Kategórie
Tlačové správy

Predložili sme uznesenie k smrti Alexeja Navaľného

Tlačová správa strany Sloboda a Solidarita (SaS) k uzneseniu k smrti Alexeja Navaľného, ktoré sme predložili do národnej rady.

Dnes uplynul týždeň od smrti najväčšieho kritika Vladimíra Putina, Alexeja Navaľného. Zo strany našej vlády neprišla dodnes žiadna reakcia, zo strany ministerstva zahraničných vecí rovnako nič.

Keďže sa v strane Sloboda a Solidarita (SaS) nevieme spoľahnúť na zahraničnú politiku vládneho kabinetu, predložili sme v národnej rade uznesenie a budeme iniciovať jeho zaradenie do programu schôdze. V opozícii sme v tomto jednotní, no zhodnúť by sme sa na tom mali ako aj členská krajina Európskej únie.

V uznesení vyzývame Rusko a jeho čelných predstaviteľov, aby povolili nezávislé a transparentné medzinárodné vyšetrovanie smrti Alexeja Navaľného a pridáme sa tak ku krajinám, ktoré tak už urobili. Zároveň vyzývame vládu, aby si predvolala ruského veľvyslanca na Slovensku vo veci smrti a adresovala mu výzvu na jej prešetrenie. A v neposlednom rade vyzývame Rusko a jeho čelných predstaviteľov, aby bezodkladne prepustili všetky osoby, ktoré boli zadržané v súvislosti s ich súčasťou na pietnych spomienkach na Alexeja Navaľného, ako aj ostatných politických väzňov.

„Alexej Navaľnyj zomrel v trestaneckej kolónii pre násilných zločincov, v novodobom gulagu, hoci nebol známy tým, že by páchal akékoľvek násilie. Známy bol odhaľovaním korupcie na svojom blogu. Aj my na Slovensku vieme, a pripomenuli sme si to aj tento týždeň smutným šiestym výročím vraždy novinára a jeho snúbenice, že korupcia dokáže zabíjať, boj o moc dokáže zabíjať, pričom mieri najmä na tých odvážnych, ktorí to odhaľujú,“ povedala poslankyňa NR SR za SaS Vladimíra Marcinková s tým, že jeho jediným zločinom bolo, že bol hrozbou pre Vladimíra Putina.

Hovorí sa podľa nej, že v Rusku nie je trest smrti, ale všetci vieme, že je, len sa to nevyslovuje.

„Každý, kto sa postaví Putinovmu režimu, môže tento verdikt očakávať,“ dodala.

Celý západný a demokratický svet sa zomkol a žiada pravdu o tom, ako presne došlo k smrti Navaľného.

„Slovensko je zase mlčiace, prikrčené pri Maďarsku, prikyvuje Rusku a Severnej Kórei a nič sa nepýta,“ uviedla Vladimíra Marcinková s tým, že sa za tento postoj Slovenska hanbí.

„To si naozaj minister Juraj Blanár nepozve ruského veľvyslanca a nebude mu klásť nepríjemné otázky a zaujímať sa o to, ako je možné, že opozičný líder bol zavraždený? Urobili tak všetky okolité krajiny,“ doplnila.

Zároveň pripomenula, že v pondelok sa na zasadnutí ministrov diplomacie EÚ zúčastnila aj manželka Alexeja Navaľného. Na stránke nášho ministerstva zahraničných vecí o tom nie je ani zmienka, minister Blanár na tomto zasadnutí ani nebol, poslal za seba náhradu.

„O slovenskom zastúpení a o slovenskom stanovisku nevieme nič,“ povedala a dodala, že toto je politika tejto vlády, ktorá nám robí vo svete veľkú hanbu, keďže sme sa k smrti Navaľného nijako nevyjadrili.

Poslanec NR SR za SaS Juraj Krúpa vyzval ministra Blanára, aby začal robiť ozajstnú suverénnu a nezávislú zahraničnú politiku Slovenska.

„Nielen takú, ktorá bude kritizovať našich spojencov a našich partnerov. Je to týždeň, čo s najväčšou pravdepodobnosťou zavraždili Navaľného a je to týždeň, čo sme čakali na Blanára, že niečo spraví. Nespravil nič. Je to zbabelec. Namiesto toho, aby si predvolal ruského veľvyslanca, odišiel do Indie,“ povedal.

Tento týždeň si pripomíname dve smutné výročia – druhé výročie ruskej agresie na Ukrajine a šieste výročie hanebnej vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny.

„Počuli ste zo strany vládnej garnitúry nejaké vyjadrenie? Počuli ste suverénne názory slovenskej diplomacie? Nepočuli. A ani počuť nebudete, radšej sa zbabelo schovávajú, lebo nevedia, čo majú povedať,“ povedal Juraj Krúpa s tým, že jediné, čo robia, je šírenie ruských bludov.


Príloha: Uznesenie Národnej rady Slovenskej republiky.

Autorka: Ivana Nittmannová, ko­mu­ni­kačné od­de­le­nie SAS.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *