Kategórie
Tlačové správy

Keďže vláda nekoná, podávame tri pozmeňujúce návrhy k zákonu o DPH

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k trom pozmeňujúcim návrhom, ktoré predkladáme k zákonu o DPH.

Robert Fico sa pred voľbami rozčuľoval nad vysokými cenami benzínu a zastrájal sa, že po voľbách ich vyrieši. Nič sa však nedeje, namiesto toho majú Slováci ešte drahší benzín, vyššie dane, poplatky na úradoch, nemajú zubné benefity a zrejme prídu aj o úspory v druhom pilieri.

Keďže vláda nekoná, strana Sloboda a Solidarita (SaS) chce ľuďom pomôcť po svojom. Predkladáme preto tri pozmeňujúce návrhy k zákonu o DPH.

„Fico strká hlavu do piesku a tvári sa, že nevidí ceny benzínu, ani zdvíhanie daní a zvy­šo­va­nie poplatkov a ani to, ako každý deň vyberá Slovákom z pe­ňa­že­niek milióny,“ povedal predseda SaS Branislav Gröhling s tým, že nekonanie vlády chceme vyriešiť my.

Slovenské verejné financie sa podľa poslanca NR SR za SaS Mariána Viskupiča vyvíjajú veľmi zle. K dnešnému dňu je deficit vo výške 4 miliardy eur, v roku 2022 bol koncoročný deficit 2 miliardy eur, vlani už 6 miliárd eur.

„Ak budeme takto pokračovať ďalej, je to cesta k bankrotu. Neviem, či si vláda uvedomuje túto situáciu a či má nejakú funkčnú brzdu, no nevidím v jej konaní žiadnu snahu o zlep­še­nie fun­go­va­nia ekonomiky, zvýšenie kon­ku­ren­cieschop­nosti či eko­no­mickej aktivity,“ povedal s tým, že ak chce vláda peniaze vyberať od občanov, problém to len zhorší.

Aby sme pomohli zvýšiť konkurencieschopnosť aj ekonomickú aktivitu a vo finále by sme pomohli aj verejným financiám, predkladáme tri pozmeňujúce návrhy k aktuálne otvorenému zákonu o DPH. Prvým zvyšujeme hranicu povinného platcu DPH na 80-tisíc eur. Koalícia sa podľa Mariána Viskupiča rozhodla, že ju zvýši o necelých 210 eur na 50-tisíc eur, čo je výsmechom do očí všetkým malým podnikateľom.

Druhým naším návrhom je, čo sme už aj avizovali, zníženie DPH na pohonné hmoty z 20 na 8 percent.

„Je to dočasné riešenie, ktoré si vláda môže dovoliť. Fico pred voľbami chválil Poľsko, ktoré to urobilo rovnako, a tak navrhujeme presne to isté,“ povedal.

Keby sme mali najnižšie ceny benzínu v rámci V4, ľudia, ktorí cez Slovensko prechádzajú, by tankovali na našom území a rovnako by obyvatelia nechodili do susedných krajín.

Tretím naším pozmeňujúcim návrhom je pomoc s hypotékami.

„Vláda narýchlo vytvorila pomoc, ktorá mala množstvo chýb, no nechceli si to pripustiť. Teraz do zákona o správcoch úverov dávajú záplatu, opravnú položku, ktorou ho chcú vylepšiť,“ vysvetlil Marián Viskupič.

Najväčšou chybou bola podľa neho situácia, keď by chceli ľudia do budúcna refinancovať hypotéku, no do vládnej pomoci by už nespadali, a tak by zostali viazaní u aktuálneho poskytovateľa úveru.

„Vláda to aktuálne upravuje, ale len do minulosti, čo znamená, že do platnosti zákona, do 1. júna, bude možné zaradiť do pomoci aj tých, ktorí re­fi­nan­co­vali, ale ďalej už nie. Pridávame preto pozmeňujúci návrh, ktorý to umožní aj do budúcnosti a urobí nezmyselný zákon trochu lepším,“ dodal Marián Viskupič na záver s tým, že to zvýši konkurenciu, čo pomôže ekonomike aj ľuďom.


Celú tlačovú besedu SaS nájdete (na konci) na Facebooku.

Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *