Kategórie
Tlačové správy

V Prahe vznikla medziparlamentná platforma s poslancami našej opozície, jej cieľom je brániť demokraciu

Tlačová správa po stretnutí predstaviteľov slovenskej opozície NR SR so zástupcami českého parlamentu.

Poslanci českého parlamentu sa v stredu 27. marca zišli v rámci medzi­par­la­men­tného stretnutia s opozičnými poslancami Národnej rady Slovenskej republiky.

Cieľom stretnutia bolo nadviazať vzájomné vzťahy, ktoré prehĺbia spoluprácu medzi demokratickými stranami oboch krajín v oblastiach, kde máme spoločné hodnoty. Patria medzi ne napríklad ochrana liberálnej demokracie, právneho štátu, podpora Ukrajiny, ako aj pevné ukotvenie v EÚ a v NATO. Výsledkom stretnutia je vznik Platformy česko-slovenského dialógu o budúcnosti európskej bezpečnosti a demokracie. Cieľom je vzájomné zdieľanie informácií medzi českým a slovenským parlamentom, ako aj vzájomná podpora v snahe brániť sa pred populizmom, dezinformáciami a porušovaním demokratických princípov.

„Slovensko je naším najbližším susedom a jeho súčasné politické smerovanie nás znepokojuje. Je v záujme oboch krajín, aby boli spoľahlivými partnermi, ktorí rešpektujú a presadzujú princípy a hodnoty právneho štátu. S kolegami zo slovenskej strany sme na intenzívnom niekoľkohodinovom rokovaní riešili súčasnú situáciu na Slovensku, vrátane tém, ako sú napríklad zmeny v trestnom práve alebo vládne snahy o premenu slovenského verejnoprávneho média RTVS. Ďakujem všetkým poslaneckým kolegom, ktorí sa do novovzniknutej česko-slovenskej platformy aktívne zapojili, za otvorené a konštruktívne stretnutie,“ povedal predseda snemovne Stálej komisie pre hybridné hrozby Lukáč Vlček (STAN).

„Slovensko je náš sused. Záleží na ňom. Preto zakladáme platformu, ktorej cieľom je vzájomné zdieľanie informácií medzi českým a slovenským parlamentom, ako aj vzájomná podpora v snahe brániť sa pred populizmom, dezinformáciami a porušovaním demo­kra­tických princípov. V tomto zložení sa chceme stretávať dva­krát ročne. Spoločne sme sa zhodli aj na tom, že je nutné aj naďalej podporovať všestrannú pomoc Ukrajine, vrátane tej vojenskej. Ústupky voči agresorovi nikdy nefungovali a nikdy fungovať ani nebudú. Od prehry Putina totiž závisí bezpečnosť občanov Česka i Slovenska. Putinov plán je postupovať ďalej do Európy, pričom sa stane pre nás bezprostredným ohrozením, a to nesmieme dopustiť,“ uviedla podpredsedníčka Poslaneckej snemovne za Pirátov Olga Richterová.

„Spoločne s českými a slovenskými politikmi sa angažujeme v upevňovaní demokratického smerovania oboch krajín. Bezpečnosť je pre nás prioritou, pretože bezpečnosť Slovenska zaistí tiež bezpečnosť Českej republiky,“ uviedol Šimon Heller z KDU-ČSL.

„Slovensko je naším najbližším partnerom, aj keď sa nezhodneme vždy na úplne všetkom. No aj napriek tomu, že dnes vidíme mnoho vecí inak, čo sa premietlo aj do spolupráce medzi vládami, naďalej máme záujem o dôkladný, otvorený, úprimný a rovný dialóg s tými predstaviteľmi Slovenska, ktorí nemajú potrebu šíriť ruskú propagandu, nechcú byť v EÚ čiernym pasažierom a ide im o ochranu a presadzovanie rovnakých demokratických hodnôt, ako nám,“ povedal Ondřej Kolář z TOP 09.

„Ďakujeme českým kolegom a kolegyniam, že nám umožnili diskutovať o závažných otázkach, ktoré sa týkajú oblasti bezpečnosti, vojny na Ukrajine a vzájomného upevňovania vzťahov,“ uviedol poslanec strany Sloboda a Solidarita Juraj Krúpa, ktorý bol iniciátorom stretnutia.

„Viktor Orbán roky drancoval demokraciu, právny štát a slobodu v Maďarsku. Ficova vláda sa nás dnes rovnako snaží uniesť do izolácie. S tým rozdielom, že Orbán podkopával nezávislé inštitúcie roky, Fico to chce všetko stihnúť za pár mesiacov. Ale naráža na odpor desiatok tisíc ľudí v uliciach aj opozície v parlamente. Slovensko totiž nie je len Robert Fico. A aj naše stretnutie s českými kolegami a kolegyňami dokazuje, že tak, ako česko-slovenské vzťahy prežili Mečiara, prežijú aj Fica,“ povedala Beata Jurík z PS.

„Budujeme vzťahy s českou stranou, pretože sú kľúčové. V ťažkých časoch totiž potre­bu­jete partnera, ktorý bude pri vás stáť a bude vám pomáhať. Som rád, že sa stretnutie usku­točnilo a že budeme v ďalších rokovaniach pokra­čo­vať. Len spoločne môžeme posunúť Slovensko aj Česko vpred,“ uzavrel František Majerský z KDH.


Autor: Ondrej Šprlák, hovorca SaS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *