Kategórie
Tlačové správy

Kvinoa. Celý rad výrobkov sľuboval viac bielkovín a vlákniny, než aká bola realita

Kvinoa (Chenopodium quinoa) je jednou z najstarších plodín sveta, ale Európa ju objavila len nedávno.

Kvinoa

V súčasnosti sa javí ako jedno z riešení svetového hladu – je nenáročná na pestovanie, dokáže odolať nepriaznivým podmienkam a plodí výživné zrná s vysokým obsahom bielkovín a vlákniny, preto sa o nej hovorí ako o superpotravine. Zaslúži si toto označenie? To sa rozhodol zistiť spotrebiteľský časopis dTest.

Predtým sa kvinoa ako väčšina „nových“ potravín predávala predovšetkým v špecializovaných predajniach, dnes je však bežne dostupná i v bežných supermarketoch.

„Pre vzorky do nášho testu sme sa vydali do oboch typov predajní. Nemali sme žiadne obmedzenia, preto v našom teste môžeme porovnať kvalitu 15 výrobkov červenej a bielej kvinoy z konvenčnej i bio produkcie v cene od 0,43 €/100 g až po 1,1 €/100 g,“ vysvetľuje šéfredaktorka časopisu dTest Hana Hoffmannová.

Zelené „mäso“

Na prvom mieste v zozname výživových prínosov kvinoy stoja bielkoviny. Zaujímavé sú nielen svojím pomerne vysokým množstvom, ale tiež zložením. Vo kvinoe nájdeme všetky esenciálne aminokyseliny, ktoré potrebujeme k produkcii bielkovín, ale sami si ich nedokážeme vytvoriť.

„Človek je odkázaný na vonkajší príjem deviatich aminokyselín a kvinoa až na jednu výnimku obsahuje všetky v dostatočnom množstve,“ približuje Hana Hoffmannová z dTestu a pokračuje: „Vo vhodnej kombinácii s iným rastlinným zdrojom bielkovín tak kvinoa dodá všetky potrebné aminokyseliny i vegetariánskemu a vegánskemu jedálničku.“

Obsah bielkovín sa pri oboch druhoch príliš neodlišoval: pri bielej nameralo laboratórium priemerne 13 g/100 g, pri červenej potom priemerne 13,1 g/100 g. Dospelý človek, ktorý váži 70 kg, by mal denne zjesť 58 gramov proteínov, čo by podľa výsledkov z laboratória dokázalo pokryť 380 až 500 gramov tejto plodiny.

Užitočná vláknina

Druhým najčastejšie spomínaným benefitom kvinoy je vláknina. Tá síce telu žiadnu energiu nedáva, ale v jedálničku nesmie chýbať, či už napríklad kvôli regulácii cukru v krvi alebo správnej činnosti čriev. Výživové odporúčanie stanovuje denný príjem vlákniny na 30 gramov, realita však za tým dosť pokrivkáva – podľa odhadov ju priemerne zjeme len okolo 12 gramov.

Hlavným zdrojom vlákniny v jedálničku je zelenina a ovocie, a kvinoa by túto rolu tiež skvelo zvládla. V červenom variante bolo priemerne nameraných 10,8 g/100 g, v bielej 8 g/100 g.

„Nie zakaždým ale s týmito údajmi môžeme počítať,“ upozorňuje šéfredaktorka dTestu Hoffmannová.

„Obsah vlákniny v jednotlivých vzorkách veľmi kolísal. Najnižšie číslo laboratórne prístroje ukázali pri Green Apotheke Quinoa biela (5,4 g/100 g), najvyššie namerané hodnoty dosiahla Wolfberry Quinoa červená (12,6 g/100 g),“ upresňuje Hoffmannová.

Pre zaujímavosť: mrkva má v 100 gramoch necelé 3 gramy vlákniny a jablká 2 gramy.

Presnosť výživových údajov

Najväčšou slabinou testovaných výrobkov bola spoľahlivosť uvádzaných nutričných údajov. Celý rada značiek avizoval väčšie porcie bielkovín a vlákniny, než koľko skutočne ponúkali. Osem výrobkov preto za sľubovanú/reálne nameranú bielkovinu získalo len dostatočné hodnotenie, dva produkty v prípade vlákniny dokonca nedostatočné. Obe sľubovali vlákninu v množstve 14 g/100 g, avšak laboratórium u Probio Quinoa biela a Menu Gold Quinoa biela nameralo oba 9,4 g/100 g, prípadne 8,8 g/100 g.

O poznanie lepšie si všetky výrobky viedli v testovaní nežiaducich látok, a to mykotoxínov a pesticídov.

„Laboratórium preverilo prítomnosť takmer 700 rôznych pesticídnych látok s jednoznačným záverom – žiadny nami testovaný výrobok pesticídy neobsahuje. Podobne dobre sa darilo výrobkom pri meraní mykotoxínov – len v prípade jednej vzorky laboratórium odhalilo prítomnosť menšieho množstva potenciálne nebezpečnej plesne. Zistená koncentrácia 1,1 mg/kg pri výrobku značky Wolfberry predstavuje iba štvrtinu povoleného limitu, preto má tento produkt stále ešte dobré hodnotenie,“ zhrňuje výsledky Hana Hoffmannová.

Kompletné výsledky testu kvinoy sú na webovej stránke dTestu spolu s nákupným poradcom.


Autorka: Lucie Korbeliusová.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *