka konateľa firmy Office center Services s.r.o., ktorý zmluvu so štátom podpisoval. V momente, keď ju obe strany podpisovali, v obchodnom registri nebol uvedený ako konateľ. Aktuálne sa však už jeho meno v registri nachádza s dátumom vzniku funkcie od 30. marca 2020.

„Opakovane sme žiadali ministra, aby pred podpisom zmluvy zverejnil všetky relevantné informácie, čo sa však nestalo. Je načase, aby sa vláda zodpovedne postavila k tejto situácii a vysvetlila neopodstatnený luxus pre nové ministerstvo cestovného ruchu a športu,“ povedal Marián Viskupič.

Podľa poslanca NR SR za SaS Alojza Hlinu je v Bratislave prebytok kancelárskych priestorov, dokonca aj tých štátnych. Na Mierovej ulici stojí napríklad prázdna budova bývalého ministerstva hospodárstva.

„Kde nabrali tú drzosť, že zaviazali štát platiť nominantom SNS na ich vymyslené ministerstvo 20 miliónov eur? Je to neskutočné plytvanie. Krajina trpí, ekonomika kríva, ideme do recesie, ale nominanti SNS budú sedieť v luxusných priestoroch,“ uviedol.

Pracovníci v cestovnom ruchu podľa jeho slov nepotrebujú, aby sídlilo ministerstvo v luxusnej budove, ale aby vo svete prezentovalo našu krajinu.

„Je to nefér. Nejde im vôbec o cestovný ruch, ale o možné spreneverenie peňazí daňových poplatníkov,“ uzavrel Alojz Hlina s tým, že sa touto vecnou kritikou len snažíme chrániť verejné financie.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *