Kategórie
Tlačové správy

Máme otázky na Petra Pellegriniho

Takto chcete chrániť vládu Fica?

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k otázkam pre pre­zi­den­tského kan­di­dá­ta Petra Pellegriniho.

Kandidát na prezidenta Peter Pellegrini sa nedávno v diskusnom dueli priznal, že chce byť prezidentom preto, aby chránil vládu Roberta Fica. V pria­mom prenose sa prihlásil k vláde Fica a priznal sa k tomu, že mu nejde o to byť nad­stra­níckym pre­zi­den­tom všetkých občanov Slo­ven­ska, ale len o to, aby bola Ficova vláda v bez­pečí.

Strana Sloboda a Solidarita (SaS) má preto na Pellegri­ni­ho nie­koľ­ko závažných otázok. Verejne sa ho pýtame, čo bude po pre­zi­den­tských voľbách. Pred tými parla­men­tnými totiž voličom kadečo nasľu­bo­val, no akosi na všet­ko za­bu­dol.

„Za päť mesiacov vlády Fica, Danka a Pellegriniho sme boli svedkami masívneho útoku na orgány činné v trestnom konaní, ako aj rozkladu právneho štátu a pro­ma­fián­skeho balíčka, ktorý by zni­žo­val tresty a preml­ča­cie doby za ko­rup­ciu, znásilnenia či krádeže. Okrem toho sme boli na konci roka svedkami aj tzv. kon­so­li­dač­né­ho balíčka, ktorý zaviedol daňovú licenciu pre práv­nické osoby, zvýšil dane z di­vi­dend, zvýšil zdravotné odvody, okresal druhý pilier a zvý­šil dane na ci­ga­rety a al­ko­hol,“ povedal pred­seda SaS Branislav Gröhling.

Fajčiari si podľa neho určite všimli, že cena za ška­tu­ľu ci­ga­riet stúpla o viac ako 40 centov, a to aj vďaka hla­so­va­niu Pellegri­ni­ho a tejto vlády.

„Pred voľbami Pellegrini riešil na bilbordoch lacnejšie potra­vi­ny. Nemám pocit, že by zlacneli alebo že by vláda pre to niečo uro­bi­la. Dokonca aj ceny benzínu a nafty stúpli o viac ako 10 centov za liter. Na­miesto toho, aby vláda plnila sľuby spred volieb, rie­ši­la len pro­ma­fián­sky balíček pre jej kumpánov,“ uviedol Branislav Gröhling s tým, že teraz avizuje ďalšiu le­gisla­tív­nu smršť.

Nateraz ju však pozastavila, pretože sa podľa jeho slov bojí, že by mohla uškodiť jej kan­di­dá­to­vi Pellegri­ni­mu. Od­lo­že­ná tak bola aj novela o ovlád­nutí RTVS.

„Čo bude po voľbách, pán Pellegrini?“ pýta sa predseda SaS.

Príde k zrušeniu RTVS či NAKA? Zvýši vláda, kvôli ktorej chce kan­di­do­vať a ktorú chce chrá­niť, dane a DPH?

„Je načase povedať ľuďom, že Peter Pellegrini kan­diduje len preto, aby ochránil vládu Roberta Fica, ktorá chce občanom zvýšiť dane, DPH, chce zrušiť RTVS a NAKU. Ja verím, že občania Slovenska toto všetko prekukli,“ dodal Branislav Gröhling.

Tímlíder SaS pre verejné financie Marián Viskupič upozornil na to, že sa k nemu z via­ce­rých zdrojov dostala infor­má­cia, že minister financií Kamenický má zákaz vyjadrovať sa ku kon­so­li­dá­cii verej­ných zdrojov. A to aj napriek tomu, že sľuboval, že do konca marca bude na svete ďalší kon­so­li­dač­ný ba­lí­ček.

„Dôvodom je obava, že by to pred voľbami poškodilo koaličného kandidáta Pellegriniho. Máme totiž indície, že vláda vážne uvažuje o zvý­še­ní DPH. Preto je úplne namieste pýtať sa, či s týmto postojom súhlasí aj kandidát Pellegrini. Ak áno, treba ľuďom jasne povedať, že sa zvýšia ceny úplne všetkého, za čo môže aj on. Žiadne lacné potra­viny, ale presný opak,“ povedal.

Okrem toho pripravuje rezort financií zvýšenie spotreb­ných daní, čo bude podľa Mariána Viskupiča zna­me­nať, že za plnú nádrž do bež­ného auta budeme čoskoro platiť aj 100 eur.

„S týmto, pán Pellegrini, súhlasíte? Takúto vládu chcete chrániť? Viete vylúčiť, že plánujete zvý­še­nie DPH o dva až tri per­cen­tu­álne body? Viete vyvrátiť, že plá­nu­jete zvý­še­nie spotreb­ných daní na mo­to­ro­vé palivá?“ pýta sa Marián Viskupič.

Slovensko má tento rok najvyšší dlh takmer osem miliárd eur, plánujeme si požičať desať miliárd eur, no ani to nebude stačiť, bude treba načrieť aj do ho­to­vostných rezerv štátu. Upo­zor­nil na to, že hospo­dá­re­nie tejto vlády, ktorú chce Pellegrini chrániť, nás privedie do záhuby.

„Vyššie dane, vyššie odvody a gi­gan­tický dlh, ako toto vysvet­líte ľuďom? Je ná­ho­da, že takmer tisíc zvý­še­ných poplatkov začína byť účinných až teraz po 1. apríli?“ opýtal sa Marián Viskupič.

SaS preto Petra Pellegriniho vyzýva, aby sa už pred druhým kolom pre­zi­den­tských volieb spolu s Ficom priznal, čo nás po nich čaká.

„Čo všetko máte pripravené zdaniť a o čom všetkom radšej teraz ne­ho­vo­ríte, aby ste si ne­odo­hna­li voličov? Koho sa dotkne daň z cukru, ktorá je už v le­gisla­tív­nom procese? Povedzte vašim voličom na ro­vinu, že pri vami zamýšľanom nastavení môže cena sladených nápojov stúpnuť až o 100 percent. Koľko ďalších podobných správ nás ešte čaká? Povedzte, prečo chcete len a len vyťahovať peniaze z pe­ňa­že­niek ľudí? Občania musia vedieť, čo sa pripravuje, čo všetko zdražie, no vládna koalícia o tom zatiaľ mlčí,“ povedal Marián Viskupič s tým, že je úplne namieste konfrontovať pre­zi­den­tského kan­di­dáta Petra Pelle­gri­niho, ktorého jediným cieľom je, ako sám povedal v RTVS, chrániť vládu Fica.

Celá tlačová beseda SaS.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *